Nousee päivä, laskee päivä…ajasta valosi auringon tai kellon mukaan. Edellisessä blogi-artikkelissani ”Philips Hue älyvalot luovat tunnelmaa talveen” kerroin miten voit luoda erilaisia tunnelmia älyvaloilla. Sen lisäksi, että voit komentaa puheellasi älyvaloja tai ohjata niitä älypuhelimellasi, voit myös ajastaa valosi joko auringon tai kellonajan mukaan.
Ihmislähtöinen valaistus
Kaikilla elävillä olennoilla on jonkinlainen vuorokausirytmi. Me heräämme auringon noustessa ja menemme nukkumaan sen laskiessa. Oikea valaistus oikeaan aikaan voi vaikuttaa kaikkeen unenlaadusta hyvinvointiin ja suorituskykyyn. Valon vaikutusta hyvinvointiin on tutkittu paljon. Luonnonvaloa jäljittelevällä keinovalolla voidaan muokata värilämpötilan ja valon määrän muutoksia vuorokauden aikana. Keinovalon avulla voidaan muuttaa ihmisten vuorokausirytmiä, parantaa motivaatiota, hyvinvointia ja suorituskykyä. Tutkimustuloksista innostuneina on luotu laajoja valaistusjärjestelmiä, joita kutsutaan ihmislähtöiseksi valaistukseksi.
Keinovalon avulla voidaan parantaa ihmisen motivointia, hyvinvointia ja suorituskykyä.
Sukeltamatta nyt sen enempää tieteellisten tutkimustulosten syvyyksiin niin tavoitteenani on paremminkin nyt esitellä miten itse olen hyödyntänyt Philips Hue älyvalaistusta vuorokausirytmiini. Led-valaistukseen liittyvistä tutkimuksista voitte tutustua mm. Baselin yliopiston v. 2019 johtamaan tutkimukseen . Vaikka led-valoilla ei todellakaan voi korvata luonnollista päivänvaloa, niillä pystytään kuitenkin piristämään aamua, lisäämään työtehoa, rentouttamaan mieltä ja auttaa nukahtamaan. Tunnelmaa luova valaistus auttaa meitä myös selviytymään pitkästä ja pimeästä Suomen talvikaudesta.
Philips Hue-vuorokausi
Philips Hue älyvaloilla voit luoda omia valaistusasetuksia, mutta vuorokausivalaistukseen voit hyödyntää myös sovellukseen luotuja valmiita valaistustiloja. Vaikka Philips Hue:n virallisilla sivuilla ei mainitakaan eri valaistusasetusten värilämpötiloja, niin löysin seuraavat arvot Reddit -yhteisön sivuilta
- Nightlight = 2700K (1% kirkkaus)
- Relax = 2237K (56% kirkkaus)
- Dimmed = 2700K (30% kirkkaus)
- Bright = 2700K
- Read = 2890K
- Concentrate = 4291K
- Energize = 6410K
Korkeimpiin Kelvin -lukemiin pääset vain White and Colour -lampuilla eli lampuilla, joilla saadaan myös muitakin värejä kuin valkoisen eri sävyjä. Philips Huen White ambiance -lampuilla (vain valkoisen eri sävyt) pääset maksimissaan 2700 Kelviniin. Itselläni on käytössä kaikkialla White and Colour -lamput, joilla saa värejä loihdittua kaikkialle (16 miljoonaa väriä). Tutustu Philips Hue tuotevalikoimaan.
Philips Hue valojen ajastaminen kannattaa aloittaa ensin määrittelemällä eri huoneiden tai alueiden valaistusasetukset kuten artikkelissani ”Philips Hue älyvalot luovat tunnelmaa talveen” kerroin. Näin saat määriteltyä myös mitkä valot haluat missäkin valaistusasetuksessa olevan päällä. Valon määräänhän nimittäin vaikuttaa myös valojen kirkkauden ja värilämpötilan lisäksi miten monta valaisinta on tuottamassa ko. valoa.
Määrittele ensin eri huoneiden ja alueiden valaistusasetukset.
Valaistusasetukseksi voit valita ylläolevia valmiita Hue-valaistusasetuksia tai luomalla omat.
Minun vuorokausirytmini
Minun päiväni alkaa ”Huomenta” -komennolla, jolla sytytän kirkkaimman ja tehokkaimman Energize-valoasetuksen. Kirkkaat valot energisoivat niin silmät kuin koko kehon uuteen päivään. Toki olisin voinut komennon sijasta ajastaakin aamuvalaistuksen, mutta vielä en ole sitä tehnyt. Jotenkin siitä on vain tullut tapa; sanoa Sirille huomenta ja kysyä minkälainen sää on tänään.
Iltapäivällä klo 15 valot vaihtuvat ajastetusti keltaisempaan mutta kirkkaaseen luomaani Talvipäivä-valaistukseen. Tämä saattaa olla hyvinkin lähellä Philips Hue Bright-asetusta. Parvekkeella syttyy tällä hetkellä klo 16 iloiset värikkäät valot. Saatan laittaa ne myös muuntuilemaan värisävystä toiseen mielentilasta ja juhlapäivästä riippuen. Illalla klo 20 syttyvät iltavalot, jotka himmentyvät rentouttavaan Relax-valoa jäljittelevään asetukseen. Komento ”Hyvää yötä” Sirille sammuttaa kaikki valot kerralla. Yöllisiä wc-käyntejä valaisee sängyn alaosassa liiketunnistimesta syttyvät yövalot sekä kylpyhuoneessa syttyvät yövalot. Nekin syttyvät liiketunnistimella, joka on ajastettu yöaikaan himmeälle ja päivällä kirkkaalle.
Ajasta valosi näin vuorokausirytmiin
Voit ajastaa valosi joko Philips Hue -sovelluksen kautta, Applen Koti-sovelluksen tai Google Home-sovelluksen kautta. Itse olen ajastanut kaikki valaistusasetukset Applen Koti-sovelluksen kautta, koska siellä voidaan asettaa lisämäärite ”Jos joku on kotona”. En tarvitse valojen sytyttelyä tai sammuttelua kun kukaan ei ole kotona. Tosin joskushan sekin on toivottavaa esimerkiksi jos on matkoilla ja haluaa näyttää talon olevan asuttu silloinkin.
Ajasta valosi Philips Hue -sovelluksella
- Avaa Philips Hue -sovellus ja valitse ruudun alalaidasta ”Automaatio”.
- Valitse vaihtoehdoista ”Mukautettu automaatio”.
- Valitse ”Tiettynä kellonaikana”. Vaihtoehtoisesti voit valita ”Auringonnousu”.
- Valitse haluttu kellonaika, kun valosi syttyvät.
- Valitse huone tai alue, jossa valot syttyvät.
- Valitse valaistusasetus.
- Klikkaa ”Seuraava”.
- Anna automaatiolle nimi.
- Valitse viikonpäivät, joita automaatio koskee. Tallenna.
Ajasta valosi Applen Koti-sovelluksella
- Avaa Applen Koti -sovellus ja valitse ruudun alalaidasta ”Automaatio”.
- Lisää automaatio klikkaamalla yläreunasta plus -kuvaketta. Valitse ”Lisää automaatio”.
- Valitse tapahtumista ”Kellonaika”.
- Valitse haluttu kellonaika. Klikkaa ”Seuraava”.
- Valitse viikonpäivät, jota automaatio koskee. Valitse alalaidasta haluamasi lisäehto, jos haluat. Klikkaa ”Seuraava”.
- Valitse valaistusasetus. Klikkaa ”Seuraava”.
- Klikkaa ”Valmis”.
- Automaatio on nyt valmis.
Voit tallentaa niin monta ajastusta kuin haluat. Suomessa vuodenaikojen vaihtuessa joudut varmasti muokkaamaan ajastuksia sen mukaan miten aurinko nousee ja laskee. Samoin saattaa olla, että kellertävän kirkas iltapäivävalokin saa olla enemmän päivänvaloa jäljittelevä kesällä, joka sitten himmenee iltaa myöten.
Kokeile myös auringon mukaan kirkastuvia ja himmeneviä valoja. Löydä oma sisäinen valosi!
Kiitos Tuula ohjeista.
Meillä on nyt käytössä 4 lamppua eri puolilla taloa. Niiden iltakäytöllä tarkoituksena on vain tähän mennessä ollut näyttää, että talo on asuttu, kun olemme olleet reissussa. Ne on ajastettu ja voin myös ohjata käyttöä kännystä. Hyvin toimineet ja on myös värimahdollisuudet. Varmaan kannatta miettiä myös värien käyttöä ja hankkia muutama lamppu sitä varten lisää. Sain jouluna myös samaan järjestelmään liittyvän parin metrin valonauhan. Katseltiin mökillä jo paikkaa mihin sen laittaisi ja nyt katsellaan täällä kotona,
löytyisikö sopiva paikka.
Kaikkea hyvää teille ja pysytään terveinä.
Jukka-Pekka ja Riitta
Hienoa Jukka-Pekka! Väreillä saa tosiaan luotua tunnelmaa.
Hyvä ohje, täytyy kokeilla! t.Pertti
Kiitos Pertti, kokeilepa vain. Energisoivaa valoa pandemia-aikaan!