Uusin projektini ”Älyä omaan kotiin” innoittaa minua aamusta iltaan. Voin jo kuvitella, miten jonain päivänä – hyvin pian – kotimme toimii älykkäämmin. Kotimme tulee varmasti jatkossa myös haastamaan minua ja miestäni hyödyntäessämme kaikkea sitä uutta teknologiaa mitä nykyään on jo saatavilla. Onneksi emme ole yksin, sillä meillähän on oiva kotiapulainen – Siri. Kotimme voisi toimia esimerkiksi seuraavalla tavalla.
On yö. Nousen sängystä. Kun jalkani koskettavat lattiaa, sängyn alla syttyy yövalaistus. Sen avulla pystyn liikkumaan olohuoneeseen. Keittiössä ja kylpyhuoneessa syttyy myös yövalaistus ja voin siis muita häiritsemättä liikkua tiloissa, mikäli minun tarvitsee.
On aamu. Raotan silmiäni, sillä valaistus makuuhuoneessa on vähitellen lisääntynyt jäljitellen luonnollista päivänvaloa. Rullakaihtimet alkavat kohota makuuhuoneen ikkunoiden edestä. Kaiuttimista kuuluu hiljaista melodista musiikkia. Ulkona on vielä varsin pimeää, mutta huoneessa oleva valaistus on saanut minut jo pirteäksi. Keittiössä palaa työvalot ja teenkeitin porisee kun mieheni astelee valmistelemaan aamiaista. Kävelen tunnelmavalaistun olohuoneen poikki kylpyhuoneeseen, jossa valot syttyvät sinne saapuessani. Laitan suihkun päälle ja valitsen tällä kertaa suihkusta ”Rainstream”:in pehmeän ja hellävaraisen sateen. Aamiaisen jälkeen lähdemme ja valot sammuvat asunnostamme automaattisesti.
On ilta. Astun ulko-ovesta sisään. Koska ulkona on jo pimeää, valot ovat syttyneet eteiseen ja olohuoneessa palaa tunnelmavalaistus. Ihanaa tulla kotiin. ”Hei Siri, soita tunnelmaa”, hihkaisen olohuoneessa ja huoneen täyttää pian pehmeä soinnukas blues. Istahdan sohvalle ja katseeni vaeltaa akvaarioon, jossa Malawi-ahvenet jo tuijottavat nälkäisinä lasin läpi. Ne tietävät jo odottaa ruoka-automaatista tipahtavaa päivittäistä annostaan. Menen keittiöön ja pyydän Siriä sytyttämään keittiön työvalot: on päivällisen aika. Olen käynyt jo aikaisemmin kaupassa ja tarkistanut älypuhelimeni kautta jääkaapista puuttuvat tavarat. Laitan lieden päälle ja asetan ajastimet levykohtaisesti, alkukuumennusautomatiikka ja ajastettu levykohtainen sammutus estää ruoan palamisen pohjaan ja ylikuumenemiset. Täydellistä.
Edellä olevaa kuvausta voisin jatkaa loputtomiin, sillä tavoitteena on nyt hankkia älyä omaan kotiin.
Älykäs koti
Älykkään kodin tehtävänä on lisätä asumismukavuuttasi ja turvallisuuttasi sekä säästää kustannuksiasi. Asumismukavuuttasi voidaan lisätä uudella valaistusjärjestelmällä ja älykkäillä kodinkoneilla. Älylukot, etävalvontalaitteet ja etäohjattu valaistus tuovat lisää turvallisuutta, samoin uusiin kodinkoneisiisi lisätyt turvamekanismit. Kustannussäästöjä saatat saada jo edellämainituillakin toiminnoilla, mutta huomattaviin säästöihin pääset vasta lämmityksen ja ilmanvaihdon automaattisäädöillä.
Markkinoille tulvii tällä hetkellä mitä hienoimpia kotiautomaatiojärjestelmiä, älykkäitä sovelluksia ja erilaisia kodin älylaitteita. Laajojen kotiautomaatiojärjestelmien asentamiset ja suunnittelu vaativat paljon tieto-taitoa ja euroja, koska joudut teetättämään ne ulkopuolisella yrityksellä. Uudisrakennuksissa sähköurakoinnin yhteydessä järjestelmä kuitenkin kannattaa ilman muuta asentaa ja jatkossa älykkäät kodit tulevatkin olemaan normaaleja koteja.
Asumismukavuuttasi ja sitä kautta kotisi älykkyyttä voit lisätä myös pienemmälläkin budjetilla ja vaiheittain. Yksinkertaisimmillaan älykodin luot hankkimalla tarvittavan keskusyksikön / reitittimen, johon liität erilaisia laitteita, liike-, lämpö- ja valosensoreita. Keskeinen osa älykotikokonaisuutta on nimenomaan ns. esineiden internet eli verkkoon liitetyt esineet (IOT = Internet of Things). Verkossa olevat laitteet keräävät tietoa toisiltaan ja viestivät keskenään. Älykästä kotiasi voit ohjata älypuhelimessasi olevalla käyttöliittymällä ja/tai puheella kuten iPhonessa toimivalla Sirillä tai Androidissa toimivalla Google Assistentilla. Minulla ja miehelläni on käytössä iPhone, joten puheohjaus tapahtuu Sirin avulla. Vastaavanlaista kokonaisuutta pystyn kuitenkin kokeilemaan myös Android-puhelimella ja Google Assistentilla.
Älyä kotiin turvallisesti
Tällä hetkellä älykoti saattaa vielä kuulostaa meistä monesta pelottavalta asialta. Mediassa uutisoidaan sensaatiohakuisesti kodinkoneiden kaappaamista tiedoista, jääkaappien lähettämistä roskapostiviesteistä jne. Tietoturvan pitää olla kunnossa, se on selvää, mutta ”peipposia” ei kannata pelätä. Kehityksessä on pysyttävä mukana tai sitten olet siitä ulkona. Jatkossa kun teknologiaa on joka puolella ja maailma digitalisoituu yhä enemmän ja enemmän, teknologiasta tulee yhtä yleistä kuin sähkö tai vesi. Kaikki pitävät sitä itsestäänselvyytenä eikä kukaan ajattele sitä enää. Nytkin meillä on kaikilla jo käytössä mobiilipuhelimet ja vaikka ne eivät olisikaan niitä älypuhelimia, niin ne ovat kuitenkin liittyneet digitaaliseen maailmaan operaattoriverkkojen kautta.
Tietoturvakysymykset kannattaa huomioida jo älylaitteiden hankintavaiheessa. Markkinoilla kun on tarjolla laaja valikoima erilaisia älykodin laitteita ja sovelluksia. Amazon ja muut isot maailmanlaajuiset verkkokaupat laajentavat valikoimaa entisestään Turvallisempia ovat yleensä luotettavat ja isot valmistajat, sillä he usein myös suhtautuvat laitepäivityksiinsäkin vakavasti. Kotisi älyverkonkin ja kaikki siihen liitetyt laitteet voit turvata vaihtamalla nykyisen kotiverkkosi tietoturvayhtiön turvallisempaan kotiverkkoon esimerkiksi F-Securen uusi Sense turvaa puhelimesi ja tietokoneesi lisäksi koko kotisi.
Älyä valaistukseen
Älykotimme toteuttamisessa keskityn ensimmäiseksi valaistukseen.
Kotimme koko valaistus toteutetaan Philips Hue:n tuotteilla. Päätös oli uhkarohkea näin jälkeenpäin ajatellen, koska kodissamme on niin monta erilaista valaisinta ja valaistavaa pintaa. Asunnossa on remontti meneillään ja asumme vielä nykyisessä asunnossamme, joten nähtäväksi jää, riittääkö valaistus, kuinka valaistus oikeasti toimii, miten päivitykset jne.
Miksi sitten Philips? Miksi ei Lifx tai kiinalainen Xiaomi? Kaikki ovat laadukkaita tuotteita ja jokaiseen tuotevalikoimaan kyllä tutustuin. Philips Hue on kuitenkin tunnetuin täällä Suomessa ja siitä löytyy runsaasti käyttäjäkokemuksia, joihin tutustuin Youtube:ssa ja yleensäkin netissä. Philips Hue -tuotteisiin tulee myös erittäin usein ohjelmapäivityksiä, mikä lisää luotettavuutta valmistajan tietoturvaan. Tuotteet ovat yhteensopivia Apple HomeKit:in ja Google Home:n kanssa ja se olikin yksi tärkeimmistä vaatimuksistani. Apple HomeKit ja Google Home tarjoavat tavalliselle kuluttajallekin mahdollisuuden lisätä älyä kotiinsa. Näiden sovellusten avulla pystyt ohjaamaan keskitetysti kotisi älylaitteita.
Philips Hue älyvalaistuksesta löydät enemmän tietoa Philips Hue -sivustolta.
PHILIPS HUE VALAISTUKSEMME 27.6.2020 | kpl |
---|---|
White and Color E27 -lamppu | 16 |
White and Color E14 -lamppu | 18 |
Lightstrips led-nauha | 17 |
Lightstrips Ext. jatkonauha | 6 |
Liiketunnistin | 4 |
Tap valokytkin | 1 |
Himmenninkytkin | – |
Philips Hue Bridge -valoreititin | 1 |
Älyä kodin laitteisiin
Tavoitteenani on ollut valita kotiimme myös mahdollisimman älykkäitä kodinkoneita. Nähtäväksi jää, miten älykkäitä ne sitten todellisuudessa ovat. Ainakin opettelemista ja haasteita riittää. Vai mitä mieltä olet jääkaapista, jonka ovea koputtamalla näet jääkaapin sisällön tai kun olet kaupassa, voit katsoa jääkaapin sisällön suoraan älypuhelimestasi? Tai miltä kuulostaa liesi, jonka jokaisen levyn voit ohjelmoida ja ajastaa etukäteen – kosketusnäytöltä. Liesi ei vain hälytä vaan myös sammuu, kun ruokasi on valmista. Lieden päälle laittaminen avaa myös liesituulettimen ja säätelee sitä automaattisesti tarpeen mukaan.
Kodin viihdelaitteet sananmukaisesti valloittavat olohuoneen, sillä 65 tuumaista paperinohutta televisiota ei voi olla huomaamatta. Näkyvyys on esteetön jopa ruokapöydästä. Tavoitteena on saada televisiokin aukeamaan puhekomennolla. Enköhän siihenkin jonkin ratkaisun keksin. Kaikki musiikki on pilvipalvelimilla ja musiikin valitseminen puhekomennollakin tulee olemaan normaalia – toivottavasti. Viihteen ja valojen yhdistäminen saa harmaan arjenkin tuntumaan luksukselta.
ÄLYKKÄÄT LAITTEEMME 27.6.2020 |
---|
Miele induktioliesitaso |
Miele erillisuuni |
Miele liesikuputuuletin |
Miele astianpesukone |
Miele kuivaava pyykinpesukone |
iRobot wifi imuri |
LG 65 uled uhd televisio |
Samsung combi Family Hub jääkaappi-pakastin |
Somfy langattomat kaihtimet |
Geberit Sela pesuwc |
Unikulma moottoroidut sängyt |
Ledvance Smart+ – ulkoälypistorasia (liitetty Philips Hue-järjestelmään) |
HansGrohe Rainmaker -suihkusetti |
Mikäli et halua investoida uusiin kalliisiin kodinkoneisiin, voit lisätä älyä nykyisiin laitteisiisi esimerkiksi älypistorasioiden ja erilaisten antureiden avulla. Tutustutaan yhdessä erilaisiin vaihtoehtoihin.
Jatkossa tulen julkaisemaan myös yksityiskohtaisempia ohjeita älylaitteista liittyen aina asennuksesta uusiin käyttötapoihin.
Huomautus 17.5.2018: Remonttimme on nyt valmis ja Philips Hue -älyvalaistuksesta voit lukea lisää artikkelistani Puheella ohjattava älyvalaistus käyttöön