Google Driven uusi varmistuspalvelu helpottaa kuvien jakamista

Ongelmani on edelleen kuvien jakaminen sukulaisille ja tuttaville ajantasaisesti. Käsittelen kuvat järjestelmäkamerastani kyllä säännöllisesti, nimeän, lisään tunnisteet ja arkistoin, mutta se viimeinen vaihe – kuvien jakaminen aina unohtuu. Olen kirjoittanut tästä aiheesta aikaisemminkin jutussani Digikuvien arkistointi ja käsittely. Google julkaisi kesällä 2017 uuden tietojen varmistus- ja synkronointipalvelun. Tarjoaisiko Google ratkaisun automaattiseen kuvien jakamiseen?

Google Driven varmistuspalvelu

Nyt voit varmistaa vaikka koko tietokoneesi tai vain valitsemasi kansiot suoraan Google Driveen. Palvelun ansiosta sinulla on jatkossa taskussasi kaikki tiedostosi ja kuvasi. Tarvitset mukaasi vain älypuhelimen. Ja mikä parasta, palvelun avulla tiedot myös synkronoituvat eli päivittyvät molempiin suuntiin – mikäli haluat.

Huom! 10. heinäkuuta 2019 alkaen Google Kuvat ja Google Drive eivät enää synkronoidu automaattisesti. Kun lataat tai poistat kuvia Google Drivessa tai Google Kuvissa, muutokset eivät vaikuta toiseen palveluun. Nykyiset kuvasi ja videosi säilyvät edelleen Google Kuvissa ja Google Drivessa. Google Kuvien varmuuskopiointi toimii entiseen tapaan. Myös muiden kuin kuvien synkronointi toimii normaalisti.

Ota varmistuspalvelu siis käyttöön, mutta hallinnoi kuviasi jatkossa vain Google Kuvien kautta!

Näin otat varmistuspalvelun käyttöön

Asenna Google varmistus- ja synkronointipalvelu

Lataa ja asenna palvelu koneellesi Google varmistuspalvelu . Voit asentaa sovelluksen myös Google Kuvat -palvelusta.

Etsi Google Backup and sync

Mikäli sinulla ei vielä ole ollut Google Drive käytössä, etsi juuri asentamasi sovellus koneeltasi ja avaa se.

Kirjaudu tämän jälkeen Google tilillesi.

Piilotetut kuvakkeet – Google Backup and sync

Mikäli sinulla on ollut Google Drive jo käytössä, löydät sovelluksen parhaiten Tehtäväpalkin oikeasta reunasta ilmaisinalueelta piilotetuista kuvakkeista. Klikkaa ”Backup and Sync from Google” -ikonia ja valitse menuvalikosta (kolme pistettä päällekkäin) ”Preferences” (Asetukset).

Google Drive – valitse kansiot

Valitse mitkä kansiot koneeltasi haluat varmistettavan Google Drive:iin. Mikäli et näe haluttua kansiota jo valmiina, klikkaa ”Choose folder” (valitse kansio). Valitse kuvien tallennusmuoto; korkea laatu (rajaton ilmainen tallennustila kuville, kun kuvia piennetään max 16 mb ja videoita max 1080 p) tai alkuperäinen koko (ilmainen vain 15 gigatavuun). Valitse haluatko tiedostoja ja kuvia poistaessasi poistaa ne kaikkialta vai et. Valitse myös haluatko kuvien tallentuvan automaattisesti Google Kuviin.

Aivan alimmaisesta valinnasta ”USB devices & SD cards” voit myös määritellä automaattisen varmistuksen tietokoneeseesi liitetyistä USB laitteista ja esim. kameran muistikortista.

Klikkaa lopuksi ”OK”. Tietojen kopiointi Google Drive:iin käynnistyy välittömästi. Valitsemasi tiedostot ja kuvat varmistetaan nyt automaattisesti Google Drive -pilvipalveluun.

Näin otat synkronoinnin käyttöön

Tietojen synkronointi voi olla myös kaksisuuntaista eli voit määritellä, että kaikki tai vain valitsemasi kansiot Google Drive:ssa päivitetään tietokoneellesi. Näin voit muokata kuvia tai tiedostoja joko suoraan tietokoneellasi tai Google Drive:ssa ja ne ovat aina ajan tasalla molemmissa paikoissa.

Google Drive syncing

Tietojen synkronoinnin määrittelet myös asetuksista. Valitse Google Drive ja ruksaa kohta ”Sync My Drive to this computer” (”Synkronoi Oma Drive tälle tietokoneelle”) ja valitse seuraavasta kohdasta haluatko että kaikki synkronoidaan vai vain tietyt kansiot. Mikäli käytössäsi on ollut paikallinen Google Drive, haluat varmastikin että kaikki nykyiset tiedostot synkronoidaan kuten tähänkin asti.

Google Drive computers

Tietokoneesi varmistettavat ja synkronoitavat kansiot näkyvät tämän jälkeen Google Drive:ssa kohdassa ”Computers” (Tietokoneet). Nykyinen paikallinen Google Drive -kansio näkyy edelleen kohdassa ”My Drive” (Oma Drive).

Googlen varmistuspalvelu ei korvaa tietokoneen normaalia varmistusta

Google Driven varmistuspalvelu ei korvaa koko tietokoneen varmistusta, joten muista hoitaa normaalit tietokoneen varmistukset säännöllisesti. Google Drive:iin varmistettuja tiedostoja et voi nimittäin palauttaa tietokoneellesi, jos tietokoneesi kovalevy hajoaa.

Näit otat kuvien jakamisen käyttöön

Kuvien automaattinen jako kannattaa vuoden 2019 muutoksen jälkeen toteuttaa yksinomaan vain Google Kuvat -palvelun kautta. Google Drive -palvelussa kannattaa jatkossa säilyttää ja jakaa muita kuin kuvatiedostoja.

Google Drive -palvelu on kuitenkin erittäin hyvä palvelu muiden kuin kuvatiedostojesi tallentamiseen, joten sen vuoksi ohjeet tähänkin palveluun.

Google Drive -palvelussa voit antaa haluamillesi henkilöille oikeuden joko vain nähdä jakamasi kansiot tai oikeuden myös järjestellä tiedostoja, lisätä, poistaa ja muokata niitä. Kansiojaon otat käyttöön seuraavasti:

Jaa Google Drive Kuva-arkisto

Avaa Google Drive selaimessa ja valitse kansio, jonka haluat jakaa. Klikkaa kansion nimeä uudelleen, kunnes saat toimintovalikon auki. Valitse ”Share” -toiminto (Jaa).

Kirjoita henkilöiden sähköpostiosoitteet, joille haluat kansion jakaa.

Klikkaa henkilön nimen perässä olevasta nuolesta ja määrittele käyttöoikeudet henkilölle.

Klikkaa ”Done”. Valituille henkilöille lähtee sähköpostikutsu. Kutsun hyväksymisen jälkeen henkilöt näkevät aina kansioon tallentamasi tiedostot.

Google Kuvat -sovelluksen kautta jaat kuvasi jatkossa parhaiten. Jaettujen kuvien katseleminen ja käsitteleminen on myös nopeampaa Google Kuvien kautta. Voit antaa henkilöille oikeudet myös kommentoida kuvia ja merkitä tykkäyksiä. Voit ryhmitellä kuviasi aihepiireittäin. Voit myös myöntää eri henkilöille erilaiset oikeudet kuvakansioihin. Automaattisen kuvajaon kannalta on kuitenkin helpointa jakaa kaikki kuvat tuttavapiirillesi. Tällöin sinun ei tarvitse luoda erillisiä kuvakansioita. Automaattisen kuvajaon otat Google Kuvissa käyttöön näin:

Google Photos settings

Avaa Google Photos -sovellus ja klikkaa vasemmassa yläkulmassa olevaa menusymbolia (kolme päällekkäistä viivaa) ja valitse sieltä ”Settings” (Asetukset).

Valitse ”Shared libraries” (Jaetut kansiot).

Google Photos Share Libraries

Jaa koko Google Kuvat -kirjastosi valitsemillesi henkilöille klikkaamalla ”Get started” (Aloita jakaminen) ja seuraamalla ruudun ohjeita.

Google Photos Jaa koko kirjasto

Kirjoita ensin henkilöiden sähköpostiosoitteet, paina ”Seuraava”.

Seuraavalla ruudulla voit halutessasi rajoittaa henkilöiden oikeutta nähdä vanhempia kuvia tai jakaa kaikki, paina ”Seuraava”.

Lopuksi paina ”Lähetä kutsu”. Kutsun hyväksymisen jälkeen henkilöt näkevät kaikki Google Kuviin tallentamasi kuvat.

Ratkaisiko Google Driven uusi varmistuspalvelu ongelmani?

Vastaus on: Kyllä ja Ei. Kuvien jakaminen automaattisesti tuttavapiirille Google Kuvien kautta ratkaisisi kyllä kuvajaon ongelmani. Tuttavani ja sukulaiseni saisivat ilmoituksen lisäämistäni kuvista lähes välittömästi, kun lataisin ne kamerastani tietokoneeni ”Pictures” -kansioon (Kuvat). Tilanne olisi kuin vanhaan hyvään aikaan, kun valokuvat kehitettiin valokuvausliikkeessä ja otettiin aina mukaan kun lähdettiin sukuloimaan. Nyt niitä ei kuitenkaan tarvitse enää ottaa mukaan, vaan sukulaiset voivat katsoa niitä etänä. Joka tapauksessa he näkisivät ne.

Mikäli kuitenkin käytössäsi on Lightroom (kuten minulla) ja editoit kuviasi sekä lisäät niihin erilaisia tunnisteita (tagit), niin kuvien jaon ongelma ei ratkennut kokonaan. Lightroom tallentaa nimittäin kuviin tehtävät muutokset Lightroom tietokantaan. Nämä muutokset saadaan tallennettua kyllä myös metadatana kuvatiedostoihin (raw-kuvissa erillisiin xmp-tiedostoihin), mutta valitettavasti Google ei osaa tulkita näitä tietoja. Mielestäni ei ole mitään mieltä jakaa tuttavillekaan sellaisia kuvia, joissa ihmisillä on esimerkiksi punaiset silmät. Varsinkin kun olen ne editoinut Lightroom -sovelluksella. Toistaiseksi teen kuvien jakamisen siis edelleen Lightroom:ista export -komennolla Google Drive:iin. Sieltä kuvat tallentuvat automaattisesti Google Kuviin – niin täydellisinä kuin vain olen ne editoinut – vaikkakin viiveellä.

Vaikka Google Driven varmistuspalvelu ei tuonutkaan minulle ratkaisua helppoon kuvajakoon, niin uskon että monelle muulle se voi olla juuri se puuttuva palanen. Miten sinä jaat kuvasi ja videosi?

(Päivitetty 30.6.2020)

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti

Exit mobile version