Puheella ohjattava älyvalaistus käyttöön

Iso elämänmuutos ja valtavan iso ja kallis remontti on nyt takanapäin. On aika katkaista blogi-hiljaisuus. Remontin radikaalein uudistus on ollut varmasti puheella ohjattava älyvalaistus.

Asuntomme koko valaistus on toteutettu Philips Hue älylampuilla, joita on kaiken kaikkiaan nyt 52 kpl. Kaikki seinissä sijaitsevat valokatkaisimet on piilotettu peitelevyjen alle, joten valojen sytyttäminen ja sammuttaminen ei ole enää mahdollistakaan perinteisin tavoin.

Radikaalisti on muuttunut koko asuminenkin muuttaessamme isosta omakotitalosta reilusti yli puolet pienempään keskusta-asuntoon. Mutta se mikä tilassa menetettiin, se laadussa korvattiin ja välillä olo onkin kuin tilavassa viiden tähden hotellisviitissä. Viiden tähden sviitissä, jossa palveluksessamme on 24 h vuorokaudessa ja 7 päivää viikossa oma henkilökohtainen apulainen – Siri. Älypuhelimessa toimiva assistentti, joka toteuttaa kaikki valaistustoiveemme – melkein täydellisesti.

Valokatkaisimet peitetty suojakannella
Valokatkaisimet peitetty suojakannella

Mitä tarvikkeita tarvitset Philips Hue älyvalaistukseen?

Philips Hue älylamppuja löytyy seuraaviin lampunkantoihin: E27 (normaalikanta), E14 (kynttilälamppu) ja GU10 (spottilamppu). Ole kuitenkin tarkkana, että hankit nimenomaan ”White and Color ambiance” -merkinnällä varustettuja lamppuja, jos haluat myös värillistä valoa. Philips Hue White ambiance lampuilla voit valita vain valkoisen eri sävyjä aina lämpimän valkoisesta kylmään päivänvaloon. Philips Hue White and Color ambiance lampuilla voit edellisten lisäksi valita kaikista 16 miljoonasta sävystä tunnelmaasi sopivan värivalaistuksen.

Hyvään alkuun pääset Philips Hue startti-paketilla, johon yleensä sisältyy muutaman lampun lisäksi myös asennukseen tarvitsemasi valoverkkoreititin eli Philips Hue Bridge sekä yksi säädin. Tällaisella starttipaketilla aloitin kokeilun mökillä ja siitä voit lukea lisää artikkelistani Maagiset sanat Hei Siri ja Ok Google

Lamppujen lisäksi voit hankkia led-valonauhoja, joiden avulla pystyt luomaan kaunista epäsuoraa valaistusta tai tehokasta työvaloa esimerkiksi keittiöön. Led-valonauhat ovat 2 metriä pitkiä ja niihin on saatavissa 1 metrin jatkopaloja aina 10 metriin asti.

Sinun on kuitenkin hyvä tietää eräs tärkeä Huen led-valonauhaan liittyvä ominaisuus: led-valonauhan antama valo on aina 1600 lumenia ja 4200K, oli nauha sitten 2 metriä tai 10 metriä tai siltä väliltä. Kahden metrin pituisena led-valonauha on siis kirkkain, sillä 10 metrin pituisena sama valomäärä jakautuu pidemmälle pätkälle.

Philips Hue -lamppuja
Philips Hue älyamppuja

Philips Hue älyvalaistusjärjestelmää myydään ainoastaan vähittäismyyntipisteissä (ei tukun kautta) kuten esim. Verkkokauppa.com:issa, Gigantissa, Power:issa, Stockmannilla jne. Tuotteilla ei ole erityisen suurta myymälänäkyvyyttä ja myyjien asiantuntemus tuotteista on varsin puutteellinen.

Hinnoittelu on myös todella villiä, joten kannattaa selvittää edullisimmat hinnat. Verkkokauppa.com:issa oli ehdottomasti edullisimmat hinnat esimerkiksi led-nauha 67 euroa (muualla 129 euroa, led-nauha jatko 19,90 euroa (muualla 49,95 euroa), vuonna 2017.

Tällä hetkellä hinnat ovat jonkin verran lähentyneet toisiaan, mutta erot ovat vieläkin isot. Hintakilpailu on kuitenkin kovaa ja ainakin Gigantti ja Power myyvät hyvin usein Verkkokauppa.comin hinnoilla, mikäli asiakas ja myyjä niin sopivat. Me hankimme kaikki Philips Hue tuotteet Gigantista, koska keskitimme muutenkin kaikki kodinkoneiden ostokset sinne.

Hinnoittelua sotkee varmasti myös se, että markkinoilla on samaan aikaan myynnissä vanhempaa ja uudempaa tuotantoa erilaisilla tuotekoodeilla. Tuotteissa ei sinänsä ole mitään oleellista eroa tai siitä ei ainakaan ole mitään mainintaa. Pakkausten väritys saattaa olla erilainen. mutta pakkaustekstit ovat täsmälleen samanlaiset.

Tällainen oli tilanne led-valonauhojen kanssa, kun myynnissä oli hetken aikaa sekä sinisävyistä että punaviolettista pakettia. Liiketunnistimia oli myös myynnissä samaan aikaan kahdella eri koodilla ja kahdella eri hinnalla. Mistään ei kuitenkaan saanut selville, kumpi oli uudempaa tuotantoa ja kumpi vanhempaa. Tunnistimien mitoissa oli pieni ero, mutta muuten tekstitys paketeissa oli sama.

Led-valonauha upotetussa alumiiniprofiilissa keittiökaapiston alla
Led-valonauha upotetussa alumiiniprofiilissa keittiökaapiston alla

Mikäli käytät valaistuksessa Philips Hue led-nauhoja, tarvitset myös alumiiniprofiileja. Toki voit kiinnittää led-valonauhat suoraan tarrapinnallaankin kaappien ja sohvien alapintoihin, mutta alumiiniprofiilin avulla asennuksesta tulee siistimpi. Alumiiniprofiilin sisällä led-nauha pysyy suojassa ja tekee siitä myös turvallisemman keittiön työtiloihin.

Philips Huen 15 mm leveään led-nauhaan oli todella vaikea löytää alumiiniprofiilia, sillä standardi led-nauha on maksimissaan 10 mm leveää. Löysin pitkän etsinnän jälkeen sopivan leveää alumiiniprofiilia Valokas -verkkokaupasta (Limic) – pinta-asennukseen AP2310 ja uppoasennukseen AP2810 . Molempia saa sekä 1 metrin että 2 metrin pituisena. Profiilin mukana tulee opali-diffusori -peitekansi, joka tasoittaa led-nauhan pistevaloa mutta suodattaa valon lähes täydellisesti eikä muuta valon värilämpötilaa.

Philips Huen led-valonauhat ovat selkeitä käyttää, kunhan hyväksyt tietyt rajoitukset:

 • led-nauhan maksimipituus on 10 metriä
 • led-nauhan voi katkaista vain merkityistä kohdista 33 cm:n välein
 • led-nauhaa ei saa taivuttaa 90 asteen kulmiin

Mikäli sinulla on näppärät sormet ja sinussa on hieman sähköasentajan vikaa, markkinoilla on kyllä myynnissä erilaisia sovittimiä ja liittimiä edellä olevien rajoitteiden kampittamiseen. Liittimien käyttö kuitenkin poistaa Philipsin kahden vuoden takuun led-nauhoilta, joten onnistuu kyllä mutta omalla vastuulla. Ostin liittimiä varmuuden vuoksi Norjasta LampeGuru:sta.

Liittimiä ja lisäosia led-valonauhoihin.
Liittimiä ja lisäosia led-valonauhoihin.

Samoja Litcessory:in tarvikkeita löydät myös Amazon:ista, mutta LampeGuru:ssa oli todella ystävällinen palvelu chatin kautta. He eivät yleensä toimita Suomeen, mutta heiltä saa tarkemmat ohjeet miten tilaaminen verkkokaupasta tehdään.

Loppujen lopuksi emme kuitenkaan käyttäneet liittimiä, vaan teimme asennukset puhtaasti Philips Hue:n ehdoilla. Kaikkia Litcessory:n liittimiä emme muutenkaan olisi voineet käyttää, sillä Philips muutti led-valonauhan rakennetta kesken kaiken (ohjainyksikön ja led-nauhan liitos muuttui kiinteäksi).

Philips Hue valaisinvalikoiman ja ideoita valaisemiseen löydät Philips Huen sivuilta.

Philips Hue led-valonauha kiinteästi liitetty ohjainyksikköön
Philips Hue led-valonauha on nyt kiinteästi liitetty ohjainyksikköön

Miten toteutimme puheella ohjattavan älyvalaistuksen

Kun sisustussuunnittelijamme ehdotti meille valaistuksen toteuttamista osittain Philips Hue:lla, se oli siinä. Toisaalta tuskin sisustussuunnittelija tarkoitti, että koko valaistus toteutettaisiin Philips Hue:lla. Hänellä ei ollut ollut yhtäkään sellaista kohdetta, missä niin olisi tehty. Mutta nyt tuli olemaan, sillä me todella hurahdimme totaalisesti puheella ohjattavaan älyvalaistukseen. Emme hyväksyneet mitään muuta valaistusta lukuunottamatta saunan valaistus, johon Philips Hue ei valitettavasti tarjonnut ratkaisua.

Keittiötoimittaja tarjosi kauko-ohjaimella toimivaa Savon iLed valaistusta. Kauko-ohjaimella! Mitä ihmetta me teemme erillisellä kauko-ohjaimella. Ei käynyt meille. Keittiökaappeihin piti saada ehdottomasti tehtaalla valmiiksi urat alumiiniprofiileja varten, johon sujauttaisimme Philips Huen led-valonauhat. Tai itse asiassa me emme niitä sujauttaneet. Remonttiin liittyi niin paljon sähkötöitä, että meillä oli käytettävissämme asiantuntevat sähköasentajat. He hoitivat myös led-valonauhojen asennukset ja niihin liittyvien virtalähteiden piilotukset taitavasti.

Philips Hue led-valonauha keittiössä
Philips Hue led-valonauha keittiössä

Philips Hue led-valonauhoja asennutimme myös olohuoneen televisioseinäkkeen taakse molemmille sivuille.

Philips Hue led-valonauhat televisioseinäkkeen molemmin puolin luovat epäsuoraa valoa
Philips Hue led-valonauhat televisioseinäkkeen molemmin puolin luovat epäsuoraa valoa

Makuuhuoneessa Unikulman sängyistä tuli entistäkin älykkäämmät, kun niiden alle asennettiin Philips Hue led-valonauhat, joita Huen liiketunnistin säätelee öiseen aikaan. Samoin katonrajaan stretch-katon reunaan asennutimme led-valonauhan.

Philips Hue teki Unikulman sängystäkin älykkään
Philips Hue teki Unikulman sängystäkin älykkään
Philips Hue makuuhuoneen strech-katon reunassa ja kattovalaisimessa

Erityisen ylpeä olen kylpyhuoneen kiiltävästä reunavalokatosta, johon saan loihdittua mitä taianomaisempia valaistuksia tunnelmasta toiseen. Stretch-katot tarjoavatkin uusia jännittäviä sisustusratkaisuja valaistukseen. Niihin voit tutustua lisää Ninapinnan sivuilla.

Philips Hue luo mystistä tunnelmaa kylpyhuoneen kiiltävässä strech-reunavalokatossa
Philips Hue luo mystistä tunnelmaa kylpyhuoneen kiiltävässä strech-reunavalokatossa

Asunnon entisissä kiinteissä led-valaisimissa lampun kannat jouduttiin uusimaan, jotta niihin saatiin asennettua Philips Huen lamput. Parvekkeen lamppuakin ohjaamme nyt puheella tai älypuhelimella. Tarkoitukseni on lisätä sinne myöhemmin myös epäsuoraa valaistusta kasvilaatikoiden taakse. Katsotaan miten jatkossa toimii, sillä olen ylittänyt Philips Huen valoverkkoreitittimen maksimirajan jo nyt yhdellä lampulla. Maksimi on teoriassa 50 kpl, mutta olen lukenut että 55 lamppuakin on toiminut.

Yllättävän hyvin Philips Huen lamput toimivat myös kuuden lampun kattokruunussa. Itse asiassa meillä on paljon valaisimia, joissa on enemmän kuin yksi lamppu. Monilamppuiset valaisimet saat ryhmitettyä yhdeksi kokonaisuudeksi Applen Homekitin avulla. Philips Huen sovellus ei vielä tarjoa sitä mahdollisuutta.

Philips Hue ja himmennetty valaistus monilamppuisessa valaisimessa
Philips Hue ja himmennetty valaistus monilamppuisessa valaisimessa

Näin otat Philips Hue järjestelmän käyttöön

Philips Hue älyvalaistus on todella helppo asentaa.

Kytke Philips Hue -valoverkkoreititin
Kytke Philips Hue -valoverkkoreititin
 • Kierrä Philips Hue lamput valaisimiin ja käännä kaikki valokatkaisimet päälle. Kytke led-valonauhat sähköpistorasiaan. Lamppuihin syttyy oletusvalona perusvalkoinen ”Bright” valo.
 • Kytke Philips valoverkkoreititin (Bridge) sähköpistorasiaan ja yhdistä reititin mukana tulleella verkkojohdolla wlan-reitittimeesi. Kun valoverkkoreitittimessä olevat kolme lamppua palavat, reititin on valmis asennukseen.
 • Asenna älypuhelimeesi AppStoresta tai Google Play:stä Philips Hue -sovellus. Sovelluskaupoissa on paljon samankaltaisia sovelluksia, joten varmista että sovelluksen toimittaja on Philips.
 • Heti kun käynnistät sovelluksen älypuhelimessasi, se alkaa etsimään Philips Huen valoverkkoreititintä. Kun se ilmoittaa, että valoverkkoreititin on löytynyt, klikkaa ruudulla näkyvää ”Set up” -painiketta (Asenna)
 • Seuraavaksi sovellus pyytää sinua painamaan Philips Hue valoverkkoreitittimen keskellä olevaa painiketta. Kun reititin on saanut yhteyden kotiverkkoosi, sinun pitää hyväksyä Philips Hue ehdot. Paina ”Accept”.
 • Jos olet iOS -käyttäjä, kuten minä, sovellus pyytää sinua seuraavaksi yhdistämään Homekit:in ja Sirin (Siri voice control). Paina ruudun alareunassa olevaa painiketta ”Pair bridge”.
 • Seuraavaksi voit antaa kodillesi nimen. Mikäli Home on ok., paina ”Create home” -painiketta.
 • Nyt sovellus pyytää sinua scannaamaan valoverkkoreitittimen asennuskoodin. Löydät koodin reitittimen takaosasta. Pidä puhelintasi koodin yläpuolella, jolloin koodi tallentuu sovellukseen.
 • Vihdoinkin vuorossa on Philips Hue -lamppujen yhdistäminen järjestelmään (Light Setup). Klikkaa ruudun oikeassa alareunassa olevaa ”+” -painiketta.
 • Klikkaa seuraavalla ruudulla (Add lights) olevaa ”Search” -painiketta. Odota kärsivällisesti, kunnes sovellus löytää kaikki lamput. Mikäli kaikki eivät löydy, voit lisätä ko lamput järjestelmään tallentamalla niiden sarjanumerot manuaalisesti. Tämän voit tehdä kohdasta ”+ Add serial number”.
Light Setup
Light Setup

Vinkki! Mikäli sinulla on paljon lamppuja, niin tässä vaiheessa ennen kuin määrittelet valojen sijainnin huoneisiin, sinun kannattaa nimetä ne tunnistettavasti. Klikkaamalla järjestelmän generoimaa lampun nimeä, saat sen vilkkumaan ja tiedät mistä lampusta on kyse. Nimen lopussa olevasta i-merkinnästä pääset antamaan lampulle nimen. Anna lampulle selkeä nimi, jos haluat komentaa lamppua puheella. Jos valaisimessa on useampi lamppu, yksittäisten lamppujen uudelleen nimeäminen ei ole tarpeellista.

 • Seuraavaksi paina ruudun yläreunassa olevaa ”Next” -painiketta.
 • ”Room setup” -vaiheessa sinun täytyy määritellä, mitkä lamput sijaitsevat missäkin huoneessa. Klikkaa ruudun alareunassa olevaa ”+” -painiketta. Tallenna ruudun yläosassa olevaan kenttään ensimmäisen huoneesi nimi ja valitse ”Room type” -kohdassa sopiva huonetyyppi annetuista vaihtoehdoista.
 • Valitse listalta klikkaamalla ne lamput, jotka kuuluvat tähän huoneeseen. Paina lopuksi ruudun yläosassa olevaa ”Save” -painiketta.
 • Lisää huoneita saat perustettua klikkaamalla jälleen ruudun alareunassa olevaa ”+” -painiketta. Kun olet määritellyt kaikkien lamppujen sijainnin asunnossasi, paina ruudun yläreunassa olevaa ”Next” -painiketta.
 • Nyt järjestelmä on valmis käyttöön. Paina lopuksi ”Let´s go” -painiketta.
Room setup
Room setup

Mikäli haluat jälkeenpäin korjata lamppujen nimiä tai niiden sijoittelua tai lisätä huoneita, voit tehdä muutokset kohdasta ”Settings”.

Settings
Settings

HomeKit:in sijasta tee aina kaikki muutokset Philips Hue -sovellukseen. Muutokset päivittyvät useimmiten automaattisesti Homekit-sovellukseen. Mikäli ongelmia esiintyy, päivitä ne kohdasta Settings / HomeKit & Siri klikkaamalla joko kohdasta Lights, Accessories, Rooms tai Scenes vain ko. uusia lamppuja, huoneita tai tilannevalaistuksia.

Vinkki! Mikäli sinulla on monimutkaisia valaisimia, joihin lamppujen kiertäminen on hankalaa tai mikäli teet led-valonauhoille piiloasennuksia, tallenna lamppujen ja led-valonauhojen sarjanumerot jonnekin. Toisinaan lamput nimittäin joutuu asennusvaiheessa etsimään manuaalisesti sarjanumeroiden avulla, kun valoverkkoreititin ei löydä niitä automaattisesti. Kokemuksesta opimme tämän. Ensimmäisessä vaiheessa remontin ollessa vielä kesken ja kun vain osa lampuista oli asennettu, sain kaiken toimimaan todella nopeasti. Remontin päätyttyä, kun minun piti etsiä loput lamput, valoverkkoreititin ei löytänytkään niitä automaattisesti. Sähköasentajat joutuivat irrottamaan kaappien takaseiniä, jotta sain led-valonauhojen sarjanumerot esiin.

Näin ohjaat Philips Hue -älyvalaistusta

Puheella

Puheella ohjattava älyvalaistus
Puheella ohjattava älyvalaistus

Puheella ohjattavaa älyvalaistusta ohjaat luonnollisesti puheella. ”Hei Siri, sytytä keittiön valot” tai ”Hei Siri, laita keittiön valot päälle” – molemmat komennot kelpaa. Samoin ”Hei Siri, sammuta keittiön valot” tai ”Hei Siri, laita keittiön valot pois päältä”. Voit myös komentaa yksittäistä lamppua, antamalla Sirille lampun nimen. Sen sijaan useamman lampun ryhmää eli monilamppuista valaisinta en ole vielä onnistunut ohjaamaan puheella.

Valaistuksen väri- ja kirkkaussäätöjen komentaminen onnistuu parhaiten luomalla eri tilanteisiin erilaisia ”Scene”- eli tilannevalaistuksia. Tilannevalaistuksen ohjaus puheella toimii todella loistavasti ja valojen sytyttäminen onnistuu jopa vain sanomalla Sirille ”Iltavalot” tai ”Elokuvailta”. Kerron näistä myöhemmin tarkemmin.

Älypuhelimella

Valaistusta voit ohjata myös älypuhelimella. Philips Hue -sovelluksen etusivulta kohdasta ”Home” voit säätää valaistusta huoneittain tai klikkaamalla huoneen nimeä, myös lamppukohtaisesti. Valojen sytyttäminen ja sammuttaminen onnistuu klikkaamalla ao. rivin oikeassa reunassa olevaa painiketta. Valojen kirkkautta säädät huoneen nimen (tai lampun nimen) alla olevaa palkkia liuttamalla joko oikealle (kirkkaampi valaistus) tai vasemmalle (himmeämpi valaistus).

Sytytä / Sammuta, Säädä valon voimakkuutta, Klikkaa huoneen nimestä lamppukohtaiseen säätöön
Sytytä / Sammuta, Säädä valon voimakkuutta, Klikkaa huoneen nimestä lamppukohtaiseen säätöön

Valaistuksen värisävyä voit säätää klikkaamalla huoneen nimen (tai lampun nimen) edessä olevaa kuvaketta. Kohdasta ”Color” siirtämällä ruudulla näkyvää pyöreää kuvaketta, voit valita haluamasi värin. Kohdasta ”Whites” voit samalla tavoin valita haluamasi valkoisen valaistuksen. Kohdasta ”Recipes” voit valita jonkun valmiin tunnelmavalaistuksen: ”Relax” muuttaa valaistuksen rentouttavaksi, ”Read” muuttaa valaistuksen lukemiseen sopivaksi, ”Concentrate” valaistusta tarvitset tarkempaan työskentelyyn. Jos tunnet itsesi väsyneeksi ja haluat piristyä, valitse ”Energize” -valaistus.

Philips Hue älyvalojen valaistusasetuksista voit lukea artikkelistani.

Klikkaa huoneen tai lampun nimessä olevaa kuvaketta ja säädä värejä
Klikkaa huoneen tai lampun nimessä olevaa kuvaketta ja säädä värejä

Philips Hue -liiketunnistimilla ja -säätimillä

Jos vielä epäröit valojen ohjausta puheella tai älypuhelimella, hanki Philips Hue liiketunnistimia. Näitä olen itsekin hankkinut muutaman, sillä mikäpä sen mukavampaa, kuin automaattisesti syttyvät valot huoneeseen tullessa tai yöllä jääkaapille hipsutellessa.

Voit myös hankkia Philips Hue:n langattomia säätimiä. Tällöin myös tuttavasi ja vieraasi pystyvät ohjaamaan valaistusta. Yhden tällaisen kaukosäätimen eli Tap -valokytkimen olen kiinnittänyt eteiseen, mutta kertaakaan en ole sitä vielä käyttänyt. Onpahan siinä valmiina sukulaisille, kun tulevat käymään. Hankkimani langattoman himmentimen annoin pojalleni, koska hän myös loppujen lopuksi asensi uuteen asuntoonsa Philips Hue valaisimet. Toistaiseksi olemme siis pärjänneet puheella ja älypuhelimella. Innokkaasti tosin odotamme Apple:n HomePodin julkistamista Suomen markkinoille. Silloin komennot kaikuisivat suoraan Sirin korviin ilman älypuhelinta.

(Päivitetty 30.6.2020)

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti