Google kääntäjä matkalla mahtava

Moni meistä on varmasti kuullut useammankin vitsin Googlen käännösvirheistä. Ennen kaikkea virheellisyyttä esiintyy varmasti suomen kielen käännöksissä. Siitäkin huolimatta Google kääntäjä (Google Translator) on suosituin kääntäjäsovellus myös Suomessa.

Google kääntäjällä pystyt kääntämään yksittäisiä sanoja, kokonaisia lauseita tai selaimessa koko sivuja. Käännettävää tekstiä voidaan kirjoittaa suoraan sovellukseen, kopioida tekstistä tai puhua sovelluksessa olevaan mikrofoniin. Sovelluksessa on myös mahdollisuus kuunnella käännettävä sana tai teksti, jotta ääntäminen onnistuisi oikein.

Google kääntäjä -sovelluksen saa asennettua App Storesta (iPhone, iPad) tai Play kaupasta (Android).

Miten käytän Google kääntäjää?

Kun avaat sovelluksen, näet ruudun ylälaidassa kaksi kieltä; alkuperäisen kielen ja kohdekielen. Voit klikata kumpaa tahansa ja vaihtaa sen halutuksi. Tämän jälkeen kirjoitat vain tekstiä, jolloin näet sen käännettynä alapuolella. Valittujen kielten välissä olevasta kaksoisnuolikuviosta voit vaihtaa kielet toisinpäin.

Google kääntäjä offline-käyttöön

Uusimpien ominaisuuksien myötä Google kääntäjästä tuli mahtava matkakumppani, sillä sovellus toimii nyt myös offline -tilassa. Tarvittavan kielen lataaminen offline -tilaan käy helposti: Klikkaa oikeassa alalaidassa olevaa ratas-kuvaketta ja valitse Offline-käännös ja ylhäältä + kuvakkeesta voit asentaa haluamasi kielen puhelimeesi. Sovelluksen alkuruudusta kielen valintavalikosta pystyt myös asentamaan valitsemasi kielen offline -tilaan klikkaamalla kielen nimen vieressä olevaa pikkunuolta. Nyt voit kääntää huoletta tekstiä matkallasi ilman pelkoa suurista datalaskuista.

Kielen kääntäminen kameralla

venäjä-englanti
venäjä-englanti
Google kielenkääntäjä
Google kielenkääntäjä

Huomasin onneksi ennen Moskovan matkaani offline kääntämisen lisäksi myös, että Google kääntäjä kääntää tekstiä myös suoraan kameran avulla. Valitettavasti kääntäminen ei onnistunut venäjästä suomeksi suoraan, vaan sovellus kuvasi tekstin ja jokaista sanaa joutui klikkaamaan erikseen. Lopputuloskaan ei ollut kehuttava.

Sitten kokeilin venäjästä englanniksi ja lopputulos oli uskomaton. Kyriiliset tekstit näkyivät linssin läpi suoraan englannin kielellä. Aivan mahtavaa! Sovelluksesta oli todella suuri apu, kun tulkkasimme metroasemilla exit-kylttejä mihin suuntaan mistäkin portaista pääsi tai kadunkulmissa katujen nimiä. Mitä vakaampi käsi, sitä parempi lopputulos (heilunta aiheuttaa käännökseen epätarkkuutta).

Googlen kamerakääntäminen onnistuu 29 kielelle mukaan lukien kiinan kieli. Voisin kuvitella kääntäjästä olevan hyötyä myös Espanjan, Italian ja Ranskan matkoilla, jos ko. kielet eivät kuulu osaamisalueeseesi. Kääntämisessä käytetään sovelluksen sisällä toimivaa kameraa eli valitaan ensin kielet ja sen jälkeen klikataan kamera-kuvaketta ja osoitetaan kameralla käännettävää tekstiä. Helpompaa ei voisi olla.

Keskustelun kääntäminen

Google kääntäjä - valitse mikrofoni
Google kääntäjä – valitse mikrofoni
Google kääntäjä - puhu
Google kääntäjä – puhu

Kun sinulla on Google kääntäjä -sovellus älypuhelimessasi, niin se on kuin henkilökohtainen kielenkääntäjäsi matkoilla. Valittuasi kielet klikkaat vain mikrofoni -kuvaketta ja lausut sanottavasi. Sovellus muuntaa puheesi ensin käyttämällesi kielelle ja kääntää sekä lausuu sen sitten toisella valitulla kielellä. Tämän jälkeen ojennat vain puhelimen toiselle henkilölle, jolloin tämä saa vastata omalla kielellään. Näin keskustelu voi jatkua. Uskoisin, että voit käyttää myös suomen kieltä, sillä ruudulta pystyt tarkastamaan onko puhumasi teksti oikein.

Hyvin pian lähitulevaisuudessa Google kääntäjä tulee toimimaan myös reaaliaikaisena tulkkina kahden ihmisen välisessä keskustelussa. Näin Google on ilmoittanut. Mikrofoni-kuvaketta klikattaessa sovellus päättelee käytetyn kielen ja muuttaa kuulemansa puheen tekstiksi. Tämän jälkeen se kääntää tekstin tulkattavalle kielelle.

Älypuhelin kannattaa siis ottaa mukaan myös matkalle eikä jättää kotiin.

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti