Oletko sinä tallentanut paikkatiedot kaikkiin kuviisi vai harmittaako sinuakin kun et muista missä olet minkäkin kuvan ottanut? Kaikilla meillä on varmasti runsaasti kuvia, joissa hymyilemme mahtavissa maisemissa ja huikeiden nähtävyyksien edessä. Vaan missä ihmeessä nuo rakennukset ja nähtävyydet tarkemmin sijaitsevat? Eikö olisi todella mahtavaa paikantaa kuvat suoraan kartalle ja sen avulla jopa nimetä ne. Mikäli otat kuvia vain älypuhelimellasi, niin paikkatiedot tallentuvat kuviisi gps:n avulla automaattisesti. Sen sijaan jos kuvaat kameralla, jossa ei ole gps-vastaanotinta, niin paikkatiedot puuttuvat kuvistasi.
Ostaessani nyt ensimmäisen järjestelmäkamerani en tietenkään raskinut ostaa sitä kalleinta kameraa, jossa olisi ollut myös gps-vastaanotin. Sain myös sen käsityksen, että gps-paikantaminen kuluttaa kameran akkua todella paljon. Minulla on kuitenkin ratkaisu sinullekin, miten saat paikkatiedot valokuviisi helposti.
Paikkatiedot valokuviin jälkeenpäin
Edellisessä artikkelissani ”Digikuvien arkistointi ja käsittely” kerroinkin jo, miten saat paikkatiedot valokuviisi jälkeenpäin. Lightroom:iin sisältyy Google map, johon voit drag-and-drop -toiminnolla linkittää valokuvat kätevästi. Tätä olen käyttänyt itsekin aikaisempiin valokuviini. Paikkatiedot eivät ole julkisia niin kauan kuin et jaa niitä muille. Jakaessasi valokuvia julkisissa palveluissa sinun kannattaa jakaa ne ilman paikkatietoja.
Mikäli et halua hankkia Lightroom -sovellusta, voit asentaa koneellesi ilmaisen Geosetter -sovelluksen (Windows). Sovellukseen sisältyy Google Map, jonka avulla liität valokuviisi paikkatiedot jälkikäteen. Sovelluksessa voit tallentaa kuviisi myös muita avaintietoja (tageja). Toinen vastaavanlainen sovellus on GPSPhotoLinker, jolla saat liitettyä paikkatiedot ja muita tageja, mikäli omistat Macin. Valitettavasti tämä on maksullinen sovellus.
Paikkatiedot valokuviin reaaliaikaisesti
Paikkatiedot saat reaaliaikaisesti tallennettua joko erillisellä kameraan kiinnitettävällä gps-laitteella tai älypuhelimeesi asennetulla sovelluksella. Itse henkilökohtaisesti olen alkanut käyttää Geotag Photos Pro -älysovellusta ja voin kyllä suositella sitä lämpimästi. Saat sen asennettua älypuhelimeesi AppStore:sta (iPhone) tai Google play:sta (Android). Sovelluksen hinta oli AppStore:ssa 8,99 euroa (kertamaksu vuonna 2017). Voit kokeilla sovellusta kolme kertaa veloituksetta.
Sovellus nauhoittaa paikkatietoja reaaliaikaisesti sillä aikaa kun kuvaat kamerallasi. Voit pitää sovellusta auki huoletta koko päivänkin, sillä sovelluksen akun kulutus on järkevällä tasolla. Illalla lopettaessasi kuvauksen ja sulkiessasi sovelluksen sovellus lähettää paikkatiedot GPX-tiedostossa haluamaasi palveluun (Dropbox, GoogleDrive, iCloud Drive, GeotagPhotos.net). Paikkatiedot voit yhdistää kuviisi Lightroom:in avulla tai käyttämällä Geotag Photos:in omaa ilmaista työpöytäsovellusta. Myös useat muut sovellukset osaavat lukea sisäänsä GPX -tiedostoja.
Näin käytät Geotag Photos Pro -sovellusta:
- Asenna puhelimeesi Geotag Photos Pro -sovellus
- Tarkista, että puhelimesi kellonaika on sama kuin kamerassasi oleva aika. Puhelimesi aika näkyy myös Geotag Photos Pro -sovelluksen etusivulla.
- Mikäli aiot käyttää Geotag Photos:in työpöytäversiota ja tallentaa paikkatiedot ko. palvelimelle, voit tässä vaiheessa jo perustaa tilin. Tilin perustamisen teet sovelluksen asetukset -osiossa. Avaa Settings, klikkaa Cloud Services, valitse Link with new service, valitse GeotagPhotos.net ja perusta uusi tili tallentamalla sähköpostiosoitteesi ja salasana. GeotagPhotos -tilin perustaminen ei ole pakollista ja voit perustaa sen myöhemminkin.
- Mikäli aiot käyttää jotain muuta sovellusta nauhoitettujen paikkatietojen liittämiseksi valokuviisi, linkitä käyttämäsi pilvipalvelu sovelluksen asetuksista edellämainitulla tavalla. Sovellus tukee tällä hetkellä Dropbox, Google Drive ja iCloud -palvelua.
- Kun aloitat kuvaamisen, avaa sovellus ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa + painiketta. Anna reitille nimi ja klikkaa Done.
- Aseta aikaväli, miten usein sovellus nauhoittaa reittiäsi (=logging interval). Mikäli haluat, että puhelimesi akku kestää koko päivän, 2 minuuttia on riittävä. Toki voit välillä pysäyttääkin nauhoittamisen, mutta varsinkin matkoilla sovellus kannattaa varmasti pitää päällä koko päivän. Unohtaminen kun on inhimillistä.
- Laita sovellus päälle klikkaamalla Start -painiketta ja aloita kuvaaminen. Illalla klikkaa Stop -painiketta.
Paikkatietojen liittäminen kuviin
GeotagPhotos työpöytäsovelluksella (Mac, Pc, myös Linux-käyttöjärjestelmä)
- Asenna koneellesi GeotagPhotos työpöytäsovellus.
- Kirjaudu sovellukseen tunnuksillasi.
- Avaa koneeltasi kansio tai kamerasi muistikortti, jossa ottamasi kuvat ovat.
- Klikkaa ”Start Geotagging”.
- Sovellus etsii automaattisesti kaikki nauhoittamasi reitit ja liittää kellonajan perusteella oikeat paikkatiedot vastaaviin kuviin.
Vaikka käytänkin Lightroom -sovellusta kuvieni järjestelyyn, editointiin ja paikkatietojen ym. tagien lisäämiseen, niin täytyy sanoa että tämä GeotagPhotos -työpöytäsovellus on todella nopea ja älykäs tapa liittää paikkatiedot valokuviin. Sovelluksen käyttöliittymä ei ole turhan kaunisteltu, mutta työnkulku on kyllä suoraviivainen ja nopea.
Lightroom -sovelluksella
- Avaa Lightroom -sovellus ja lue sisään ottamasi kuvat.
- Siirry Lightroom Map -moduuliin.
- Klikkaa ”Load Tracklog” ja valitse gpx-tiedosto. GPX-tiedosto piirtyy kartalle reittinä.
- Valitse kuvat, joihin haluat liittää paikkatiedot ja klikkaa ”Auto-tag selected photos”
- Sovellus liittää kellonajan perusteella gpx-tiedostosta löytyvät paikkatiedot kuviisi.
Geotag Photos Pro -sovellus tallentaa matkareitillä ottamasi kuvat täsmälleen oikeilla paikkatiedoilla. Kuviesi avulla löydät jopa takaisin paikan päälle ottamaan lisää kuvia (avaamalla kuvan ja katsomalla tiedoston tiedot, jopa windowsin valokuvat-sovelluksessa pääset siirtymään suoraan kartalle ja klikkaamaan reittiohjeet).
Geotag Photos ei käytä internet-yhteyttä, joten sovellus on aivan must ulkomaan matkoillasi. Asenna se heti älypuhelimeesi.
Jos ihan ilmaisia versioita haluaa, niin https://github.com/metadirective/GPicSync toimii Windows-maailmassa ja jpg-kuvien kanssa. Ja GPX-tiedoston voi tehdä vaikka GPR-logger -ohjelmalla.
Kiitos Markus vinkeistä! GPicSync vaikutti kokeilunarvoiselta.