Ota käyttöön MobilePay älypuhelimeesi

Mobiilimaksaminen on korona-aikana kaksinkertaistunut ja mobiilimaksusovelluksia käyttääkin jo lähes 40 %  suomalaisista. MobilePay on mobiilimaksusovelluksista suosituin noin 20% :n markkinaosuudellaan Suomessa eli sillä on noin 1,7 miljoonaa käyttäjää. Sovellus on Danske Bankin kehittämä, mutta sitä voivat käyttää veloituksetta kaikkien pankkien asiakkaat. Itselläni sovellus on ollut käytössä jo useita vuosia ja helppokäyttöisyydellään se peittoaa kyllä verkkopankinkin. Mobiilimaksamista ja MobilePay:tä olen aikaisemmin käsitellyt artikkelissani Siirto palvelulla siirrät rahaa vastaanottajan puhelinnumerolla.

Onko MobilePay turvallinen maksutapa?

Mobiilimaksamista saatetaan pelätä koska se on kuitenkin varsin uutta Suomessa. Alussa pankki-/ luottokorttejakin pelättiin, mutta nykyään sellainen taitaa löytyä jo lähes jokaisen suomalaisen taskusta. Mobiilimaksaminen on kuitenkin yhtä turvallinen kuin korttimaksaminen elleipä jopa turvallisempikin, sillä pankki-/luottokortti voi hyvinkin kadota tai se voidaan varastaa.

MobilePay on älypuhelimeen ladattava sovellus, johon tallennetaan maksukortin tiedot sekä oma tilinumero. Sovellus avataan aina salasanalla. Maksukortin numero ei näy kokonaisena , vaan ainoastaan kuusi ensimmäistä ja neljä viimeistä numeroa.

Sovellus avataan aina salasanalla.

Koska sovellus toimii älypuhelimessasi, pidä huolta puhelimestasi:

 • Huolehdi että salasanasi ei ole näkyvillä, äläkä kerro sitä muille
 • Käytä myös älypuhelimesi avaamiseen salasanaa, sormenjälkitunnistetta tai kasvotunnistusta

Miksi MobilePay kannattaisi ottaa käyttöön?

 • Rahan siirtäminen toiselle on helppoa. Sinun ei tarvitse tietää vastaanottajan pankkitiliä, puhelinnumero riittää!
 • Verkossa maksaminen on helppoa, kun et tarvitse enää verkkopankkitunnuksia ja tunnuslukuja.
 • Maksaminen on veloituksetonta, olitpa sitten minkä pankin asiakas tahansa.
 • Maksut tapahtuvat reaaliaikaisesti ja siirrettävät rahat lähetetään heti vastaanottajalle, myös viikonloppuisin.
 • MobilePay:llä maksaessasi kaikki luottokorttimaksamisen edut ovat voimassa (esim. maksunpalautus tavaran ollessa virheellinen tai mikäli sitä ei toimiteta)

Missä kaikkialla MobilePay toimii?

MobilePay:n avulla pystyt lähettämään ja vastaanottamaan rahaa ja rahasiirto näkyy välittömästi toisella henkilöllä. Näin maksat helposti myös velkasi tai oman osuutesi ostoksesta toiselle henkilölle. Maksua voi myös pyytää toiselta henkilöltä jolloin rahansiirto tapahtuu heti kun pyynnön hyväksyy. MobilePay on erityisen suosittu maksumuoto kun myyt tai ostat käytettyä tavaraa, sillä tavaran luovutuksen tai lähettämisen voit tehdä heti rahansiirron jälkeen.

Verkossa maksaminenkin on huomattavasti sujuvampaa, kun sinun ei tarvitse sählätä verkkopankkitunnusten kanssa. Toivottavasti S-Ryhmä ja Keskokin mahdollistaisivat jossain vaiheessa MobilePay maksun. Samoin tunnistautuminen viranomaispalveluihin olisi huomattavasti jouhevampaa MobilePay:n avulla.

MobilePay:llä voi maksaa myös suoraan monessa kaupassa vilauttamalla puhelinta maksupäätteen kyljessä. Joissakin kaupoissa maksaminen tapahtuu kaupassa esillä olevaa QR-koodia osoittamalla tai kaupan viisinumeroisella lyhytnumerolla. Huomionarvoista tässä on, että kun liität kanta-asiakaskorttiesi tiedot sovellukseen bonuspisteesi kertyvät myös S-Ryhmässä ja K-kaupoissa ostoksia tehdessäsi. Myös Teboilin kanta-asiakaskortin liittäminen on mahdollista.

Olen käyttänyt MobilePay:tä kaikissa edellä olevissa tapauksissa. Sen sijaan minulle uusia toiminnallisuuksia on lahjojen/ lahjakorttien ostaminen MobilePay:sovelluksessa. Samoin toistuvien maksujen maksaminen on mahdollista nykyään.

Miten otan sovelluksen käyttöön?

 • Lataa MobilePay -sovellus AppStoresta tai Google Play -kaupasta.
 • Avaa sovellus ja klikkaa ”Luo uusi käyttäjä”
 • Tallenna perustietosi kuten matkapuhelinnumerosi, nimesi, sähköpostiosoitteesi, maksukorttisi tiedot sekä tilinumerosi.
 • Valitse itsellesi salasana. Voit ottaa käyttöön myös tämän lisäksi sormenjälkitunnistuksen tai kasvotunnistuksen.
 • Sovellus kysyy sinulta, haluatko antaa sille pääsyn puhelimesi yhteystietoluetteloon. Klikkaa ”Hyväksy”, sillä nyt pystyt pyytämään tai lähettämään rahaa helposti klikkaamalla haluamaasi yhteystietoa puhelimesi luettelosta.

Huom! Myös vastaanottajalla pitää olla puhelimessaan MobilePay -sovellus.

Näin lähetät rahaa

 • Avaa sovellus salasanalla, sormenjälki- tai kasvotunnistuksella.
 • Näppäile rahasumma, klikkaa Jatka.
 • Valitse henkilö yhteystiedoistasi näppäilemällä nimen alkuosaa tai suoraan valitsemalla kuvakkeista (näyttää viimeisimmät käytetyt)
 • Lisää kommentti ja/tai kuva esim. kuva kuitista.
 • Klikkaa tai valitse maksukortti.
 • Vedä ruudun alareunassa olevasta nuolesta oikealle palkin loppuun asti (Lähetä rahaa -toimintopainike).
 • Rahansiirto tehty.

Ruudun alareunassa olevasta valikosta kohdasta ”Tapahtumat” näet tapahtumahistorian.

Näin pyydät rahaa

 • Avaa sovellus salasanalla, sormenjälki- tai kasvotunnistuksella.
 • Klikkaa ”Pyydä” -painiketta
 • Näppäile rahasumma, klikkaa Jatka.
 • Valitse henkilö yhteystiedoistasi näppäilemällä nimen alkuosaa tai suoraan valitsemalla kuvakkeista (näyttää viimeisimmät käytetyt). Klikkaa OK
 • Lisää kommentti ja/tai kuva esim. kuva kuitista.
 • Vedä ruudun alareunassa olevasta nuolesta oikealle palkin loppuun asti (Pyydä rahaa -toimintopainike).
 • Pyyntö on lähetetty.

Näin maksat verkkokaupoissa

Kuten jo aikaisemmin kerroinkin, niin MobilePay:llä on todella helppoa maksaa verkkokaupoissa. Kaikissa verkkokaupoissa sovellus ei toimi, mutta hyvin monessa se on jo mahdollista. Näin maksat verkkokaupassa tietokoneella.

Usealla verkkokaupalla on oma sovelluksensa, jonka voi asentaa puhelimeen. Älypuhelimella verkkokaupassa maksaminen verkkopankkitunnuksilla on varsinaista kikkailua, kun joutuu hyppimään kauppasovelluksen ja verkkopankkisovelluksen välillä edestakaisin. Käyttäessäsi MobilePay -sovellusta maksaminen on suoraviivaista ja helppoa. Kokeilepa ostoksia suoraan älypuhelimella.

MobilePay:n sivuilta löytyy enemmän ohjeistusta, mikäli olet kiinnostunut oppimaan lisää. Kannattaa mm. opetella, miten sovellus toimii kaupassa kassalla ja miten saat kanta-asiakaskorttisi tiedot tallennettua sovellukseen.

Mielenkiinnolla seuraan mitä kaikkea tuokaan mukanaan MobilePay:n, OP Pivon ja norjalaisen Vipps:in yhdistyminen. Tästä uutisoitiin jo kesäkuussa 2021 ja tällä hetkellä se odottaa kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Nimittäin toteutuessaan uuden yhtiön palvelut yhdistäisivät 11 miljoonan käyttäjän mobiilimaksupalvelut yhdeksi Euroopan johtavista mobiilimaksamisen palveluista.

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti