Puhelimen tietoturva – näin teet älypuhelimestasi turvallisen

Onko puhelimesi tietoturva kunnossa? Mitä tekisit, jos puhelimesi katoaisi tai se varastettaisiin? Älypuhelimet ovat meille elintärkeitä. Me viestimme niillä ystävillemme, otamme valokuvia, lähetämme työpostia, tarkistamme pankkitilitietojamme ja tallennamme luottamuksellisia tietoja tai työtiedostoja erilaisiin pilvipalveluihin.

Paranna puhelimesi tietoturvaa ja aseta salasanat

Pin-koodi

Mikäli et ole muuttanut vielä matkapuhelinliittymäsi Pin-koodia, niin muuta se nyt heti. Pin-koodit 0000 ja 1234 ovat aivan liian helppoja. Kuka tahansa osaa avata puhelimesi saatuaan sen käsiinsä. Pin-koodia tarvitset liittymän avaamisen, kun puhelin on sammunut (esim. akku on loppunut).

Iphonella (ios) pin-koodi vaihdetaan valitsemalla puhelimen
Asetukset > Mobiilidata > SIM-kortin PIN > Vaihda PIN.

Android puhelimessa pin-koodin vaihto käy valitsemalla
Asetukset > Suojaus (tai Turvallisuus)  > SIM-kortin lukitus > Muuta SIM-kortin PIN-koodi tai (puhelimen mallista ja Android-versiosta riippuen) Tai Asetukset > Näyttö > Näytön lukitus > Pin-koodi

Pääsykoodi ja näytön lukitus

puhelimen tietoturva - pääsykoodi

Pin-koodi ei lukitse puhelintasi mikäli puhelimen virta on päällä. Aseta puhelimeesi myös pääsykoodi ja näytön lukitus, jotta kukaan ei pääse tietoihisi käsiksi kun puhelimessasi on virta päällä. Pääsykoodi ja näytön lukitus suojaavat puhelintasi asiattomilta katseilta työpaikalla ja kotonakin. Pääsykoodi kannattaa olla vähintään 6 merkkiä pitkä salasana. Salasanan sijasta voit käyttää sormella piirrettävää kuviota (Android), pin-koodia (Android) tai sormenjälkitunnistusta tai kasvojen tunnistusta (Ios ja Android).

Iphonesta (Ios) asetat pääsykoodin valitsemalla
Asetukset > Touch ID (tai Face ID ja pääsykoodi) ja pääsykoodi (jos laitteessa ei ole sormenjälkitunnistusta niin Asetukset > Pääsykoodi). Valitse -Ota pääsykoodi käyttöön- ja anna kuusinumeroinen pääsykoodi. Vahvista ja aktivoi pääsykoodi antamalla se uudelleen.

Pääsykoodi-asetuksista pääset myös vaihtamaan pääsykoodin. Anna asetuksen ’Vaadi pääsykoodi välittömästi’ olla päällä. Sen sijaan asetusta ’Ohjelmien käyttö näytön ollessa lukittuna’ en sallisi käyttää. Tämäkin asetus löytyy saman pääsykoodi-asetusnäkymän alalaidasta.

Pääsykoodin lisäksi sinun kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön myös sormenjälkitunnistus , mikäli se mahdollisuus laitteessasi on. Siinä tapauksessa scannaa tunnistukseen varmuuden vuoksi useampi sormi. Nykyään jo monet sovelluksetkin älypuhelimessa tukevat sormenjälkitunnistusta. Tällöin voit asettaa myös sovelluskohtaisia suojauksia.

Muistathan pääsykoodin lisäksi laittaa näytön lukitus päälle (pääsykoodia kysytään kun näyttö on lukittu).

Iphonessa (Ios) asetat näytön lukituksen valitsemalla
Asetukset > Näyttö ja kirkkaus > Automaattilukitus. Valitse sopiva aika. Huom! ’Ei koskaan’ -asetus tarkoittaa että puhelimesi on aina avoinna kaikille, ellet itse sulje näyttöä manuaalisesti.

puhelimen tietoturva- android-nayton-lukitus

Android-puhelimissa asetat pääsykoodin ja näytön lukituksen valitsemalla
Asetukset >  Suojaus. Valitse sinulle sopiva näytönlukitustapa. Samasta näkymästä voit säätää ajan, minkä jälkeen näyttö lukittuu. Laitteesta riippuen pääsykoodin ja näytön lukitus saatetaan asettaa myös kohdasta Asetukset > Näyttö > Näytön lukitus > Valitse näytön lukitus ja lukitusajastin samasta näkymästä kohdasta Näytön lukitusajastin.

Laita salasanat huolellisesti talteen. Salasanojen tallentamiseen kannattaa ottaa käyttöön jokin salasanasovellus kuten esim. 1Password tai LastPass, jotka toimivat myös tietokoneella.

Opettele kadonneen puhelimen paikannus

etsi-iphoneni

Kadonneen / varastetun puhelimen voi paikantaa kätevästi suoraan karttanäytölle etäsovelluksen avulla, mikäli puhelimessa on virta päällä. Tätä toimintoa käytimme juuri menestyksellisesti, kun mieheni kadotti puhelimensa. Kotona katsoimme sovelluksella ja siellähän se vilkkui kartalla uimahallin kohdalla. Ei muuta kuin uimahallille tuijottaen silmä kovana karttaa, ettei puhelinsymboli kartalle lähde liikkumaan uimahallilta poispäin. Onneksi joku ystävällinen henkilö oli palauttanut puhelimen uimahallin kassalle.

iPhone Etäsovellusta voidaan käyttää millä tahansa tietokoneella. Sen avulla puhelin saadaan myös hälyttämään, se voidaan lukita tai henkilökohtaiset tiedot voidaan hävittää. Joissakin etäsovelluksissa puhelin saadaan jopa ottamaan kuvia puhelimen kameralla (Prey). Puhelimen etäsovellus kannattaa ehdottamasti ottaa käyttöön heti ja sovelluksen käyttöä on myös syytä harjoitella.
IPhone (ios) puhelimissa ’Etsi iPhoneni’ -toiminto (Find my iPhone) otetaan käyttöön valitsemalla
Asetukset > Apple ID (ruudun yläreunassa omat tietosi) > Missä on…? > Etsi iPhoneni. Aseta liukukytkimet päälle kohdissa ’Etsi iPhoneni’ ja ’Lähetä viimeisin sijainti’. IPadissa vastaava sovellus on ’Etsi iPadini’.

Tämän jälkeen voit harjoitella paikannusta kirjautumalla tietokoneella tai vaikkapa tabletilla osoitteeseen iCloud Apple ID-tunnuksillasi. Voit asentaa puhelimeesi / tablettiisi App Storesta myös erillisen ’Missä on…?’ -sovelluksen. Kartalta voit nyt tarkistaa puhelimesi sijainnin ja soittaa merkkiäänen (Play Sound). Mikäli et löydä laitettasi, voit lukita sen ja seurata sen sijaintia Kadonnut -tilan avulla (Lost Mode). Kadonnut -tila lukitsee laitteesi pääsykoodilla, mikä estää pääsyn henkilökohtaisiin tietoihisi. Mikäli sinulla ei ennestään ole pääsykoodia, sinua pyydetään luomaan se. Kadonnut -tilassa voit tallentaa puhelimen lukitulle näytölle puhelinnumerosi ja mahdollisen viestin löytäjälle. Kadonnut -tilan poistat syöttämällä pääsykoodin puhelimeen, mikäli löydät sen. Mikäli et löydä puhelintasi ja olet tehnyt kaikki edelläolevat toimenpiteet, niin voit tyhjentää puhelimen tiedot (Erase iPhone). Mikäli olet aikaisemmin asettanut varmuuskopiointi-toiminnon pälle, saat tiedot palautettua iCloudista joko löydettyyn puhelimeen tai uuteen puhelimeen.

Android puhelimista löytyy vastaava sovellus nimellä Android Device Manager. Ennen kuin voit käyttää sovellusta, sinun on varmistettava että olet ottanut sovelluksen käyttöön ja että laitteesi on liitetty Google-tiliisi.

android-device-manager

Android Device Manager:in käyttöönotto tehdään avaamalla
Google asetukset Tietoturva > Löydä kadonnut tai varastettu puhelin tai
Asetukset < Google > Tietoturva > Android Device Manager. Aseta päälle toiminnot ’Etäpaikanna tämä laite’ (Remotely locate this device ) ja ’Salli etälukitus ja tyhjennys’ (Allow remote lock and erase).

Varmista myös, että sijaintitietojen käyttö on sallittu valitsemalla
Asetukset > Sijainti. Aseta yläreunan valinta ’Käytössä’ -tilaan. Varmista, että paikannus toimii kirjautumalla Google-tiliisi osoitteessa Google-Android Device Manager  Tarkista näkyykö laitteesi sivulla.

Varmuuskopioi puhelimesi tiedot

varmuuskopiointi

iPhone puhelimen katoamisen tai rikkoutumisen varalta sinun kannattaa varmuuskopioida puhelimeen tallentamasi tiedot ja kaikki asetukset. Varmuuskopiota tarvitset myös kun siirrät tiedot uuteen laitteeseen. Asetat vain varmuuskopiointi -toiminnon päälle, niin varmistukset tapahtuvat automaattisesti taustatoimintona ja sinun ei tarvitse niistä sen enempää huolehtia.
iPhone (ios) -puheliissa varmuuskopioinnit asetaan päälle valitsemalla
Asetukset > Apple ID (ruudun yläreunassa omat tietosi) > iCloud > iCloud-varmuuskopio. Tarkista, että varmuuskopiointi on laitettu päälle. Varmuuskopiointi suoritetaan nyt automaattisesti joka päivä, kun olet liittänyt puhelimen virtalähteeseen ja olet kytkeytynyt wifi-verkkoon. Varmista ajoittain, että iCloudissa on tilaa varmuuskopioinnille. Saat kyllä sähköpostiisikin viesti, mikäli tilaa ei ole tarpeeksi.

Varmuuskopioinnin tilan eli millon laitteesi on viimeksi varmuuskopioitu, löydät samasta paikasta.

Tallennustilaa pystyt hallitsemaan kohdasta Asetukset > iCloud > Hallitse tallennustilaa. Täältä näet myös miten paljon mikäkin sovellus vie tallennustilaa.

Android 6.0 käyttöjärjestelmän myötä automaattinen varmuuskopiointi selkeytyi myös android-puhelimien käyttäjille. Puhelimen automaattinen varmuuskopiointi tehdään Google Drive -palveluun. Käy siis lataamassa puhelimeesi ensin Google Drive sovellus. Google Drive tarjoaa 15 GB ilmaista tallennustilaa, johon varmuuskopioidaan sekä gmail-sähköpostisi että puhelimesi tiedot. Ennen kuin asetat automaattisen varmuuskopioinnin päälle, tarkista oikea Google-tili valitsemalla Asetukset > (Yleiset) > Tilit > Google-tili.

android-varmuuskopiointi

Automaattinen varmuuskopiointi asetetaan päälle valitsemalla
Asetukset > Varmuuskopiointi ja nollaus. Laita päälle ’Tietojen varmuuskopiointi’ ja ’Automaattinen palautus’. Laitteen mallista riippuen varmuuskopiointi saatetaan laittaa päälle kohdasta
Asetukset > Yleiset > Tietosuoja ja turvallisuus (tai Laitehallinta) > Varmuuskopiointi ja palauta. Laita päälle ’Varmuuskopioi tiedot’ ja ’Automaattinen palauttaminen’.

Tarkista tämän jälkeen myös Google Drive -sovelluksesta tallennuspaikka valitsemalla
Asetukset > Aut. varmuuskopionti > Tiedostojen tallennuspaikka. Valitse Online-tili. Tallennusvälin pitää olla päivittäin. Tämän muutat kohdasta Asetukset > Aut. varmuuskopionti > Tallennusväli.

Huom! varmuuskopiointi ei kopioi puhelimesi kuvia ja videoita. Mikäli sinulla on paljon kuvia ja videoita puhelimessasi, Google Drive tila tulee tuskin riittämään nykyisen suuruisille kuvatiedostoille. Google Drive tarjoaa myös maksullista tallennustilaa, mutta hintavertailua kannattaa tehdä maksullisten pilvipalveluiden välillä.

Kuvien ja videoiden varmuuskopiointi palveluun asetetaan valitsemalla
Asetukset > Google > Google kuvien varmuuskopiointi. Valitse Lähetyskoko Korkealaatuinen.

Mikäli valitsen kuvien ja videoiden varmuuskopiointiin jonkun muun pilvipalvelun, perusta sitä varten Asetukset > Tilit kohtaan uusi tili (esim. Microsoft OneDrive) ja aseta Kameran palvelimeen lataus käyttöön.

Aja ohjelmapäivitykset säännöllisesti

iPhone puhelimesi tietoturvaan tehdään päivityksiä myös käyttöjärjestelmäversioiden ja sovelluspäivitysten kautta. Aja päivitykset välittömästi kun ne tulevat tai aseta ne päivittymään automaattisesti.


iPhone (ios) -puhelimen käyttöjärjestelmäpäivityksistä lähetetään ilmoitus ja ilmoitus näkyy myös punaisena huomiotäplänä Asetukset -ikonissa. Kiinnitä laite virtalähteeseen ja yhdistä se wifi-verkkoon. Päivitykset ajetaan automaattisesti yöaikaan, mikäli olet wifi-verkossa ja olet liittänyt laitteen virtalähteeseen. Päivitys ei aina tapahdu seuraavana yönä, vaan se voi tapahtua vasta seuraavina öinä. Päivityksen voit ajaa puhelimeesi myös joko suoraan ilmoitusta klikkaamalla tai jälkeenpäin valitsemalla
Asetukset > Yleiset > Ohjelmiston päivitys. Kirjaudu Apple ID:llä ja hyväksy ehdot. Anna puhelimen päivittyä rauhassa.

Automaattiset sovelluspäivitykset voit asettaa päälle valitsemalla Asetukset > iTunes- ja App Storet ja sieltä klikkaamalla ne kategoriat, jotka haluat päivittyvän automaattisesti.

Android -puhelimiin lähetetään myös ilmoitus käyttöjärjestelmäpäivityksestä. Avaa ilmoitus ja valitse Lataa tai Asenna. Päivityksen voit asentaa myös valitsemalla
Asetukset > Tietoja puhelimesta > Järjestelmäpäivitykset (tai Päivityskeskus). Valitse lataa. Sovelluspäivitykset hoidetaan Google Play -sovelluksen kautta. Valitse vasemmasta yläkulmasta Asetukset > Automaattiset sovelluspäivitykset miten haluat päivittää sovelluksesi.

Asenna tietoturvaohjelma

Tietoturvaohjelma suojaa puhelinta viruksilta, vakoiluohjelmilta, hakkereilta ja identiteettivarkauksilta. Varsinkin android -puhelinta käyttävien kannattaa vakavasti harkita erillisen tietoturvaohjelman asentamista puhelimeensa. Epämääräisillä nettisivuilla oleskelu ja klikkailu sekä sovellusten latailu muualta kuin virallisista sovelluskaupoista vaarantaa puhelimen tietoturvaa.

F-Secure mm. tarjoaa maksullista mobiiliturvaa F-Secure mobiiliturva ( F-Secure Safe -palveluun sisältyen, joka suojaa kaikki laitteesi). F-Secure mobiiliturvan voi hankkia puhelimeensa myös operaattoreiden kautta. Ilmaisista virustorjuntasovelluksista voisin mainita helppokäyttöisen Avast! sovelluksen, joka on pärjännyt hyvin erilaisissa virustestiversioissa.

Julkiset wifi-yhteydet voit suojata Hotspot Shield sovelluksella. Hotspot Shieldin avulla julkinen wifi-yhteys suojataan pankkitasoisen salauksen avulla, jolloin olet turvassa erilaisilta tietourkintakeinoilta. Sovelluksella voi piilottaa laitteen IP-osoitteen ja sijainnin. Asetuksista saa helposti laitettua automaattisen suojauksen päälle, jolloin ohjelma itse määrittää suojauksen tason yhteyden mukaan. Sovelluksesta on ilmaisversio, jota voi käyttää tiettyy latausmäärään asti ja sen jälkeen hankkia parillakympillä puoleksi vuodeksi lisäsuojaa jopa viidelle laitteelle.

Käytä puhelinta viisaasti

Miten sitten voimme ennakoida tilanteita, joissa puhelin tai sen tiedot joutuvat vääriin käsiin? Miten vältymme suurilta puhelin-/ datamaksuilta? Tässä muutamia vinkkejä:Älä kuljeta puhelinta siten että se voidaan varastaa, vaan suljetussa laukussa tai etutaskussa

  • Käyttäessäsi puhelinta pidä puhelimesta hyvin kiinni
  • Älä aseta lukitulle näytölle ohjelmalinkkejä eli widgettejä esim. sähköposteja (ios10, android), sillä ne avaavat varkaalle väylän suoraan tietoihin
  • Poista epäilyttävät sähköposti- ja tekstiviestit
  • Älä klikkaa sivustoilla epäilyttäviä linkkejä (netti on täynnä erilaisia ”pikavoittoja”)
  • Vältä avoimia, tuntemattomia wifi-yhteyksiä julkisilla paikoilla, älä ainakaan käsittele niissä henkilökohtaisia tietoja kuten esim. pankkitunnuksia.
  • Harkitse erilaisten liittymärajoitusten käyttöönottoa kuten esim. saldoraja ja ulkomaanpuheluiden esto
  • Mikäli puhelimesi katoaa / varastetaan, yritä ensin paikallistaa ja lukita puhelin etänä. Ota yhteys operaattoriin ja sulje liittymä. Tee rikosilmoitus
Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti