Helpompaa pysäköintiä ilman kolikoita

Kyllä tämä pysäköiminen mobiililla on sitten helppoa! Minun ei tarvitse enää etsiä kolikoita tai ihmetellä missä on lähin parkkimittari. Käteistä rahaa en ole käyttänyt muutenkaan pitkään aikaan. Nyt ajan vain parkkiruutuun, tarkistan sovelluksesta toimiiko alueella mobiilipysäköinti ja asetan sovelluksen päälle. Milloin tahansa voin lisätä pysäköintiaikaa ja maksan vain käytetystä ajasta.

Milloin tahansa voin lisätä pysäköintiaikaa ja maksan vain käytetystä ajasta.

Helppoudesta huolimatta kuitenkin moni maksaa vielä kolikoilla. Muistan lukeneeni, että jopa 65 prosenttia maksaa edelleen kolikoilla ja vain 20 prosenttia älypuhelimella. Kolikoilla maksaminen tulee kuitenkin olemaan hyvin pian historiaa, sillä mm. Helsingin kaupunki uusii kaikki pysäköintimittarinsa ja poistaa niistä kokonaan kolikot. Sen jälkeen maksaminen tapahtuu vain luottokortilla, älysovelluksella tai tekstiviestillä. No, meneehän siihen vielä aikaa, mutta kokeilepa älysovellusta. Sen jälkeen et muuta haluakaan käyttää. Etkä maksa ylimääräisestä ajasta, kuten kolikoilla maksaessasi.

Pysäköinti älypuhelinsovelluksella

Mobiilipysäköintimarkkinoista kilpailee tällä hetkellä kaksi voimakasta toimittajaa; EasyPark ja Parkman. Olen käyttänyt kumpaakin sovellusta. Hinnoittelu on suunnilleen sama. Älypuhelimeen ladattavan sovelluksen saat ladattua sovelluskaupasta. Sovellukset ovat saatavissa sekä iPhonelle, Android- ja Windows-puhelimille. Palveluun rekisteröitymisen jälkeen sinulle lähetetään tuulilasiin liimattava tarra, jonka perusteella pysäköinnin valvoja osaa tarkistaa pysäköidyn auton maksutilanteen.

Sovelluksiin voit liittää useamman auton, mutta voit käyttää sovellusta vain yhteen autoon kerrallaan. Palvelu on puhelinnumerokohtainen. Jos toinen henkilö haluaa käyttää samaa ajoneuvoa, hänen pitää liittää se omaan tiliinsä. Perheenjäsenten kannattaa siis kaikkien rekisteröityä palveluun, mikäli käyttävät samaa autoa ajoihinsa.

EasyPark käyttö

EasyPark-sovellus
EasyPark -sovellus
 • Tallenna sovellukseen puhelinnumerosi ja salasanasi. Salasanan saat tilattua klikkaamalla ”tilaa salasana tekstiviestillä”-kohtaa.
 • Valitse aluekoodi (löydät pysäköintialueelta tai -mittarista) tai alue etsimällä sovelluksen kartalta (käyttää gps:sää)
 • Valitse auto tallentamalla rekisterinumerosi.
 • Aseta pysäköintiaika pyörittämällä kiekkoa.
  Voit aloittaa, lopettaa ja jatkaa pysäköintiä napin painalluksella, missä tahansa oletkin.

EasyPark palvelun kattavuus on laaja. Kotimaan lisäksi palvelu toimii myös Pohjosmaissa, Espanjassa, Italiassa, Saksassa ja Itävallassa.
Hinta (edullisin paketti EasyPark Small) +15% /pysäköinti (väh. +0,59 euroa), ei kuukausimaksua (vuonna 2017).

Mikäli sinulla on palvelu käytössäsi työnantajan puolesta, voit avata samalle numerolle yksityistilin. Sovelluksessa yritys- ja yksityistilin valinta on sen jälkeen helppoa. Yksityistiin pysäköinnit veloitetaan suoraan sinulta.

Plussaa: Koska EasyPark -sovelluksessa pysäköinti voidaan aloittaa myös aluekoodilla, pystyt jatkamaan pysäköintiä myös etänä. Esim. Olin saaristoristeilyllä ja jätin autoni Kauppatorille, jossa maksullinen pysäköinti oli mahdollista max kaksi tuntia. Risteily kesti kauemmin, mutta ei hätää – aloitin aluekoodilla uuden pysäköinnin suoraan mereltä!

Miinusta: Sovellus ei näytä, jos ko. pysäköintialue onkin esim. jonkun yksityisen yrityksen valvonnassa, vaan EasyPark:in toimivuus alueella pitää itse selvittää. Totesin tämän kun sain sekä sakon yksityiseltä pysäköinnin valvojalta että myös pysäköintimaksun EasyParkilta. Epäkohtana pidän myös sitä, että kuukausierittelu pysäköinneistä pitää käydä katsomassa omalta tililtä erillisellä kirjautumisella.

Parkman käyttö

ParkMan-sovellus
ParkMan -sovellus
 • Tallenna sovellukseen puhelinnumerosi, salasanasi ja rekisterinumerosi. Salasanan saat rekisteröidyttyäsi palveluun.
 • Valitse alue etsimällä sovelluksen kartalta (käyttää gps:sää).
 • Paina ’Aloita pysäköinti’
 • Sovellus asettaa päättymisajaksi ko. alueen maksimiajan. Voit muuttaa aikaa, mutta se ei ole välttämätöntä (ellet sitten unohda päättää pysäköintiä).
 • Paina ’Vahvista pysäköinti’
  Voit aloittaa, lopettaa ja jatkaa pysäköintiä napin painalluksella, missä tahansa oletkin.

Parkman:in kattavuus ei ole niin laaja kuin EasyPark:in, mutta toimii kuitenkin lähes kaikissa isoissa kaupungeissa.

Sovellus näyttää vapautuvat parkkipaikat perustuen kuitenkin vain muiden Parkman-käyttäjien tietoihin.
Hinta 0,49 euroa / pysäköinti, ei kk-maksua (vuonna 2017).

Plussaa: Hyvä ja nopea asiakaspalvelu. Sovellus näyttää myös, mikäli pysäköintialue ei kuulu Parkman:in piiriin. Arvostan myös sitä, että saan pysäköinneistä yhteenvedon kukausittain sähköpostiini.

Miinusta: Pysäköinnissä ei voida käyttää aluekoodia vaan se perustuu vain karttaan. Esimerkiksi otan jälleen edellämainitun saaristoristeilyni, jonka tein myös Parkman-sovelluksen kanssa. Pysäköintiajan päättyessä jouduin etsimään ko. Kauppatorin pysäköintialueen kartan avulla ja klikkaamaan oikeaksi arvioimani kohdan. Lopputulos oli toki yhtä hyvä, mutta on siis paras osata paikantaa autonsa pysäköintipaikka.

Pysäköinti digitaalisella parkkikiekolla

digitaalinen_parkkikiekko

Oletko joutunut maksamaan sakkoa, kun olet unohtanut laittaa parkkikiekon esille? Todella niin turha sakko kuin olla vain voi. Näitä sakkoja on meillekin tullut muutama juuri tästä syystä, sillä pysäköinnin valvonta on tiukentunut ostoskeskuksienkin parkkipaikoilla. Nyt siihenkin on ratkaisu! Digitaalinen parkkikiekko näyttää automaattisesti autosi pysähtymisajan, kunhan asetat kiekon kellon vain aikaan. Parkkikiekon patteri kestää kaksi vuotta ja siltä ajalta valmistaja korvaa myös mahdolliset pysäköintivirhemaksut, mikäli ne ovat johtuneet kiekon toimintahäiriöistä. Patterin saa toki vaihdettua.

Digitaalisen parkkikiekon toiminta perustuu auton liikkeeseen, joten jos joudut siirtämään kiekon aikaa joudut myös siirtämään autoasi. Digitaalisen parkkikiekon saat hankittua Verkkokaupasta tai Gigantista noin 40 euron hinnalla eli alle yhden pysäköintivirhemaksun. Nyt et saa sakkoja enää ”turhasta”.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on pysäköintisovelluksista?

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti