Opi 15 vinkkiä ja säästä älypuhelimesi akkua

Onko älypuhelimesi akku aina lopussa? Tässä 15 vinkkiä, miten säästät älypuhelimesi akkua ja saat sen kestämään pidempään. Puhelimen asetuksista löytyy paljon asetuksia, jotka eivät vaikuta mitenkään päivärutiineihisi, mutta akun kestoon sitäkin enemmän.

Tarkista asetukset

1 Laita päälle alhaisen virran tila

iOS Asetukset > Akku > Alhaisen virran tila. Laita päälle.
Android Android puhelimista löytyy myös akun säästötila, mutta se löytyy puhelinmallista riippuen aina hieman eri paikasta. Esim. Asetukset > Yleinen >Akku ja virran säästö > Virransäästäjä. Laita päälle.

2 Päivitä sähköposti manuaalisesti

Säästät puhelimen akkua, jos sinun ei tarvitse koko ajan lukea yksitellen saapuvia sähköposteja. Töiden tehokkuudenkin kannalta riittäisi, että sähköpostit luettaisiin vain kertaa päivässä. Tällöin sähköpostit haetaan vasta sitten kun sovellus avataan.
iOS Asetukset > Salasanat ja tilit > Hae uudet tiedot. Muuta kaikkiin sähköposteihin ’Käsin’ ja ota pois päältä ’Push’ asetus.
Android Asetukset > Yleinen > Tilit ja synkronointi > Google. Klikkaa vimeisintä synkronointitapahtumaa ja ota pois synkronointi-asetus kohdasta Gmail.

3 Automatisoi näytön lukitus

Aina kun puhelimen näyttö on päällä, se kuluttaa akkua. Automatisoi näytön lukitus, se lisää myös tietoturvaa. Voit sulkea näytön myös manuaalisesti
iOS Asetukset > Näyttö ja kirkkaus > Automaattilukitus > valitse sopiva aika
Android Asetukset >  Suojaus tai Asetukset > Näyttö > Näytön lukitus > Näytön lukitusajastin

4 Käytä lentokonetilaa

Jos et tarvitse puhelimen dataa, yhteyksiä, puhelinsoittoja, sähköpostia, tekstiviestejä jne., aseta puhelin lentokonetilaan. Näin puhelin ei koko ajan yritä olla yhteydessä ulkomaailmaan. Tällöin et myöskään saa viestejä millään sovelluksella.
iOS Asetukset > Lentotila > Klikkaa asetus päälle. Mikäli tarvitset wifi-yhteyttä kuitenkin, voit poikkeuttaa sen klikkaamalla wifi-kuvakkeen päälle.
Android Pyyhkäise puhelimen ylälaidasta puhelimen pikatoiminnot esiin ja klikkaa lentokoneen kuvaketta.

5 Ota wifi-yhteys pois päältä

Wifi-yhteys kannattaa ottaa pois päältä jos olet huonojen yhteyksien piirissä. Tällöin puhelin ei koko ajan yritä ottaa yhteyksiä eikä näin ollen kuluta akkua.
iOS Asetukset > Wi-fi > klikkaa Wifi asetus pois päältä.
Android Pyyhkäise puhelimen ylälaidasta puhelimen pikatoiminnot esiin kuten kohdassa 4 ja klikkaa Wifi kuvaketta.

6 Laita Bluetooth pois päältä

iOS Asetukset > Bluetooth > klikkaa Bluetooth -asetus pois päältä..
Android Pyyhkäise puhelimen ylälaidasta puhelimen pikatoiminnot esiin kuten kohdassa 4 ja klikkaa Bluetooth kuvaketta.

7 Muuta Airdrop vain lähetys-tilaan

iOS Asetukset > Yleiset > Airdrop. Valitse avautuvasta valikosta ’Vain lähetys’.

8 Sulje Oma hotspot kun et sitä käytä

Mikäli jaat puhelimestasi verkkoyhteyden muille laitteillesi, muista sulkea se kun et sitä käytä. Tämä asetus tyhjentää akkusi tehokkaasti, mikäli se jää päälle.
iOS Asetukset > Oma hotspot. Klikkaa ”Sali muiden liittyä” pois päältä.
Android Asetukset > Verkot > Jakaminen tai Asetukset > Lisää… >Jaettu Yhteys

9 Säädä näytön kirkkautta

Puhelinten ja tablettien nykyiset näytöt (Retina) ovat varsinaisia akun kuluttajia. Varsinkin silloin kun näytön kirkkaus on säätynyt äärimmilleen. Säästät älypuhelimesi akkua todella paljon, jos hieman säädät näytön kirkkautta.
iOS Asetukset > Näyttö ja kirkkaus. Säädä kirkkaus noin puoleenväliin ja ota pois asetus ’Säädä automaattisesti’
Android Asetukset > Näyttö. Aseta kirkkaus noin puoleenväliin.

10 Aseta värinätoiminto ja kaikki näppäimistön äänet pois päältä

Värinätoiminto kuluttaa myös akkua huomattavasti enemmän kuin erilaiset soittoäänet. Et varmaan myöskään tarvitse näppäimistöääniä.
iOS Asetukset > Äänet ja tuntopalaute. Ota pois asetukset ’Värisee soidessa’ ja ’Värisee kun äänetön’. Näkymän alalaidasta löydät ’Lukitusäänet’ ja ’Näppäimistöäänet’. Ota myös ne pois.
Android Asetukset > Ääni ja ilmoitus. Ota ruksi pois kohdasta ’Ääni värinällä’. Samasta näkymästä kohdasta ’Lisäasetukset’ löydät Äänitehosteet, jota klikkaamalla saat esiin muut näppäimistöäänet. Ota ruksit pois myös niistä.

11 Vältä liikkuvia taustakuvia

Puhelimiin on saatavissa mitä kauneimpia visuaalisia liikkuvia taustakuvia. Ne kuitenkin kuluttavat puhelimesi akkua, joten suosi liikkumattomia taustoja.
iOS Asetukset > Taustakuva. Mikäli haluat säätää liikkeen pois väliaikaisesti ja näin säästää akkua, siirry Asetukset > Käyttöapu > Liike > Vähennä liikettä. Laita asetus päälle.
Android Asetukset > Näyttö > Kotinäyttö > Taustakuva ja Asetukset > Näyttö > Näytön lukitus > Taustakuva. (vaihtelee puhelinmalleittain)

12 Pidä ilmoituskeskuksessa vain tärkeimmät

Joka kerran kun saat ilmoituksen jonkin sovelluksen kautta, puhelimesi kilahtaa ja näyttö välähtää. Mitä enemmän saat ilmoituksia, sitä enemmän ne vievät energiaa akustasi. Käy läpi ilmoituskeskuksen kaikki ilmoitukset ja jätä vain tärkeimmät.
iOS Asetukset > Ilmoitukset. Käy jokainen sovellus läpi ja aseta viestin tyyliksi ’Ei mitään’ tai ota kokonaan pois päältä asetus ’Salli ilmoitukset’.
Android Asetukset > Ääni ja ilmoitus > Appsit tai Sovellusilmoitukset. Käy jokainen sovellus läpi.

13 Kytke sovellusten sijaintipalveluita pois

Puhelimen sovellukset kuluttavat akkua mitä moninaisemmilla tavoilla. Monet sovellukset hyödyntävät sijaintitietoja ja seuraavat sijaintiasi jopa silloin kun eivät ole päällä. Kaikki sovellukset eivät sijaintitietoa tarvitse, joten nyt kannatta ehdottomasti tutkia asia jokaisen sovelluksen osalta.
iOS Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut. Käy jokaisen sovelluksen kohdalta sijaintitieto-asetus läpi ja ota se pois, jos sovellus ei sitä tarvitse. Sijaintitiedon luovuttaminen on myös yksityisyyttäsi vaarantava asetus, joten karsinta kannattaa tehdä jo senkin vuoksi. Esim. 112 Suomi -sovellus tarvitsee sijaintisi. Endomondo tarvitsee sijaintitietosi, mutta vain silloin kun käytät ohjelmaa. Valitse siis asetus ’Käytettäessä ohjelmaa’, joka on turvallisempi vaihtoehto kuin ’Aina’. Joissakin sovelluksissa ei ole sitä vaihtoehtoa, jolloin joudut tekemään sinulle parhaimman päätöksen.
Android Asetukset > Yleinen > Sijainti. Täällä näet kaikki sovellukset, joille olet antanut oikeudet sijaintitietosi hyödyntämiseen. Klikkaamalla ruudun yläosassa olevan ’Sijainti’ -asetuksen pois päältä, sovellukset eivät enää saa sijaintitietoasi ja osa sovellusten ominaisuuksista ei enää toimi. Mikäli olet ajattelemattomasti jakanut sijaintitietoasi eri sovelluksille, tällä tavoin saat ohjat jälleen omiin käsiisi. Seuraavan kerran sovellusta käyttäessäsi voit nyt miettiä, tarvitseeko sovellus todella sijaintitietoasi. Android 6.0 versiosta lähtien voit myös sovelluskohtaisesti määritellä sijaintiasetuksissa haluatko jakaa sijainnin ko. sovellukselle.

14 Älä päivitä sovellusten sisältöä taustapalveluna

Sovellukset päivittävät nykyään tietosisältöään taustatoimintona, vaikka et käyttäisikään sovellusta. Kun avaat sovelluksen, tiedot ovat ajantasaisia. Tämä on miellyttävä ominaisuus, mutta ei läheskään aina tarpeellinen ominaisuus kaikissa sovelluksissa. Kytkemällä taustapäivitykset pois, säästät älypuhelimesi akkua.
iOS Asetukset > Yleiset > Appien päivitys taustalla. Täältä voit kytkeä ’Appien päivitys taustalla’ -asetuksen kokonaan pois päältä tai sitten poistaa asetus sovelluskohtaisesti .
Android Asetukset > Yleinen > Tilit ja synkronointi. Ota ruksi pois kohdasta ’Synkronoi tiedot automaattisesti’ tai poista asetus sovelluskohtaisesti.

15 Laita Siri pois päältä jos et käytä sitä (iPhone) ja kytke Googen äänihaku pois päältä (android)

iOS Siri kannattaa kytkeä pois päältä, jos sitä ei käytä. Jatkuvasti taustalla kuunteleva Siri kuluttaa myös akkua. Asetukset > Siri ja haku. Kytke palvelu pois päältä.
Android Android-puhelimissa taustalla kuunteleva Googlen ’OK Google’ -toiminto kuluttaa myös akkua. Jos et käytä toimintoa tai käytät sitä erittäin harvoin, se kannattaa kytkeä pois päältä. Google asetukset > Haku ja Now > Puhe > Ok Google -tunnistus. Kytke asetus pois päältä.

Muutama vinkki lisää

Niin puhelimien kuin muidenkin laitteiden kohdalla pätee vanha sääntö: Älä pidä laitetta koko ajan latauksessa, vaan kuluta akku säännöllisesti tyhjäksi. Siten akku kestää kauemmin.

Päivitä sovellukset säännöllisesti, sillä monesti päivitykset sisältävät optimointia muistin tai akun käyttöön. Poista myös sovellukset, joita et enää käytä koska ne voivat taustalla vaikuttaa akkua kuluttavasti.

Android 6.0 versio toi mahdollisuuden optimoida akun käyttöä sovelluskohtaisesti. Kun olet varmistanut, että kaikki sovellukset ovat ajantasalla, voit suorittaa sovelluskohtaisen akun optimoinnin
Asetukset > Akku. Klikkaa oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä ja siirry kohtaan ’Akun optimointi’. Käy sovellukset läpi yksitellen ja aseta jokaiseen ’Optimoi’ -asetus, mikäli se on mahdollista.

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti