Digikuvien arkistointi ja käsittely

Kuvia aamuisesta metsästä, lähikuvia kasveista, lähikuvia ihmisistä ja kuvia auringonlaskuista sekä -nousuista. Valokuvaamisen riemuni on rajaton ja digikuvia alkaakin kertyä taas pitkän tauon jälkeen liukuhihnalla. Mutta miten digikuvien arkistointi ja käsittely? Pitäisikö vihdoinkin luoda digikuvien arkistoinnille järkevä työnkulku?

Tähän asti suurin osa kuvista on tullut otettua älypuhelimella ja kuvat ovat arkistoituneet itsestään iCloudiin. Aikaisempina vuosina olemme tallentaneet Ixuksella ja Powershotilla otettuja kuvia kotiverkossa olevalle NAS-palvelimelle. Mutta nyt kaulassani roikkuu uuden uutukainen keväällä julkaistu Canon Eos 77D DSLR järjestelmäkamera. Digikuvien arkistointiin ja käsittelyyn onkin nyt syytä perehtyä paremmin.

Canon Eos 77d
Järjestelmäkamera käyttöön

Pilvipalvelimet digikuvien arkistointiin

Ilman muuta voisimme jatkaa nykyisellä tavalla eli tallentaa digikuvat NAS-palvelimelle vuosiluku-kansioihin ja tärkeimmät tapahtumat ja matkat näiden alle omiin alikansioihinsa. Mutta miten kuvien käsittely ja miten kuvien hakusanat? Olisin kiinnostunut myös sijaintitiedoista ja kasvojentunnistuksesta.

Google Kuvat

Ensimmäiseksi tutkinkin Google Kuvat -palvelua. Google tarjoaa Kuvat palvelussaan rajattoman tallennustilan kuville ja videoille, kasvojentunnistuksen sekä erinomaiset hakuominaisuudet. Mutta Google pienentää kuvien kokoa ja tarkkuutta, mikäli koko ylittää 16 megapikseliä. Videoissa raja on 1080p. No, eihän sitä silmällä huomaa, sanotaan. Minkä ihmeen takia sitten hankin järjestelmäkameran, jos heti perään olen kuvia pienentämässä?! Ei käy.

Google Drive

Entä sitten Google Drive ja kuvien ja videoiden tallentaminen alkuperäisessä koossaan? Menee maksulliseksi 15 gigatavun jälkeen; 100 gigatavua 1,99 euroa/kk ja 1 teratavu noin 10 euroa/kk. (Hinnoittelu on agressiivista kilpailijoiden välillä, joten kannattaa tarkistaa hinnat). No maksanhan minä Apple Musiikistakin ja moni maksaa Spotify:ista ja Netflix:istäkin. Google Drive ei kuitenkaan houkuttele hakuominaisuuksiltaan ja sieltä puuttuu myös kasvojentunnistus.

Apple:n iCloud kuvakirjasto

Miksi en tallentaisi sitten Applen iCloudiin, samaan mihin tallentuvat jo nyt kaikki älypuhelimenikin kuvat? iCloudiin kuvat sitäpaitsi tallentuvat alkuperäisessä koossaan ja hakuominaisuudet ovat hyvät. Hinnoittelu iCloudissa on myös suunnilleen sama kuin Google kuvissa, vaikka Apple ei annakaan ilmaista tallennustilaa kuin 5 gigatavua; 50 gigatavua 0,99 euroa (tämän maksan jo nyt), 200 gigatavua noin 3 euroa ja 2 teratavua 9,99 euroa.

Hetkinen, mikäs rajoitus tämä on: ”When shared, photos taken with standard point-and-shoot cameras, SLR cameras, or iOS devices have up to 2048 pixels on the long edge. Panoramic photos can be up to 5400 pixels wide.” Miten tämä on mahdollista, iCloudeen saa tallentaa alkuperäisessä koossa, mutta kuvien kokoa onkin rajoitettu niitä ystäville jaettaessa! Koska en saanut vastausta Apple:lta niin nopeasti, kokeilin järkkärillä otettujen kuvien lataamista iCloud:een ja niiden jakamista. Tein jaetun albumin ja valitsin siihen noin 30 kuvaa (joukossa yksi pitkä videokin). Kuvat menivät moitteetta alkuperäisessä koossaan jaettavaan albumiin, mutta videon kohdalla sain huomautuksen että videota pitää lyhentää! Videoraita ilmestyi ruudulle ja olisin saanut siirtää alku- ja/tai loppukohtaa videosta siten, että lyhennetty osuus säilyi. Hyväksyin lyhennelmän sellaisenaan. iCloud:in kuvakirjasto sai minulta hylkäävän tuomion, haluan tallentaa videot myös alkuperäisessä pituudessaan!

Canon:illahan on myös oma tallennuspalvelu Irista, mutta toistaiseksi ei vielä videoiden tallentamiseen. (Huom! 2019 Irista tarjoaa tallennustilan myös videoille.) Tämän vuoksi Irista jäi lähemmän tarkasteluni ulkopuolelle. Microsoft tarjoaa kuville tallennustilaa OneDrive:ssa, mutta jotenkin Microsoft on menettänyt viehätyksensä silmissäni (vaikka edelleen Windows-koneella ajelenkin).

Lightroom digikuvien arkistointiin ja käsittelyyn

Googlettelun ja tutkimisen jälkeen tutustuin sattumalta myös Adobe:n Lightroom -sovellukseen, joka on erittäin suosittu sovellus jopa ammattikuvaajien keskuudessa. Lightroom:in avulla digikuvien ja videoiden käsitteleminen on vaivatonta, samoin kuin digikuvien nimeäminen, arkistoiminen, kasvojentunnistus ja sijaintitietojen merkitseminen.

Bingo! Rakastuin sovellukseen kertaheitolla! Olin käyttänyt hetken aikaa Canon:in ilmaista Digital Photo Professional 4 sovellusta kuvatiedostojen nimeämiseen. Samaisella ohjelmalla olisin pystynyt myös käsittelemään kuvia, mutta siihen en ehtinyt tutustumaan. Aloin ahmia kaikkea Lightroom:iin liittyvää dokumentointia ja nyt olen varma, että tämä on minulle paras sovellus digikuvien arkistointiin ja järjestelemiseen.

Lightroom:ista on tarjolla kertahinnoiteltu koneelle asennettava Lightroom 6 (n. 140 euroa) sekä kuukausihinnoiteltu Lightroom CC (n. 12 euroa/kk), joka sisältää myös Photoshop:in sekä sovelluksen käytön niin tietokoneella, mobiililla kuin verkossakin. Valitsin kertahinnoitellun Lightroom 6 version, koska en ainakaan vielä ole innostunut muokkailemaan kuvia Photoshopissa asti.

—Tällä hetkellä vuonna 2020 minulla on käytössä Lightroom CC versio ”Creative Cloud Photography plan with 1TB” 24,75 euroa/kk, joka sisältää Photoshopin. Nälkä kasvaa syödessä!

Näin arkistoin ja käsittelen digikuvani ja videoni

Adobe Lightroom + Google Drive + Google Kuvat
Adobe Lightroom + Google Drive + Google Kuvat

Huolellisen ja tuntikausia kestäneen tutkimustyöni ja opiskeluni jälkeen valitsin digikuvien järjestelemiseen ja käsittelemiseen Lightroom 6 -sovelluksen ja arkistoimiseen Google Driven. Kuvien jakamiseen käytän Google kuvia Google Driven kautta, mikä mahdollistaa alkuperäisessä koossa olevien kuvien jakamisen ja katselemisen Google Kuvat -sovelluksessa.

Miksi Google Drive? Koska Google Drive jakaa kuvat alkuperäisessä koossa. Miksi Google Kuvat? Koska Google Kuvat on varmasti myös tuttavilla. Ja koska haluan olla mukana maailmassa, jota Google kehittää.

Ennenkuin aloitat Lightroom:in käytön, muista nämä periaatteet:

  • Lightroom koostuu seitsemästä moduulista: Library (kuvien sisäänluku ja järjesteleminen kansioihin, nimeäminen jne.), Develop (kuvien editoiminen ja korjailu), Map (karttamoduulissa kuvat sijoitettuna kartalle, kuvien geotaggaus), Book (työvälineet kuva-kirjan luomiseen), Slideshow (kuvaesitysten luominen ja esittäminen), Print (kuvien tulostamiseen liittyvät työkalut) ja Web (oman kuvagalleriasivuston suunnittelu ja luominen)
  • Lightroom:in kuvavarastosta käytetään nimitystä Catalog (katalogi). Parhaiten Lightroom toimii kun käytössäsi on vain yksi katalogi, sillä esimerkiksi kaikki haut kohdistuvat vain yhteen katalogiin kerrallaan.
  • Mitä sitten teetkin kuvillesi, tee se aina Lightroom sovelluksessa. Jos siirrät kuvia kansiosta toiseen, nimeät niitä tai käsittelet niitä, niin tee se Lightroom:issa, älä koskaan ulkopuolella sen. Kun siirrät tai nimeät kuviasi Lightroom:issä, ne siirtyvät ja nimiöityvät myös fyysisellä kovalevyllä.
  • Lightroom on tietokanta, joka sisältää tiedot kaikista kuvistasi. Kuvat eivät lataudu tietokantaan, mutta kaikki niiden tiedot ja linkitykset sijaitsevat tietokannassa. Mikäli siirrät, nimeät tai käsittelet kuviasi ulkopuolella Lightroom:in, niin Lightroom ei tunnista eikä sisällä enää tehtyjä muutoksia.
  • Lightroom:issa voit käsitellä myös ulkoisella kovalevyllä olevia kuvia.
  • Mikäli käytät Photoshoppia tai muuta sovellusta, muista avata kuvat Lightroom:ista käsin ulkopuoliseen sovellukseen (Photo / Edit in…). Tallentamalla muutokset ko. sovelluksessa ”Save” -komennolla ja poistumalla takaisin Lightroom:iin ”Close” -komennolla. Näin saat muutokset siirtymään myös Lightroom:iin!

Toimenpiteet Lightroom:issa

Asioita voi tehdä Lightroom:issa monella tavalla ja tässä esittelenkin nyt vain oman tapani. Jokaisen on syytä miettiä omalta kohdaltaan, miten esimerkiksi kuviaan nimeää ja arkistoi. Lightroom on kuitenkin mitä mainioin työväline siihen. Lightroom:issa on myös koko joukko pikakomentoja ja helpottavia toimintoja usein toistuviin toimintoihin kuten esimerkiksi kuva-asetusten kopioiminen samoissa olosuhteissa kuvatuille kuville tai valmiiden ”presettien” käyttäminen kuvien editoimisen helpottamiseksi. Tässä jutussani raapaisen nyt kuitenkin vain Lightroom:in pintaa sytyttääkseni sinussakin kipinän harjoitella lisää. Seuraavat toimenpiteet sisältyvät Lightroom:in Library- ja Map -moduuleihin.

Lataa kuvat Lightroom:iin

  • Lataa kuvat kamerasta USB-kaapelin avulla ensin tietokoneen kovalevylle ao. vuosikansioon.
  • Avaa Lightroom -sovellus ja klikkaa vasemmassa reunassa alhaalla olevaa Import -painiketta. Etsi koneellasi oleva kansio, jossa käsiteltävät kuvat / videot ovat ja valitse kuvat jotka haluan tuoda Lightroom:iin.
Import Lightroom
Import Lightroom
  • Varmista, että ylhäällä on valittuna Add ja klikkaa oikealla alhalla olevaa Import -painiketta. Ennen Import-painikkeen klikkausta, voit asettaa valituille kuville avainsanat jo sisäänluettaessa. (Vaihtoehtoisia asetuksia on muitakin, mutta aloittelijalle suositellaan näin).
Valitse kuvat ja ja lisää tarvittaessa avainsanat. Import.
Valitse kuvat ja ja lisää tarvittaessa avainsanat. Import.
  • Vaihtoehtoisesti voit lukea kuvat myös suoraan kameran muistikortilta. Tällöin import -painikkeella etsitkin kameran muistikortin ja luet kuvat sisään. Varmista tällöin, että ylhäällä on valittuna Copy ennenkuin klikkaat oikealla alhaalla olevaa Import -painiketta. (Kopioi kuvat tuhoamatta niitä muistikortilta).
  • Tarkista kuvat ja poista epäonnistuneet kuvat Lightroom:ista (tai myös kovalevyltä).

Järjestä kuvat Lightroom:issa

  • Perusta Lightroom:in kautta koneellesi vuosikansion alle omia alikansioita tärkeimmille tapahtumille (syntymäpäivät, juhlat) ja matkoille. Itse perustan myös koti- ja mökkikuville omat kansiot. Kansioita voit perustaa klikkaamalla ao. vuosikansiota ja oikealla hiirenpainikkeella valitsemalla ”Create Folder inside xx…”. Vaihtoehtoisesti voit perustaa alikansiot tietokoneelle suoraan.
Siirrä kuvia alikansioihin
Siirrä kuvia alikansioihin
  • Siirrä kuvat ja videot Lightroom:issa oikeisiin alikansioihin drag-and-drop -toiminnolla raahaamalla. (Voit valita siirrettävät kuvat jo valmiiksi ja kun luot alikansiota, niin laitat ruksin kohtaan ”Include selected photos”)
Lajittele kuvat järjestykseen ennen nimeämistä
Lajittele kuvat järjestykseen ennen nimeämistä
  • Nimeä kuvat valitsemalla kuvat ja klikkaamalla ylävalikosta Library / Rename Photos. Itse käytän nimeämisessä seuraavaa syntaksia kuvaus (=alikansion nimi)_YYYYMMDD (=kuvauspäivä)_sequence (=juokseva numerointi). Muista lajitella kuvat haluamaasi järjestykseen ennen nimeämistä kohdasta View / Sort tai manuaalisesti kuvia siirtämällä, jotta numerointi menee oikein.
Nimeä kuvat määrämuotoisella syntaksilla
Nimeä kuvat määrämuotoisella syntaksilla

Lisää kuviin avainsanoja

  • Voit lisätä kuviin avainsanoja eli tageja valitsemalla kuvat ja klikkaamalla ylävalikosta Photo / Add keywords tai kuva kerrallaan avaamalla kuva ruudulle. Kuvan oikealta puolelta löydät ”Click here to add keywords”. Avainsanoiksi vot lisätä esim. rakennuksen tai nähtävyyden nimen.
Lisää avainsanoja kuviin
Lisää avainsanoja kuviin
  • Kasvojentunnistuksen Lightroom:issa voit asettaa ylävalikosta kohdasta View / People, jolloin Lightroom käy läpi koko katalogisi ja hakee tunnistettavat kasvot. Unnamed people -ryhmässä löydät kaikki nimeämättömät kasvot, joihin kuvan alle voit tallentaa henkilön nimen. Voit valita kerralla saman henkilön sisältämät kuvat ja nimetä ne kerralla. Nimetyt kasvot siirtyvät nimeämisen jälkeen ryhmään Named people.
Kasvojentunnistuksella henkilöiden nimet avainsanoihin
Kasvojentunnistuksella henkilöiden nimet avainsanoihin
  • Jatkossa Lightroom oppii ja ehdottaa jo valmiiksi tunnistamiaan henkilöitä, jotka voit hyväksyä. Henkilöiden nimet tallentuvat myös kuvien avainsanoiksi. Jatkossa vot nimetä uusia henkilöitä kuvissa myös rajaamalla [ ] -työkalulla kuvassa olevat kasvot ja tallentamalla rajatun alueen yläpuolelle ilmestyvään kenttään henkilön nimen.
Tunnista kasvot ja nimeä
Tunnista kasvot ja nimeä

Kaikki edellä olevat toiminnot teit Lightroom:in Library-moduulissa.

  • Map -moduulissa pystyt lisäämään kuviin sijainnin drag-and-drop -toiminnolla raahaamalla kuvat haluttuun kohtaan kartalla. Kohdan kartalta löydät jopa katuosoitteen tarkkuudella tallentamalla kartan yläosassa olevaan ”Search map” -kenttään paikan nimen. Kartan vasemmalle puolella kohtaan Saved locations voit + painikkeella lisätä tärkeimmät kohteet, joita klikkaamalla löydät jatkossa ko. paikoissa otetut kuvat. Niiden avulla voit myös tallentaa kuviin sijainnit helposti valitsemalla kuvat ja klikkaamalla kohteen vasemmassa reunassa olevaa mustaa neliötä.
Merkitse kuvat kartalle, niin saat sijainnit avainsanoihin
Merkitse kuvat kartalle, niin saat sijainnit avainsanoihin

Editoi kuviasi Lightroom:issa

  • Develop -moduulista löydät työkalut kuvien muokkaamiseen. Kuvien editoiminen onkin sitten jo niin laaja kokonaisuus, että sen osalta saisikin tehtyä jo laajan oppikokonaisuuden – jos vain olisi tietoa ja taitoa. Itse olen kuvien editoinnin osalta aloittelija ja syksyllä innokkaana menossa kursseille.
Editoi ja korjaile kuvia
Editoi ja korjaile kuvia

Kuvien jakaminen

Kun olet saanut käsiteltyä kuvasi, voit jakaa / lähettää kuvasi Export -toiminnolla (Library-moduuli). Ennen sitä varmista, että Lightroom:issa tekemäsi muutokset ja avainsanat tallentuvat myös lähetettäviin kuvatiedostoihin. Tämän varmistat valitsemalla ylävalikosta Edit / Catalog Settings / Metadata ja klikkaamalla ruksin kohtaan ”Automatically write changes into XMP”.

Itse tallennan kuvat export -toiminnolla tietokoneen paikalliseen Google Drive – kansioon. Google Drive:issa pidän kuvat samanlaisessa järjestyksessä kuin Lightroom:issakin. Kansiot helpottavat manuaalista selailua, vaikka kuvia en niin enää selailekaan sitä kautta. Kuvien nimiöinti sekä avainsanat helpottavat hakua Google Kuvat -sovelluksessa ja tämän lisäksi Google lisää hakuominaisuuksia lisää koneoppimisen kautta.

Export Google Drive
Export Google Drive – tallenna asetuksia erilaisiin kohteisiin

Google Drive:ista ne menevät automaattisesti Google Kuvat -palveluun jaettaviksi ystäville. Tämän varmistat siten, että Google Kuvat -sovelluksessa olet Settings kohdassa laittanut päälle ”Google Drive – Show Google Drive photos & videos in your Photos library”.

Huom! 10.7.2019 Googlelta on tulossa uudistus, jonka jälkeen Google Drive ja Google Kuvat eivät enää automaattisesti synkronoidu keskenään. Kuvaan tehdyt muutokset Google Drive:ssa eivät siis enää päivity Google Kuviin eivätkä toisinpäin. Kuvat voit kuitenkin edelleen jatkossa siirtää koneeltasi Google varmuuskopioinnin avulla (Google Backup and Sync) Google Driveen ja Google Kuviin. Google julkaisee heinäkuussa 2019 myös erillisen työkalun kuvien siirtämiseen Google Drive:sta Google Kuviin.

Kuvien varmistaminen

Tämän lisäksi kuvat ja videot pitäisi varmaankin myös varmistaa säännöllisesti ulkoiselle kovalevylle tai palvelimelle siltä varalta, että koneen kovalevy hajoaa tai kone katoaa. Muistathan varmistaa tämän lisäksi myös Lightroom catalog -tiedostot ulkoiselle kovalevylle. Varmistamisen voit tehdä manuaalisesti tai ajastetusti.

Vaihtoehtoisesti voit tehdä varmistamisen myös suoraan Lightroom -sovelluksesta Export as Catalog -toiminnolla. Valitse tällöin Lightroom:ista vasemmasta reunasta Catalog:in alta ”All Photographs”. Valitse tämän jälkeen ylävalikosta kohdasta File / Export as Catalog ja etsi ulkoinen kovalevy, anna backup-paketille nimi ja varmista, että kohta ”Export negative files” on ruksattuina. Klikkaa painiketta Export Catalog. Näin varmistat sekä Lightroom Catalogin että kaikki kuvasi.

Muista varmistaa kuvasi ja lightroom tiedostot säännöllisesti

Mikäli koneellasi ei ole riittävästi tilaa, voit jaotella kuvat Lightroom:issa siten, että uusimmat kuvasi sijaitsevat koneellasi ja vanhimmat kuvat ulkopuolisella kovalevyllä tai palvelimella. Kaikki kuvat sijaitsevat kuitenkin samassa Lightroom:in katalogissa, joten hakujen tekeminen on helppoa ja nopeaa.

Vanhojen kuva-arkistojen käsitteleminen ja arkistoiminen

Opiskeltuani uuden tavan käsitellä ja arkistoida digikuvia ja videoita, työmaata löytyykin jonkin aikaa ja paljon, kun käyn kaikki vanhat kuvat ja videot läpi NAS-palvelimella. Varsinkin kun arkistojen kätköistä taitaa löytyä jopa editoimattomia vanhoja videoita. Videokuvien käsittelyssä käytän Cyberlink PowerDirector:ia, koska Lightroom:in videoeditointi on varsin rajallista.

Tällä hetkellä olen siis päätynyt tällaiseen ratkaisuun, mutta opiskelemista on vielä paljon ja mielelläni kuulisin myös sinun kokemuksiasi digikuvien käsittelemisestä ja arkistoimisesta. Pohdiskelua riittää myös tämän ikuisen kysymyksen kanssa: kuvaanko raw:na vai jpeg:inä? RajalaCameran järjestämällä peruskurssilla olivat sitä mieltä, että nykyiset järjestelmäkamerat tekevät niin laadukasta jpeg:iä, että raw:ta ei kannata editoida. Varsinkin kun editoiminen pitäisi sitten todella opiskella ja osata. Tässä kohden nyt sitten pienennän kuvien kokoa… (Tällä hetkellä vuonna 2020 kuvaan jo raw:na kaiken.)

Opiskeleminen on kuitenkin ikuista ja näyttäisikin siltä, että eteeni avautui ovi uuteen mielenkiintoiseen maailmaan.
Sukella sinäkin valokuvauksen kiehtovaan maailmaan!

Eteeni avautui ovi uuteen mielenkiintoiseen maailmaan
Eteeni avautui ovi uuteen mielenkiintoiseen maailmaan

(Päivitetty kesäkuu 2019 ja kesäkuu 2020).

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti