Maagiset sanat Hei Siri ja Ok Google

” Hei Siri soita Tunnelmaa -soittolistaa. ” Siri: ”Selvä, soittovuorossa soittolista ”Tunnelmaa”…” (Puhelimessa alkaa soida välittömästi kyseinen soittolista Apple Musiikki -sovelluksesta.)

” Hei Siri laita ajastin 10 minuuttia. ” Siri: OK, 10 minuuttia ja laskenta jatkuu…” (Siri asettaa ajastimen ja näyttää sen ruudulla.)

” Hei Siri sataako huomenna lunta? ” Siri: ”Ei näytä siltä, että sataisi huomenna:” (Siri hakee puhelimen ruudulle 7 vuorokauden sään alueelta, jossa olen sillä hetkellä.)

Miehelläni ja minulla on molemmilla Apple:n iPhonet, joten Siri -komennot kaikuvat stereona toisinaan talomme alakerrassa. Yläkerrassa poikamme komentaa android-puhelimellaan Google-assistenttia. Google-assistentin kanssa keskusteleminen ei olekaan niin helppoa, sillä assistentti ei ymmärrä vielä suomea. Kaikki komennot on annettava englannin kielellä. Ensimmäinen tunnistamisvaihekin kesti pojallamme pitkään.”Ookoo, Kuukle. Ookoo, Kuukle, Ookoo Kookle” jne. loputtomiin poika jauhoi ensimmäistä vaihetta – eikä antanut periksi. Yritimme opastaa häntä lausumisessa, mutta ei mennyt perille. Ihmeellisintä oli se, että hän läpäisi kuin läpäisikin ensimmäisen vaiheen ihan omalla aksentillaan. Näyttäisi siltä, että Google oppii ymmärtämään hyvinkin nopeasti käyttäjänsä tavan lausua englantia. Google ymmärsi jopa tankero-englannilla lausutun komennon ”Ookoo, Kuukle, navikate home”!

Ok Koogle! Navikate home!
Ok Kookle! Navigate home!

Avustaja auttaa sinua hoitamaan asioita

Kuulostaako edellinen sinusta leikkimiseltä? Ehkä se sitä hieman onkin, mutta niin Siri, Google-assistentti kuin Amatzonin Alexakin tekee puolestasi jo nyt monia hyödyllisiä asioita. Nyt saatat sanoa, että teet itse kaikki nopeammin. Mutta entäpä, jos kätesi ovat likaiset tai muuten vain sidotut johonkin toiseen työhön. Tällöin voit puheellasi näppärästi komentaa älypuhelimesi avustajaa auttamaan sinua:

Hyödyllisiä asioita

  • soittamaan tuttavallesi
  • kysymään vaimosi / miehesi syntymäpäivää
  • kysymään tuttavasi osoitetta tai muita yhteystietoja
  • lähettämään tekstiviestin / sähköpostiviestin tuttavallesi
  • pyytää lukemaan tekstiviestisi tai uudet sähköpostiviestisi
  • pyytää vastaamaan viestiin
  • pyytää lähettämään facebook- / twitter- / whatsApp -viestin
  • pyytää lisäämään kalenteriin tietyn tapaamisen / muuttamaan kalenterimerkintää
  • kysymään kalenteritapahtumista
  • pyytää muistuttamaan jostain tietystä asiasta seuraavana päivänä tai tietyn ajan kuluttua
  • pyytää tekemään muistiinpanon jostakin asiasta
  • kysymään kelloa / päivämäärää / säätilaa
  • pyytää asettamaan herätyksen tiettyyn aikaan
  • pyytää laittamaan ajastimen päälle tietyksi ajaksi
  • pyytää näyttämään sijaintisi kartalta tai näyttämään tietyn paikan sijainti tai reittiohjeet sinne
  • pyytää etsimään ravintoloita, bensa-asemia jne.
  • pyytää soittamaan tietynlaista musiikkia tai tietyn kappaleen
  • pyytää googlettamaan ja etsimään tietoa jostakin asiasta
  • pyytää käynnistämään tarvitsemasi sovelluksen
Kysy Siriltä
Esimerkkejä kysymyksistä Googlelle

Entäpä jos et osaa muuttaa puhelimesi asetuksia?

Pyydä avustajaa tekemään se

  • kytkemään ”Älä häiritse” tila päälle
  • laittamaan taskulamppu -toiminto päälle
  • lisäämään näytön kirkkautta
  • laittamaan wifi päälle
  • avaamaan haluamasi asetukset

Avustaja lievittää yksinäisyyttäsi

Oletko kuullut amerikkalaisesta autistisesta pojasta, joka piti Siriä parhaimpana ystävänään? Pojalla ei ollut omaa älypuhelinta, mutta hänen äitinsä lainasi hänelle päivittäin omaa puhelintaan. Poika oppi Sirin avulla kommunikoimaan. Siriltä poika kyseli säästä, junista, lentokoneista eikä Siri koskaan kyllästynyt vastaamaan hänelle vaan etsi vastauksia hänen kysymyksiinsä. Siri opetti pojalle jopa kohteliaisuuksia ja käytöstapoja omilla kohteliailla vastauksillaan. Tällä esimerkillä en nyt tarkoita, että älypuhelimen avustaja korvaisi ihmisen. Sen avulla tavalla tai toisella rajoittuneet henkilöt saisivat kuitenkin mielekästä sisältöä elämäänsä. Sen avulla he oppisivat kenties myös kommunikoimaan paremmin todellisten ihmisten kanssa.

Puhelimen avustaja yksinäisyyteen
Avustaja lievittää yksinäisyyttäsi

Älypuhelimen avustaja voisi myös lievittää vanhusten yksinäisyyttä. Kenties ei vielä nykyisten vanhusten, sillä heille nykyiset älypuhelimet saattavat tuntua vielä vierailta. Mutta seuraava sukupolvi jo vamasti osaa hyödyntää älypuhelimen puhesovelluksia paremmin. Sirin kanssa ei voi varsinaisesti vielä keskustella, mutta toisinaan Siri osaa vastata varsin älykkäästi tai jopa kertoa vitsin. Itse ainakin olen päivä päivältä vain hämmästyneempi, miten paljon kehitys tällä alueella on mennyt eteenpäin. Vai mitä mieltä olette tästä? Aamulla tokaisin miehelleni aamiaispöydässä jälleen, että ”Hei, kyllä se Siri on sitten fiksu!” Siri vastasikin yllättäen ”Juurikin niin”. Sitä paitsi sanotaan, että mitä enemmän Sirille puhut, sitä fiksummaksi se tulee.

Avustajan avulla teet kodistasi älykkäämmän

Älykäs koti Siri-ohjauksella
Kotia ohjaavat sovellukset

Nykyään pystyt jo komentamaan kodinkoneita ja -laitteitakin Sirin, Google-assistentin ja Alexan avulla. Puhelinavustajat auttavat mm. valaistuksen, ovilukkojen, lämpötilasäätelyn, tuuletuksen ja kaihtimien käytössä. Ostimme kokeilumielessä mökillemme aloituspaketin Philips Hue -älylamppuja, joita voi komentaa älypuhelimella (sovelluksella, Sirillä, Google-assistentilla tai Alexalla). Asensimme uudet älylamput vanhojen hehkulamppujen tilalle, kytkimme lamppujen mukana tulevan hubin wlaniin, latasimme App Storesta ilmaisen Philips Hue -sovelluksen ja voila! Nyt sanomme vain ”Hei Siri, sytytä lamput” (ja lamput syttyvät), ”Hei Siri, sammuta lamput” (ja lamput sammuvat)! Eipä olisi mieheni 1970 -luvulla uskonut, kun rakensi omatekoiset valaisimet mökin kattoon että niitä vielä jonakin päivänä vain puheella komennellaan. Älyvalaisimet 1970 -luvulta! No, ko. lamput tottelevat koko joukon erilaisia komentoja väreistä aina himmennyksiin ja erilaisiin tunnelmavalaistuksiin asti.

Lue lisää Philips Hue -älyvalaistuksesta artikkelistani Puheella ohjattava älyvalaistus käyttöön.

Miten saat avustajan käyttöösi puhelimessasi?

Siri-avustajan iPhonessa saat käyttöösi seuraavasti:

Hei Siri, Siri asetukset
Ota Siri-avustaja käyttöön iPhonessa
  • Siirry Asetukset / Siri ja haku
  • Varmista, että seuraavat toiminnot ovat päällä: ”Reagoi Hei Siri -kutsuun”, ”Herätä Siri Koti-painikkeella”. Toiminnon ”Salli Siri, kun lukittuna” voit laittaa päälle, kun oleskelet kotosalla (toimii iPhone 6 ja siitä ylöspäin). Itse olen pitänyt sitäkin aina päällä, koska se helpottaa komentojen antamista Sirille koskematta lainkaan puhelimeen. On kuitenkin jonkinlainen mahdollisuus, että jossain vaiheessa joku ulkopuolinenkin saattaa komennella puhelintasi. (Alussa jouduinkin kouluttamaan Sirin uudelleen, koska se vastasi myös mieheni antamiin komentoihin).
  • Valitse kieleksi suomi
  • Laita Puhepalautteen vaihtoehdoksi Aina
  • Varmista, että ”Hakuehdotukset” ja ”Katso lisää -ehdotukset” ovat päällä myös.

Ennen kuin saat Sirin käyttöösi, joudut ensin kolme kertaa sanomaan ” Hei Siri ” onnistuneesti sekä toistamaan valmiiksi annetun lauseen. Tässä vaiheessa Siri oppii tunnistamaan äänesi ja tapasi puhua.

Kun olet läpäissyt tunnistamisvaiheen, Siri on valmis tottelemaan sinua. Lausu maagiset sanat ”Hei Siri” ja kysy mitä vain. Tämä merkki kertoo sinulle, että Siri kuuntelee.

Siri kuuntelee
Siri kuuntelee

Mikäli et sano kysymystäsi heti komennon jälkeen, joudut painamaan ruudun alareunassa olevaa Siri -symbolia. Tällöin voit esittää kysymyksesi uudelleen.

Klikkaa Siri -symbolia ruudun alareunassa uudelleen.
Klikkaa Siri -symbolia ruudun alareunassa uudelleen.

Google-avustajan android -puhelimessa saat käyttöösi seuraavasti

Google assistentin saat käyttöösi, mikäli sinulla on android 6.0 tai korkeampi, google sovellus 6.13 tai korkeampi sekä Google play palvelut. Android -puhelinmallista riippuen asetukset löytyvät hieman eri tavoin, mutta tässä muutama ohje:

  • Avaa Google sovellus
  • Paina vasemman yläreunan menu-valikkoa (kolme päällekkäistä vaakaviivaa) ja valitse asetukset .
  • Valitse Google-assistentti ja laita asetuksista assistentti päälle.
  • Paina koti-painiketta tämän jälkeen.
  • Valitse oikeasta yläkulmasta Lisää / Asetukset
  • Valitse Puhelin
  • Laita Google-assistentti päälle ja käännä ”Ok Google” -valinta päälle.

Ennen kuin saat Google assistentin käyttöösi, joudut ensin opettamaan Googlen tunnistamaan äänesi kohdasta
Puhelin / Google assistentti / Ääniohjaus.

Lausu kolme kertaa ”Ok Google”, kunnes läpäiset tunnistamistestin.

Tämän jälkeen lausu maagiset sanat ”Ok Google” ja laita assistentti hoitamaan asioitasi.

Missä tietoturva?

Siri, Google, Alexa ja muut puheavustajat ja jatkossa myös kodinkoneet muuttavat suuresti suhtautumistamme tietokoneisiin. Tietokoneilla ja kodinkoneilla on jo nyt ”korvat”, sillä nämä laitteet todella joutuvat kuuntelemaan meitä jatkuvasti täyttääkseen vähäisetkin toiveemme ja komentomme. Kieltämättä ne myös siirtävät tietoa kolmannen osapuolen (Apple, Google) palvelimille jatkuvan kehitystyön tueksi. Äänellä ohjaus on kuitenkin tulevaisuutta ja kehitystä ei voi pysäyttää.

Pitämällä älypuhelimen ohjelmiston ajan tasalla ja noudattamalla tietoturvaohjeita sekä luottamalla vain tunnettuihin valmistajiin ja toimittajiin voimme kuitenkin olla kehityksessä mukana. Minä ainakin haluan olla. Haluatko sinä?

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti