Reitit ja aikataulut mobiiliin

”Hei, miten mä pääsen sieltä Etelärannasta Espoontielle niin myöhään illalla?” huudahti poikani eräänä iltana minulle. ”Asenna nyt ihmeessä se ReittiGPS puhelimeesi, niin saat kaikki aikataulut mobiiliin.” huudahdin takaisin. ”Ei sitä saa Androidiin”, hän vastasi. Ilmoitin hänelle, että nyt asia pitää selvittää.

Vaikka itse en kovin paljon julkisia kulkuvälineitä käytäkään, niin olen jo vuosia sitten asentanut puhelimeeni ReittiGPS-sovelluksen ja olen sitä käyttänyt ahkerasti ja toiminut usein eräänlaisena perheeni ”tietotoimistona” tarvittaessa.

Huom! ReittiGPS-sovellus ei ole enää käytettävissä (29.6.2020), joten suosittelen ottamaan käyttöön joko HSL:n oman reittioppaan tai oman kaupunkisi vastaavan reittioppaan.

Moovit-sovellus, josta kerroin jutussani Reitit ja aikataulut – ReittiGPS ja Moovit vertailussa on edelleen käytössä. Samoin tässä jutussa tarkasteltu Andropas-sovellus on edelleen käytössä, joten voit hypätä suoraan tämän artikkelin loppupuolelle.


ReittiGPS:llä reitit ja aikataulut mobiiliin

ReittiGPS:n avulla saat taskuusi julkisten kulkuneuvojen aikataulujen lisäksi reittioppaan valitsemastasi alkupisteestä kohdeosoitteeseen. Reittioppaan toiminta perustuu HSL:n, Tampereen kaupungin sekä Matka.fi:n tarjoamiin avoimiin rajapintoihin. Matka.fi:n ansiosta mukana on nyt myös valtakunnallinen haku (beta-versio) eli siis muidenkin kaupunkien reittioppaita. Kokeilin esimerkiksi Joensuun osoitteita ja hyvin näytti toimivan sielläkin. Perusperiaate sovelluksessa on etsiä nykyinen sijaintisi ja sen jälkeen piirtää kartalle yksityiskohtaiset ohjeet valitsemaasi osoitteeseen kaikkia tai valitsemiasi kulkuneuvoja käyttäen.

Sovelluksen plussat:

 • helppokäyttöinen käyttöliittymä, joka mahdollistaa myös haun muokkaamisen reaaliajassa (aikaisemmat ja myöhemmät lähdöt, osoitteet, kulkuneuvot
 • matkareitin esittäminen karttanäkymässä
 • reitillä käytettävien kulkuneuvojen lähtöajat, matka-ajat ja saapumisajat
 • huomioi myös mahdolliset kävelyosuudet reitillä
 • suosikkikohteiden tallennusmahdollisuus
 • mahdollisuus hakea myös perille saapumisajan perusteella esim. haluan olla perillä klo 14, milloin minun pitäisi lähteä kohteeseen
 • lähtömuistutus vaikka kotiovelta lähtien
 • pysäkkihälytys ilmoittaa kun lähestyt pysäkkiäsi
 • poikkeustiedotteet pääkaupunkiseudulla
 • raitiovaunujen ja metrojen näyttäminen kartalla reaaliajassa
 • sovelluksen hinta on vain 3,99 euroa

Sovelluksen miinukset:

 • sovellus on tehty vain iPhonelle

Näin käytät ReittiGPS:ää

ReittiGPS -sovelluksen (Essentia Solutions Oy) saat asennettua App Store:sta.

Näin käytät ReittiGPS:ää
ReittiGPS Hae reitit

Valitun reitin tarkasteleminen

ReittiGSP tarkastele reittejä

Andropas – reittiopas Android-puhelimiin

Sitten itse ongelmaan eli löytyykö Android -puhelimille yhtä helppokäyttöistä julkisten kulkuvälineiden reittisovellusta kuin iPhonelle. Löytyihän se! Löysin Android -puhelimille Andropas -reittioppaan, joka on hyvin samantapainen reittiopas kuin ReittiGPS. Sovellus toimii kuitenkin vain pääkaupunkiseudulla, mutta siis meidän perheelle riittävä. Sovelluksesta on ilmaisversio, mutta jos haluat suosikkiosoitteet, pysäkkihaun kartalta ja live-kartan raitiovaunujen ja junien sijainnille, hanki Andropas Pro 3,90 euroa. Asenna siinäkin tapauksessa ensin ilmaisversio ja sen jälkeen vasta Pro-versio puhelimeesi.

Andropas -reittiopas tuo taskuusi pääkaupunkiseudun kulkuneuvojen aikataulut ja reitit

Sovelluksen plussat:

 • helppokäyttöinen käyttöliittymä
 • reitillä käytettävien kulkuneuvojen lähtöajat, matka-ajat ja saapumisajat
 • huomioi myös mahdolliset kävelyosuudet reitillä
 • suosikkikohteiden tallennusmahdollisuus (Andropas Pro)
 • mahdollisuus hakea myös perille saapumisajan perusteella esim. haluan olla perillä klo 14, milloin minun pitäisi lähteä kohteeseen
 • poikkeustiedotteet pääkaupunkiseudulla
 • raitiovaunujen ja junien näyttäminen kartalla reaaliajassa (Andropas Pro)

Sovelluksen miinukset:

 • tehty vain pääkaupunkiseudulle

Näin käytät Andropas:ta

Andropas -sovelluksen (Akiware) saat asennettua Play Kaupasta.

Andropas -reittiopas Android-puhelimille
 1. Avaa sovellus
 2. Valitse alkupiste – Klikkaamalla saat valittua uuden osoitteen ja osoitteen kirjoittamisen jälkeen voit asettaa sen suosikiksi tähdestä (Pro).
 3. Valitse kohde, uusi osoite ja kirjoita osoite. Voit asettaa kohdeosoitteen suosikiksi tähdestä (Pro).
 4. Valitse aika (oletuksena nykyhetki ja saapumisaika perille) – Klikkaamalla saat muutettua päivää ja kellonaikaa, saapumisajan sijasta voit valita lähtöajan.
 5. Lisää asetuksia löydät Hae -painikkeen alapuolelta nuolta klikkaamalla; voit valita käytetytyt kulkuneuvot sekä reittityypin (nopein/ vähiten kävelyä / vähiten vaihtoja)
 6. Paina Hae
 7. Ruudulle avautuu useita reittivaihtoehtoja ko. ajankohtana, joista voit valita sopivimman.
 8. Lisää vaihtoehtoja saat painamalla listan yläreunasta vasemmalle osoittavia nuolia (Aikaisemmat lähdöt) tai oikealla osoittavia nuolia (Myöhäisemmät lähdöt).
 9. Ruudun oikeasta yläkulmasta pisteitä klikkaamalla saat Asetukset esiin ja voit muokata hakuvaihtoehtoja: kävelynopeus (hitaasta pyöräilynopeuteen), reitin aikavalinta (lähtö/saapumisaika), reittityyppi (nopein, vähiten vaihtoja, vähiten kävelyjä).

Valitun reitin tarkasteleminen

Andropas -reittiopas tarkastele reittejä

Klikkaamalla haluamaasi reittivaihtoehtoa sovellus esittää reitillä käytettävät kulkuneuvot lähtö- ja saapumisaikoineen, pysäkkinumerot sekä kävelyosuuksien pituudet.
Klikkaamalla reitillä olevaa kulkuneuvoa, näet valitun kulkuneuvon reitin karttanäkymässä ja klikkaamalla kävelyosuutta näet kävelyreitin karttanäkymässä.

Sovelluksen etusivulta vasemmasta yläkulmasta valikko-ikonia klikkaamalla voit lisätä omia paikkoja, pysäkkejä ja linjoja suosikeiksi sekä käyttää kartta-hakua, mikäli hankit Pro-version. Poikkeukset -kohdasta löydät mahdolliset aikataulumuutokset ja peruutukset.

Yhteenveto

Perheemme Android-puhelimenkin käyttäjälle löytyi vihdoin toimiva reittiopas. Mikäli sinäkin käytät julkisia kulkuvälineitä, asenna helppokäyttöinen reittiopas puhelimeesi jo heti tänään. Tämän jälkeen taskussasi on tarvitsemasi aikataulut ja reitit aina mukana.

Yllämainitut sovellukset ovat mainio esimerkki avoimien rajapintojen hyödyntämisestä. Yritykset ovatkin alkaneet avata yhä enemmän omia rajapintojaan ja kehitys näyttäisi jatkuvan. Näin yhteinen tieto-taito lisääntyy ja kuluttajille pystytään toteuttamaan yhä parempia palveluita.

Jakaminen on välittämistä:

2 kommenttia artikkeliin ”Reitit ja aikataulut mobiiliin”

 1. ReittiGPS-haulla App Storesta tuli iPhone käyttäjälle tarjolle myös monia muita vastaavia: Commuter, Moovit, OnTimely, HERE WeGo, Stop Map, MAPS.ME jne. Onko sinulla kokemusta tai mielipidettä myös joistain näistä?

  Vastaa
  • Hei Risto, kiitos kommentistasi. Olet oikeassa. Muitakin samankaltaisia sovelluksia on tullut lisää tosiaan myöhemmin. En ole valitettavasti muita käyttänyt, vain nopeasti vilkaissut muutamaa. Moovit on maailmanlaajuinen, joten tuon sovelluksen käyttöä kannattaa harkita vakavasti jos matkustaa ulkomailla ja haluaa tutustua paikalliseen elämään. Suomessakin kattaa muutaman kaupungin. Mielestäni käyttöliittymä ei ole niin intuitiivinen, toki käytön oppii kun sitä käyttää. Sovelluksessa oli jopa lippujen hinnat sekä erillisten kulkuvälineiden linjakartat. Commuter on selkeämpi (ja suppeampi), mutta englanninkielinen. Itselleni yllätys tuli Google map:ista, sillä sen avulla onnistuu myös reitittäminen julkisilla kulkuvälineillä…ja über-taksin tilaaminen.

   Vastaa

Jätä kommentti

Exit mobile version