Dieetin kolmas viikko meneillään ja paino on pudonnut jo 3,2 kg – tavoite on saavutettu painonpudotuksen osalta! Tämä kolme viikkoa on ollut ruokailutottumustenkin osalta erittäin terveellinen ja opettavainen kokemus, joten jatkan dieettiä vielä viikon loppuun. Sitä paitsi tavoitteenhan voi laittaa aina uusiksi.
Painonpudotukseni kulmakivet:
- Älyvaaka
- Ruokapäiväkirja
- Motivaatio
- Terveellinen dieetti
Withings älyvaaka ja painonpudotus
Päivittäinen painon tarkkailu pitää sinut kaidalla tiellä ja älyvaaka tallentaa painonkehityksen, jotta muistisi ei tekisi tepposia. Älyvaa’aksi kutsutaan vaakaa, jossa on myös kehonkoostumusmittari eli esimerkiksi kehon rasvaprosentin ja painoindeksin mittaus. Vaikka kehonkoostumusmittaus onkin päivän sana, niin en pitäisi mittaustuloksia kovinkaan tärkeinä. Tutkimusten mukaan älyvaaoilla mitatut tulokset saattavat olla nimittäin hyvinkin epätarkkoja. Tärkeintä on se, että vaaka mittaa painon oikein ja lähettää lukeman Bluetoothin / wlanin avulla johonkin sovellukseen, jossa voit seurata painonkehitystä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.
Voit seurata painonkehitystäsi suoraan sovelluksella
Markkinoilla on useita hyviä älyvaakoja tarjolla. Parhaimmat tällä hetkellä (vuonna 2017) ovat Kuluttaja-lehden mukaan Tanitan (iPhone), Beurer:in (iPhone/Android) ja Withings:in (iPhone/Android) älyvaa’at. Niidenkin tarkkuus kehonkoostumuksen suhteen on epätarkkaa, mutta painon mittaamisessa ja käyttömukavuudessa ne ovat parhaimpia. Huom! Tarkemmat mallitiedot saat tilaamalla Kuluttaja-lehden (1/2016) testin. Toki markkinoille tulee jatkuvasti uusia kehittyneempiä malleja ja saattaa olla, että osa testissä olevista malleista ei ole enää myynnissäkään.
Minulla on käytössäni ollut Withings:in WS-50 ja olen ollut erittäin tyytyväinen valintaani. Nyt vieläkin tyytyväisempi, koska vaaka oli kolmannella sijalla testissä. Vaaka tunnistaa max 8 käyttäjäprofiilia automaattisesti ja synkronoi tiedot langattomasti älypuhelimeesi WLAN- tai Bluetooth-yhteyden (low energy) välityksellä. Mikäli siis haluat saada vaa’asta kaiken hyödyn irti eli käyttää sitä älykkäästi, sinulla pitää olla älypuhelin ja Health Mate -sovellus, jonka voit ladata maksutta sovelluskaupasta iPhone- tai Android -puhelimeen.
Withings:in älyvaaka lähettää Health Mate* sovellukseeen painolukeman, sydämen syke -arvon, kehon rasvaprosentin, huoneen lämpötilan ja CO2-arvon. CO2-arvon hyödyllisyyttä hieman ihmettelen, mutta ehkäpä jossain päin maailmaa arvo saattaa olla huolestuttavalla tasolla. Vaa’an lähettämien arvojen lisäksi voit seurata myös aktiivisuuttasi (askelia), untasi sekä ravintosi terveellisyyttä MyFitnessPal -sovelluksen avulla. Asettamalla Health Mate -sovellukseen tavoitteet ja jakamalla edistymisesi ystävien kanssa parannat tuloksiasi. Minulle Health Mate on oikeastaan vain sovellus, joka siirtää älyvaa’an tiedot Jawbone UP -sovellukseen.
Jawbone UP -ruokapäiväkirja ja painonpudotus
Ruoka- / kaloripäiväkirjan avulla seuraat ruokailutottumuksiasi ja syötyjen kalorien määrää. Muisti nimittäin pettää helposti tässäkin kohden ja kaikkea syötyä ei tule havaittua.
Mikäli etsit parhainta suomenkielistä ruokapäiväkirjaa, lataa puhelimeesi MyFitnessPal -sovellus Premium (9,99 eur/kk, ilmaisversio sisältää vilkkuvia mainoksia). Mikäli taas etsit konaisvaltaista couchaajaa, lataa puhelimeesi Jawbone:n UP -sovellus (ilmainen). UP -sovelluksen valitsin yksityiskohtaisen liikuntaranneke -selvitystyöni tuloksena ja se on edelleen valintani, vaikka liikuntaranneke ei kestänytkään jatkuvaa 24-tuntista käyttöäni.
Sovelluksessa arvostan UP:n taitoa ja yritystä tulkita erilaisia mitattuja arvoja (uni, liikunta, ruoka). Näiden perusteella sovellus esittää ohjeita ja neuvoja sekä viittauksia hyödyllisiin artikkeleihin. Tavoitteet ja niiden seuranta esitetään havainnollisesti erilaisten kuvaajien ja lukujen avulla.
Huom! Jawbone UP-rannekkeita ja sovellusta ei ole enää saatavilla (29.6.2020), mutta markkinoilta löytyy vastaavia tuotteita ja sovelluksia.
My FitnessPal -sovellustakin olen käyttänyt ja nekin arvot saa näkymään UP -sovelluksessa, mutta miksi käyttää kahta sovellusta kun yhdelläkin pärjää. MyFitnessPal -sovelluksen ilmaisversio sisältää mainoksia ja sen käyttöliittymä ei ole mielestäni niin selkeä kuin UP -sovelluksen.
UP -sovelluksessa ei ole niin kattavaa suomenkielistä ruokasanastoa kuin MyFittnessPal -sovelluksessa, mutta jos pärjäät englanninkielellä niin vastineet kyllä löytyvät sitenkin. Sovelluksessa jokaiseen ruokanimikkeeseen on liitetty UP -pisteytys (1-10), joka kertoo ruoan terveellisyydestä. Käyttämäsi ruokanimikkeet listautuvat aina ruokalistan kärkeen, jotta valintasi olisi jatkossa nopeampaa. Haku-toiminto helpottaa uusien nimikkeiden hakua. Mikäli et löydä listalta nimikettä, voit perustaa sen uutena ja lisätä sen yhteyteen ravintoaineet, annoskoon ja kuvan. Ruokanimikkeitä voit lisätä myös scannaamalla kamerallasi tuotteen viivakoodin, jolloin sovellus tunnistaessaan tuotteen lisää sen ravintoainesisällön ja normaalin annoskoon. Samoin ravintoloiden (esim. Amarillo, Café Picnic, Chico’s, Fazer Amica, Hesburger, McDonald’s jne) menulistalta voit valita nimikkeitä sovelluksessa.
Sovelluksen periaatteena on tavoiteasetanta, jonka perusteella sovellus asettaa sinulle kalorimäärän jota et saa ylittää mikäli haluat pudottaa painoasi (tai pysyä painossasi). Jos seuraat myös liikuntaasi sovelluksella (ranneke, puhelimen oma askelseuranta, manuaalinen lisäys), niin sovellus huomioi liikunnan automaattisesti sallitun kalorimäärän asetannassa. Mitä enemmän liikut, sitä enemmän voit syödä.
Näin käytät UP -ruokapäiväkirjaa
- Klikkaa ruudun alareunasta + merkkiä
- Klikkaa keskimmäistä painiketta ruokanimikkeiden lisäämiseksi
- Valitse listalta syömäsi ruokanimikkeet, tai hae ruudun yläreunasta. Mikäli et löydä suomenkielellä, hae englanninkielellä.
- Tallenna ateria oikeasta yläväkäsestä.
- Sovellukseen lisäämäsi ruoan ravintoainekoostumus näkyy päivän aterianäkymässä. Ruudulla näkyy myös nautitut kalorit , tavoite ja arvio. Liikunta lisää kaloriarvoa ja -tavoitetta. Oikeasta ylänurkasta voit lisätä ateriaan lisää nimikkeitä.
- Päivänäkymästä näet nautitun ruoan ja uni- sekä liikuntamäärät. (Liikuntarannekkeen nyt puuttuessa liikuntapylvääni ei päivity reaaliaikaisesti, koska puhelin ei ole koko ajan mukana).
- Vinkki: Voit myös lisätä nimikkeen uutena ja lisätä ruoan sisältämät ravintoaineet ja kuvan.
- Muista asettaa tavoitteet!
Motivaatio ja terveellinen dieetti
Vaikka blogini tarkoitus on kertoa sovelluksista ja tässä jutussa painonpudotuksessa käyttämistäni sovelluksista, niin pakko tunnustaa että nekään eivät kyllä olisi riittäneet ilman motivaatiota. Noin vuoden ajan olen hieman huolestuneena katsellut älyvaakani mittarilukeman kohoamista ja tiettyjen mekkojen kiristynyttä vyötäröä.
Mikä sitten yhtäkkiä minut sai motivoitumaan kolmen viikon dieetille? Illallistanssiaiset! Niin juuri, tulossa olevat illallistanssiaiset saivat minut motivoitumaan tarpeeksi paljon. Tämä on juuri sopiva aika kiristää vyötä, ajattelin ja googlasin hakusanoilla ”kolmen viikon dieetti”. Jälkeenpäin huomasin, että tanssiaisiin olikin aikaa neljä viikkoa. Ei se mitään, sillä löysin todella terveellisen ja älykkään tasapainoisen dieetin. Haluan jakaa sen myös sinulle, sillä voin vannoa sen olevan takuuvarma. Dieetin ensimmäinen viikko löytyy tästä, toinen viikko tästä ja kolmas viikko tästä. Kiitokset vain ravitsemustieteilijä ja personal trainer Anu Kososelle terveellisestä dieetistä, joka sallii lounaaksikin lautasmallin mukaisen työpaikkalounaan! Dieetti ei siis ole mikään hihhuli-sellerikaalikeittodieetti tai karppaajan hiilihydraatiton dieetti.
Mikäli sinäkin kaipaat ryhtiliikettä kevääseen ja / tai haluat tarkistaa ruokailutottumuksiasi, yllämainitut vinkit ja sovellukset auttavat sinut varmasti hyvään alkuun. Oletko sinä hyödyntänyt ruokapäiväkirjasovelluksia painon tarkkailussa?
Kiitos hyvästä artikkelista. Just on testauksessa ekaa kertaa tuo My Fitness Pal. Pidän tosi paljon siitä skannausominaisuudesta, kun ainakin valmisruuat saa helposti merkittyä. Tosin ne ei sitten tietenkään ole koskaan niitä tervellisempiä… Toi Kososen dieetti, johon sulla oli linkki, näyttää suht mahdolliselta.
Mulla on kovempi laihdutustavoite, kun vähintään 10 kiloa tarvitsisi saada nyt keväällä pois. Mutta tällaiset digitaaliset apuvälineet on kyllä kauheen motivoivia. Ajattelin hommata jonkun tollaisen älyvaa’an. MyFitnessPal käsittääkseni toimii yhteen vaan UAn vaan kanssa, joka on aika kallis, eikä ole tossa kuluttajatestissä visssiin edes mukana. Ois kiva kun kaikki data ois samassa appsissa.
Kivaa kevään jatkoa!
Hei Kati,
Kiva, että pidit! Älyvaakoja on markkinoilla runsaasti, samoin vertailevia testejä. Withings WS-50 näyttää pärjänneen niissä kaikissa loistavasti. Tässä pari tuoretta linkkiä lisää http://www.tomsguide.com/us/best-smart-scales,review-3469.html ja https://www.cnet.com/news/how-to-buy-a-smart-scale/ Viimeksimainitussa testissä UA:n vaaka ei pärjännyt tarkkuudessa lainkaan.
Olet oikeassa, että olisi kiva saada kaikki luvut yhteen sovellukseen. Tämä kyllä onnistuu, mutta hyvin usein joudut ohjaamaan luvut useasta erillisestä sovelluksesta. Withings:in vaaka edellyttää tuon Withings:in sovelluksen asentamista, mutta luvut saa ohjattua MyFitnessPal -sovellukseen. Muita MyFitnessPal:n kanssa yhteensopivia vaakoja ovat edullinen Wahoo Balance Bluetooth Smart Scale (hyvä hinta-laatusuhde ensimmäisen testilinkin testin mukaan) sekä Runtastic Libra. Molemissa on omat sovellukset, mutta luvut voi siis ohjata MyFitnessPal:iin.
Tsemppiä painonpudotukseesi! Artikkelissa mainitusta Kososen dieetistä saa muuten osviittaa ruokailutottumusten muutokseenkin ja uuteen terveellisempään tapaan syödä.