Vaihdoin tietokoneeni ja loikkasin Windows-koneesta Applen Macbook:iin. Samalla päätin siirtää digikuvat iCloudiin. Olen kirjoittanut digikuvien arkistoinnista artikkelissani Digikuvien arkistointi ja käsittely ja silloin päädyin hieman toisenlaiseen ratkaisuun kuvien arkistoinnissa. Mac-maailmassa digikuvien arkistointi iCloudiin on kuitenkin looginen ratkaisu, varsinkin kun myös älypuhelimeni ja tablettini ovat Applen laitteita.
Tässä artikkelissani käsittelen seuraavat asiat:
- Miksi vaihdoin Adoben pilven Applen pilveen?
- Urakka alkoi – kuvien siirto NAS-palvelimelta
- Transmit kopioi kuvat NAS-palvelimelta
- Lightroomin avulla aikaleimat ja sijaintitiedot kuntoon
- Hazel siirtää Lightroom-kuvat iCloudiin
Digikuvat Adoben pilvessä
Muutama vuosi sitten käytin Google Drive:a digikuvien arkistointiin, mutta hyvin pian laajensin käytössäni olevaa Adoben Creative Cloud valokuvausjäsenyyttä 1 teratavuun ja arkistoin kuvani Adoben pilveen. Ts. muokkasin raw-kuvat Lightroom Classic:illä ja synkronoin ne Lightroom CC:lle. Etuna tässä oli se, että muokatessani kuvia uudelleen Lightroom Classic:issa, muutokset päivittyivät myös Lightroom CC:lle. Kaikki kuvat olivat nähtävissä ja muokattavissa myös muilla laitteilla, mikä oli hieno juttu. Lightroom Classic oli kuitenkin pääarkistoni, sillä halusin pitää kuvat myös omalla tietokoneellani. Sen avulla edelleenkin järjestelen kuvat tietokoneellani.
Miksi vaihdoin Adoben pilven Applen pilveen?
Heti alussa minua ärsytti suuresti se, että Lightroom Classic:issä huolellisesti tallentamani kuvakohtaiset avainsanat ja kasvojen tunnistus eivät siirtyneet Lightroom CC:lle. Lightroom CC:n puolella kuvat olivat siis ilman avainsanoja ja kasvojen tunnistuskin toimi ihan omien sääntöjensä mukaan. Hakuominaisuudet Lightroom CC:llä olivat tästä syystä aivan onnettomat.
Avainsanat ja videot eivät siirtyneet Lightroom Classic:stä CC:lle !
Videot eivät myöskään siirtyneet Lightroom Classic:istä CC:n puolelle. Minun piti ladata videot aina CC:n puolelta, jotta sain ne samalla kertaa molempiin. Eipä tämäkään nyt vaikuttanut oikein ihannetilanteelta.
Mitäpä jos siirtäisin kaikki Lightroom-kuvat iCloudiin? Aloin tutustua Apple:n iCloudiin, joka houkutteli erinomaisilla hakuominaisuuksillaan. ICloudissa voit hakea kuvia vuosien, kuukausien, päivien tarkkuudella sekä henkilöiden ja paikkojen mukaan. Paikkahaussa kuvat on pinottu suoraan kartta-näkymään eli onpa kiva katsoa yhdellä silmäyksellä missä kaikkialla on tullut matkustettua! Apple:n älykkäiden hakuominaisuuksien avulla pystyt hakemaan myös kuvan sisällön mukaan (ruoka, rakennus, koira, taivas, meri jne.) vaikka et olisi tallentanut ainuttakaan avainsanaa kuvalle.
iCloudissa voit hakea kuvia ajan, henkilöiden ja sisällön mukaan.
Sisällön haussa on toki vielä hauskoja yksityiskohtia. Esimerkiksi hakusanalla ”ruoka”, Applen koneäly tulkitsi meidän pikku karvattoman koiran tietyssä asennossa varmaankin kinkuksi kun tämäkin löytyi ruoka-listalta. Kasvojen tunnistus sen sijaan vaikuttaa paljon paremmalta kuin Lightroom CC:ssä.
Lopullisen sysäyksen muutokselle antoi sitten Windows-koneen vaihto Macbook Pro M1-kannettavaan – vaihdoin Adoben Creative Cloud valokuvausjäsenyyden 20 gt:uun aikaisemman teratavun sijaan (24,79 euroa/kk > 12,39 euroa/kk). Samalla vaihdoin iCoud-tilauksen 200 Gt:sta 2 teratavuun (2,99 euroa/kk > 9,99 euroa/kk). Tässä vaiheessa toki 1 teratavukin olisi riittänyt, mutta sellaista vaihtoehtoa Apple:lla ei ole. No, joka tapauksessa nyt minulla on käytettävissä 2 teratavua pilvitilaa aikaisemman 1 teratavun sijasta hintaan 22,38 euroa/kk ja matkassani aina mukana koko kuva- ja videoarkistoni! Älypuhelimellani tai tabletillani pystyn esittelemään kuviani missä haluan. Jopa peilaamaan ne televisioon, jos paikassa sattuu olemaan älytelevisio.
Urakka alkoi – kuvien siirto NAS-palvelimelta
Lightroom-kuvat olivat sinällään valmiita siirrettäväksi iCloudiin, koska olin käsitellyt kuvat aina sitä mukaa kuin niitä syntyi vuodesta 2016 lähtien. Olin tallentanut jokaiseen avainsanat sekä sijaintitiedon, koska kamerassani ei ole gps-paikanninta. Kuvausajankohta kuvista löytyy, koska ne on ladattu kamerasta suoraan ohjelmaan.
Mutta nyt olikin vuorossa kaikkien niiden digikuvien ja videoiden kopiointi iCloudiin, jotka olivat vielä NAS-palvelimella. NAS-palvelin sijaitsee nuorimman poikani asunnossa.
Tavoitteenani oli
- kopioida kuvat ja videot ensin omalle koneelleni
- käsitellä kuvat Lightroom Classic:llä
- kopioida kaikki iCloudiin
Urakan jälkeen koko kuva-arkistomme olisi tietokoneellani Lightroomissa sekä varmistettuna iCloudin lisäksi oikeaoppisesti ulkoisella kovalevyllä ja asunnon ulkopuolella NAS-palvelimella.
Transmit kopioi kuvat NAS-palvelimelta
Ensin tarvitsin luotettavan tavan kopioda kuvat NAS-palvelimelta omalle koneelleni. Valitsin Transmit -sovelluksen, enkä ole kertaakaan katunut. Sovelluksen sai kertamaksulla 50 euroa käyttöönsä ja se on kyllä hoitanut hommansa kiitettävästi. Videot olinkin jo aikaisemmin siirtänyt hankalalla tavalla pc:llä eli yksi video kerrallaan. Yhteys katkeili usein ja siirto oli todella hidasta. Nyt Transmit siirsi noin 200 Gt kuvia kertakomennolla ilman yhteysongelmia. Aikaahan siinä meni, mutta siinäpä se Mac lähes yötä päivää touhusi muutaman päivän.
Transmit sovelluksella on mahdollista myös synkronoida tietoja kahden koneen välillä, joten ehkäpä siitä on apua myöhemminkin. Uusia kuviahan syntyy koko ajan ja uusien kuvien pitää kopioitua myös NAS-palvelimelle. Palaan tähän myöhemmin kunhan tutustun asiaan.
Lightroomin avulla aikaleimat ja sijaintitiedot kuntoon
NAS-palvelimelta kopioimani kuvat ja videot eivät sisältäneet mitään metatietoja. Sijaintitiedot puuttuivat kokonaan ja aikaleimat olivat muuttuneet monien muokkausten ja käsittelyjen jälkeen. Onneksi kuvat ja videot oli kuitenkin NAS-palvelimella tallennettu vuosi- ja tapahtumakohtaisiin kansioihin, mikä helpotti tallennustyötä. Kuvien metadatan avulla kuvat nimittäin järjestyvät pilvipalveluissa kronologisesti aikajärjestykseen ja niitä voidaan hakea myös ajan ja sijainnin mukaan.
Kuvien kuvausajankohdat ovat tärkeitä pilvipalveluissa, jotta ne järjestyvät kronologiseen aikajärjestykseen.
Lightroomin avulla kuviin saadaan tallennettua sijaintitiedot ja aikaleimat, jolloin kuvat on otettu. Aikaleiman saat muokattua valitsemalla kuvat ja klikkaamalla kohdasta ”Metadata-Edit Capture Time”. Tarkista myös, että ”Metadata-Show Metadata for Target Photo Only” ei ole klikattuna.
Kuvien käsittelystä Lightroomissa voit lukea enemmän artikkelistani Digikuvien arkistointi ja käsittely.
Loistouutinen oli se, että kaikki Lightroomissa kuviin tallennetut avainsanat, aikaleimat ja sijaintitiedot siirtyivät iCloudiin.
Huonompi uutinen oli taas se, että videoihin tallennettu metatieto ei siirtynyt. Videoiden osalta metadata-tieto pitää tallentaa uudelleen iCoudissa. Pitkätkin jopa yli tunnin videot siirtyivät ja toimivat kuitenkin hienosti iCloudissa. Mutta jaetuissa albumeissa Apple rajoittaa videoiden pituutta jostain ihmeen syystä 15 minuuttiin! Eli kun iCloudissa kopioi pitkän yli 15 minuuttia pitkän videon, Apple trimmaa sen eli lyhentää videon loppupäästä. Kuva-arkistossa video säilyy onneksi täyspituisena. No, mikään ei ole täydellistä!
Lightroom-kuvien avainsanat, aikaleimat ja sijaintitiedot siirtyivät iCloudiin!
Hazel siirtää Lightroom-kuvat iCloudiin
Kuvien ja videoiden käsittelyn jälkeen ne piti siirtää iCloudiin. Jatkossa tämä toimenpide tulee olemaan vakiotoiminne, joten siitä kannattikin tehdä mahdollisimman suoraviivainen toiminne. Lopulta päädyin hankkimaan Hazel-sovelluksen, josta kertakorvaus oli 38,90 euroa. Hazel sovellus tarkkailee pyytämiäsi kansioita ja järjestää tiedostosi automaattisesti luomiesi sääntöjen mukaan. Voit asettaa Hazel-sovelluksen siirtämään tiedostoja niiden nimen, päivämäärän, tyypin jne. mukaan. Voit lajitella elokuvasi automaattisesti tai tallentaa laskusi.
Kokeilin ennen Hazel-sovelluksen hankintaa Automator:ia, joka on valmiina Mac:eissä ja jonka avulla pystyy myös luomaan ko. sääntöjä. Automator ei kuitenkaan toiminut luotettavasti ja vei samoja kuvia moneen kertaan iCloudin Kuvat-sovellukseen. Lopulta tuskastuin ja hankin Hazel:in. Siihen voi luottaa sataprosenttisesti ilman jatkuvaa tarkkailua.
Näin siirrät Lightroom-kuvat iCloudiin Hazel:in avulla:
- Avaa Hazel
- Klikkaa ylävalikosta Folder ja valitse Add Folder. Valitse nyt kansio (tai luo uusi), jota haluat sovelluksen tarkkailevan.
- Klikkaa Rules -valikossa + ikonia ja lisää uusi sääntö. Ruudulle aukeaa Uusi sääntö -lomake. Tallenna säännölle ensimmäiseksi nimi.
- Luo säännölle ehto. Voit luoda monimutkaisemmankin säännön, mutta nyt riittää ”Date Added is in the last 1 Week”
- Valitse valintalistasta toiminto ”Import into Photos”. Voit asettaa tähän myös tietyn kuva-albumin, jos haluat. Klikkaa ok.
Tekemäsi sääntö toimii nyt taustalla eli kun tallennat ko. kansioon kuvia tai videoita, ne lisätään iCloudiin Kuvat -sovellukseen.
Tee Lightroom:iin Preset eli exporttaus-asetus
- Avaa Lightroom Classic
- Valitse kuvat, jotka haluat siirtää iCloudiin ja klikkaa ylävalikosta .
- Tallenna seuraavat asetukset Export -lomakkeelle:
- Export To (Top of the interface): Hard Drive
- Export Location > Export To: Specific Folder
- Folder: Valitse kuvien lähetyskansio, jota Hazel tarkkailee.
- File Settings: Jpeg. Aseta laatu 100% (suositus) ja Colour Space SRGB (tämä on monikäyttöisin).
- Aseta muut kohdat kuten haluat.
- Tallenna nämä asetukset nyt presetiksi ja anna sille nimi. Voit nyt peruuttaa tai testata toiminnetta.
Jatkossa voit lähettää Lightroom-kuvat iCloudiin valitsemalla kuvat ja kilkkaamalla ylävalikosta File – Export with Preset.
En ole vielä ehtinyt käsittelemään kaikkia kuvia, joten URAKKA JATKUU! Ja kun olemassaolevat digikuvat on käsitelty ja siirretty, on vuorossa vanhojen valokuvakansioiden digitointi. Kuvia löytyy myös äitini jäämistöstä ja niidenkin digitointia olen jo aloitellut.
Miten sinulla on hallinnassa kuva-arkistosi vai vieläkö ne lojuvat laatikoissa pölyyntymässä?
Miksi tarvitset Hazelia? Eikö suora tuonti kuvat ohjelmaan aja saman asian?
Hei Jari, kyllä varmasti niinkin voisi menetellä. Ts. tehdä ne kaksi vaihetta erikseen manuaalisesti; ajaa muokatut raw-kuvat Lightroom classicistä ensin jpg-tiedostoiksi ja sitten tuoda kuvat ohjelmaan. Hazel tekee nuo kaksi vaihetta kun painan ”nappia” Lightroomissa.
Kyllä kuvat ohjelma hallitsee käsittääkseni kaikki raw-muodot. Itse tuota Lightroomia harkitsen, mutta heidän sopimusmalli ei ole oikein Eurooppalainen. Jos haluat sopimuksen irtisanoa ja myöhästyt päivän vuosisopimuksesta veloittavat kuusi kuukautta mutta käyttöoikeus päättyy välittömästi. Ilmeisesti tuohon on kuitenkin menytävä.
Näin on, kyllä Kuvat ohjelma raw-kuvat hallitsee. Vievät vain enemmän tilaa pilvestä.