Ota Google Maps tehokäyttöön

Käytätkö Google Maps -sovellusta navigaattorina autossasi? Miksipä et käyttäisi – Google Maps on ilmainen ja se on ajantasainen (toisin kuin monen auton kallis karttasovellus). Google Maps ei ole kuitenkaan vain navigointisovellus.

Mitäpä jos suunnittelisit kesän lomamatkat etukäteen Google Maps:in avulla? Tai tarkastelisit rakennuksia sisältäpäin ja lataisit karttoja off-line -tilaan. Seuraavassa muutama käyttövinkki sinulle.

Tallenna matkasi My Maps -karttoihin

Suuntautuupa matkasi ulkomaille tai kotimaahan, voit tallentaa sinua kiinnostavat kohteet Google My Maps -sovellukseen valmiiksi tietokoneella. My Maps sovelluksen avulla voit suunnitella karttoja ja jakaa niitä ystävien ja perheenjäsenten kanssa. Kartan voit tallentaa kohteineen myös sivustollesi tai jakaa Facebook:issa. My Maps kartan voit tehdä myös tiettyä tilaisuutta varten tai esitellä sen avulla jotain tiettyä aluetta. Kartan kohteisiin voit nimittäin liittää tekstiä, kuvia ja videoita. My Maps -kartat näkyvät myös älypuhelimessasi Google Maps -sovelluksessa.

Google My Maps kartan voit jakaa ystävillesi ja suunnitella yhdessä matkaa tai tilaisuutta!

Näin teet My Maps -kartan tietokoneella:

 1. Kirjaudu osotteeseen My Maps.
 2. Klikkaa ”Create a new map” (luo uusi kartta)
 3. Klikkaa ”Untitled map” (nimetön kartta) ja anna kartallesi nimi esim. matkakohteen nimi ja tallenna. Kartan ulkonäköä voit muuttaa kohdasta ”Base Map”.
 4. Etsi ravintoloita, museoita, hotelleja tai muita kohteita kirjoittamalla hakukenttään kohteen nimi tai osoite ja valitse oikea kohde.
 5. Klikkaa ”Add to map (lisää karttaan). Kohde näkyy nyt vasemmassa ylälaidassa tallentamasi kartan kohdelistassa.
 6. Kohdetta voit muokata valitsemalla tallennetun kohteen listalta. Kohdenäkymän alalaidassa on työkalut kohdepisteen muokkaamiseen (väri ja ikoni), kohteen nimen muokkaamiseen, valokuvien lisäämiseen kohteelle, reitin tallentamiseen ja kohteen poistamiseen.
 7. Kohteita voit hakea myös yleisillä hakusanoilla kuten esimerkiksi restaurants, hotels. Tällöin sovellus hakee vain ko. kartalta kohteita. Voit tarkastella eri kohdetietoja tarkemmin. Ja kun löydät sopivan, voit tallentaa sen kartalle + -merkillä.

Kartat näkyvät tietokoneella Google Maps:issä (kolme päällikkäistä viivaa vasemmassa yläreunassa). Valitse ”Your places” (omat paikat) ja sieltä Maps (kartat). Valitse ao. kartta.

Älypuhelimessa Google Maps -sovelluksessa et voi muokata My Maps karttaa, mutta voit lisätä kartalle suosikki -kohteitä (sydämiä ja tähtiä) seuraavasti:

 1. Avaa Google Maps sovellus.
 2. Klikkaa sovelluksen alalaidasta ”Tallennettu”. Rullaa ylälaidan otsikoista aivan oikeaan reunaan ja valitse Maps (kartat). Valitse ao. kartta.
 3. Kartan ylälaidassa näet hakukentän. Klikkaa hakukenttää.
 4. Kirjoita mitä haluat hakea; kahviloita, lounaspaikkaa, illallispaikkaa, anniskelupaikkaa.
 5. Valitse esimerkiksi ravintola suoraan kartalta tai ruudun alaosan listauksesta. Kikkaa ”Tallenna”.
 6. Voit tallentaa kohteelle sydämen, haluan käydä -merkinnän tai tähden. Merkinnät näkyvät tämän jälkeen kartalla ja tallennetuissa paikoissa (luettelossa), vaikkakaan ne eivät tallennu My Maps -kartan kohdeluetteloon.
 7. Mikäli haluat etsiä muitakin kohteita kuin ravintoloita, kirjoita hakukenttään paikan nimi + hakusana esim. Capri hotels, Capri tourist attraction, Capri restaurants. Kiinnostavat kohteet voit merkitä kartalle edellämainitulla tavalla. Kohteet näkyvät kartalla ja tallennetuissa paikoissa (luettelossa), mutta ne eivät tallennu My Maps -kartan kohdeluetteloon.

Etsi ja löydä mielenkiintoisia kohteita

Etsi mielenkiintoisia kohteita

Edellisen kappaleen lopussa jo hieman kerroinkin, miten tallennat Google Maps:iin suosikkikohteitasi älypuhelimellasi. Samalla tavoin voit kohteita tallentaa myös tietokoneellasikin. Lomamatkan suunnittelu käy siis myös tällä tavoin, vaikkakaan et voi matkaa sen kummemmin nimetä erilliseksi matkakohtaiseksi kartaksi.

Mikäli olet uudessa kohteessa ja haluat vinkkejä nähtävyyksistä ja mielenkiintoisista paikoista tai ravintoloista, kirjoita hakukenttään restaurants, hotels jne. Itselläni on englanninkielinen selain ja huomasin, että Suomessa hakusana restaurants ja ravintolat tuo erilaisen hakutuloksen. Suomessa kannattaa käyttää ehkä suomen kieltä ja muissa maissa englantia. Lisäämällä hakusanan jälkeen sanan ”lähellä” tai ”near”, löydät lähietäisyydellä olevat kohteet. Kohteita pystyt myös suodattamaan tähtiluokituksen mukaan.

Älypuhelimeen on tuotu valmiiksi myös hakunapit erilaisista lähellä olevista kohteista: Ravintolat, Kahvilat, Baarit, nähtävyydet. Hakunapit saat näkyviin, kun klikkaat haku-kenttää.

Löydät kohteesta myös paljon tietoa, voit jopa tarkistaa hotellin huonetilanteen, varata pöydän ravintolasta jne. Voit arvostella kohteen sanallisesti ja antamalla tähtiluokituksen. Nämä kaikki tiedot hyödyttävät myös sinua, kun valitset mielenkiintoisia kohteita.

Tallennetut kohteet tallentuvat luetteloon, jonka löydät klikkaamalla ruudun alareunassa olevasta valikosta ”Tallennettu”. Voit tallentaa luetteloita useampia ja näin ryhmitellä kohteita haluamallasi tavalla. Yksittäisten mekitsemiesi kohteiden lisäksi voit jakaa myös luetteloitasi ystävillesi esim. parhaimmat ravintolat, kaupungin bilepaikat jne. Voit jakaa listan yksityisesti nimetyille henkilöille tai tehdä siitä julkisen.

Google Maps – omat paikat, tallennetut luettelot

Katso 360 kuvien avulla miltä kohteessa näyttää

”Street View” eli katunäkymä näyttää miltä matkakohteessasi näyttää. Liiku kartalla ja tarkastele 360 kuvia. Katunäkymään pääset klikkaamalla oikealla alakulmassa olevaa hahmo -kuvaketta tai puhelimessa alaruudun pikkukuvaa (pikkukuvan saat esiin, kun painat haluamaasi kohtaa kartalla hieman kovemmin, jotta saat merkinnän kartalle).

Google Maps-StreetView

Google Maps:in avulla voit matkustaa myös nojatuolissa ja nauttia 360 näkymiä mitä henkeäsalpaavimmista kohteista. Tässä muutama, kulje rohkeasti kohteissa eteenpäin klikkaamalla hiirellä nuolikuvakkeiden viitoittamaa reittiä esim. Valkoisen talon eri huoneissa tai liikuta hiirellä näkymää niin näet ympärillesi kun pysähdyt. Lamborghini museossa pääset jopa auton sisään!

Palace of Versailles
Heron Island – Great Barrier Reef, Australia
The White House – Washington, D.C., UNITED STATES
Lamborghini Museum
Smithsonian American Art Museum

Tarkastele rakennuksia sisältäpäin

Google Maps-Sisatilakartta-Central-Marina-Pattaya-pc

Sisätilakarttoja löytyy vielä rajoitetusti (25 maassa), mutta kannattaa tarkistaa matkakohteesi ostoskeskukset, teatterit, museot jne. olisiko ne lisätty kartalle.

Etsi kartalta kohde, josta löytyy sisätilakartta.
Zoomaa lähemmäksi ja klikkaa rakennusta tai paikkaa kunnes näet sisätilakartan. Rakennuksen eri kerrokset näet klikkaamalla haluttua kerrosta ruudun alareunasta.

Suunnittele reitti matkakohteeseen

Google Maps-suunnittele-reitti

Mikäli teet matkan kohteeseen autolla, voit suunnitella reitin valmiiksi siten, että se kulkee haluttujen välikohteiden kautta lopulliseen kohteeseen.

Etsi kartalta ensin lopullinen matkakohde ja sen jälkeen klikkaa ”Directions” -nuolikuvaketta (Reitti).

Oletuksena alkupisteenä on nykyinen sijaintisi, mutta voit muuttaa sen ajomatkan lähtöpisteeksi. Sovellus näyttää vaihtoehtoiset reitit ja matka-ajan valitsemallasi kulkuvälineellä. Reittiasetuksista voit säätää vielä minkälaisia teitä haluat välttää, jos esimerkiksi haluat ajella pikkuteitä pitkin ja välttää moottoriteitä.

Reitin varrelle voit lisätä nähtävyydet ja muut kohteet klikkaamalla tietokoneella reittivalinnan alapuolella olevaa plus-painiketta. Siirrä lisätyt kohteet raahaamalla oikeaan kohtaan reitille.

Mikäli olet tehnyt reitin tietokoneellasi, voit lähettää sen puhelimeesi klikkaamalla reittinäkymässä ”Send directions to your phone” -valintaa (Lähetä reitti puhelimeesi).

Jaa reittiohjeet

Puhelimesta välikohteet lisäät ruudun oikeasta yläreunasta valitsemalla kolme-piste-valikosta ”Lisää pysähdys”.

Raahaa välikohteet oikeaan kohtaan reitille. Reitille voit lisätä enintään 9 pysähdystä.

Voit lisätä pysähdykset – esimerkiksi ruokailut – myös navigoinnin aikana klikkaamalla etsi -painiketta.

Sovellus näyttää vain ne kohteet, jotka sijaitsevat reittisi varrella.

Lataa karttoja off-line -tilaan

Vaikka operaattorien laajakaista -hinnoittelu on muuttunutkin maltillisemmaksi Euroopassa, voit varmuuden vuoksi tallentaa karttoja off-line tilaan ennen matkaasi. Off-line karttaan tallentuu kaikki matkalla tarvitsemasi tieto alueesta kuten esimerkiksi navigointitieto, tiedot kaikista tärkeimmistä kohteista tarkempine tietoineen kuten aukioloaikoineen, yhteystietoineen ja arvosteluineen. Off-line kartoilta ei löydy liikennetietoja, mutta ne saat käyttöösi kun laitat yhteyden päälle.
Tallentaminen tapahtuu älypuhelimellasi seuraavasti:

 1. Avaa Google Maps -sovellus
 2. Etsi paikka tai kaupunki
 3. Valitse hakulistalta oikea kohde
 4. Klikkaa ”Lataa” -toiminnetta ruudun alareunassa
 5. Rajaa ladattava alue ja paina Lataa
 6. Ladatut kartat löydät klikkaamalla omaa kuvakettasi oikeassa yläreunassa ja sieltä Offline-alueet.
Google Maps-lataa off-line -kartta

Google Maps käyttää Off-line tilaa silloin kun puhelimessasi on heikko yhteys tai sinulla ei ole lainkaan yhteyttä. Esim. Lentokone-tilassa oleva puhelin käyttää Off-line karttoja.

Mitä tarkemman alueen rajaat, sitä tarkempi karttasi on.

Liiku julkisilla kulkuvälineillä Google Maps:in avulla

Google Maps:in avulla selvität helposti myös julkisten kulkuvälineiden reitit ja aikataulut niin Helsingissä kuin Roomassakin!
Asetat vain lähtö- ja kohdepaikat kohdalleen ja painat Reitti.
Valitse julkinen kulkuväline ja saat vaihtoehtoiset reitit kohteeseen.

Google Maps-liiku julkisilla kulkuvälineillä

Navigointihistoriasi tallentuu Google Maps:iin

Oletko tietoinen, että jokainen navigoimasi matka tallentuu Google Maps:iin? Navigointihistorian löydät klikkaamalla puhelimesta omaa kuvakettasi ruudun oikeasta yläkulmasta ja sieltä Asetukset ja Mapsin historia. Historiasta löydät kaikki navigoimasi matkat. Tuntuuko karmivalta?

Sijaintihistorian saat päältä pois kohdasta Asetukset ja Henkilökohtainen sisältö. Samasta näkymästä pääset myös poistamaan vanhat historiatiedot klikkaamalla ”Poista koko sijaintihistoria” -painiketta. Mikäli haluat kuitenkin Googlelta hyödyllisiä vinkkejä kuten liikenne-ennusteita työmatkallesi, hyödyllisiä mainoksia jne., niin voit toisinaan hävittää historiatietoja mutta jätä sijaintihistorian tallennus päälle.

Tietokoneella löydät Google Maps:in navigointihistorian klikkaamalla vasemman ylänurkan menua (kolme päällekkäistä viivaa) ja sieltä ”Your data in maps”. Valitse edelleen ”Location history” ja sieltä ”Auto-delete”. ”Location history” -painikkeesta voit lopettaa sijaintihistorian tallentamisen tai laittaa sen päälle.

Säädä navigointiasetuksia

Navigointiasetuksien kautta voit säätää puheohjauksen äänenvoimakkuutta, väriteemaa ym.
Navigointiasetukset löydät klikkaamalla omaa kuvakettasi oikeassa yläreunassa ja sieltä Asetukset ja Navigointiasetukset.

Lataa Google Maps puhelimeesi ja sinulla on koko maailma taskussasi !

Kerro sinäkin omat käyttökokemuksesi Google Maps:istä. Miten sinä olet käyttänyt Google Maps:iä?

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti

Exit mobile version