Reitit ja aikataulut – ReittiGPS ja Moovit vertailussa

Olimme poikani kanssa tällä viikolla tiistaina harjoittelemassa parhainta kulkureittiä koristreeneihin julkisilla kulkuvälineillä. Pojan koulumatkoja lukuunottamatta perheemme ei juurikaan käytä julkisia kulkuvälineitä, vaan omalla autolla kuljetaan niin kauppareissut kuin matkat harrastuksiinkin. Jokainen reissu julkisilla kulkuvälineillä onkin minulle aina tietyllä tavalla seikkailu. Uusien kulkureittien harjoitteleminen on kuitenkin helppoa, sillä olenhan ladannut ReittiGPS:n eli reitit ja aikataulut mobiiliin. Kirjoitin jutun ReittiGPS:stä joulukuussa, mutta tiistain seikkailulla sovellus joutuikin koetukselle.

Lähdimme siis eilen pikkupakkasessa ja lumisateessa ReittiGPS:sän osoittamalle reitille eli I-junalla lentoaseman kautta Louhelaan ja sieltä bussilla Pähkinärinteeseen. Reitti on helppo omalla autolla, mutta julkisilla osoittautuikin hankalaksi ensimmäisellä kerralla. I-juna ajaa Kehärataa pitkin. Kehärata on varmaan jo monelle tuttu, mutta ensimmäistä kertaa me sillä ajoimme. Edessä olevat pysäkit näkyivät pari-kolme kerrallaan junan seinällä olevassa näyttöruudussa, mutta kokonaisreitti oli kyllä hämärän peitossa. Googletin lähiliikenteen reittikartan puhelimellani, josta näin koko I-junan reitin ja pysäkit.

Matkustaminen tuntemattomalla reitillä junalla ja bussilla vaatikin lisäohjausta.

Louhelan asemalla hyppäsimme ulos junasta ja kuljimme ReittiGPS:n osoittamaan suuntaan. Pysäkki ei ollut aivan kartan mukaisessa kohdassa, joten olimmekohan oikealla puolella katua. Hmm. olimmeko menossa Tapiolaan vai Martinlaaksoon päin – ReittiGPS ei siihen antanut suoraa vastausta. Päätimme mennä Martinlaaksoon päin eli kipitimme toiselle puolelle katua. Bussi tulisi vasta kymmenen minuutin kuluttua. Juoksin uudelleen toiselle puolelle katua ja totesin että Tapiolaan menisi vasta viidentoista minuutin kuluttua. Pahus, olimme myöhästyneet aikataulun mukaisesta bussista ja emme tienneet kummalla puolella katua meidän pitäisi olla. Juoksin takaisin toiselle puolelle ja odotimme Martinlaaksoon menevää bussia. Ei yhtäkään ihmistä pysäkillä. Bussi tuli ja pysäytimme sen toteaksemme vain että olimme väärällä puolella katua. Ei muuta kuin toiselle puolelle katua odottamaan Tapiolaan menevää bussia. Nyt alkoivat sormet ja varpaat olla jäässä.

Sormet jäässä pakkasessa

Bussipysäkillä emme tienneet olimmeko oikealla puolella katua.

Ote pysakin reittikartasta
Apua! Kuka tästä reittikartasta saa selvää?

Katsoin tarkemmin pysäkillä olevaa isoa sekavaa reittikarttaa ja totesin, että nyt olemme oikealla puolella katua. Miksi bussin reittikartta ei voi olla yhtä helposti luettava kuin junan reittikartta?!

Linja 510 Tapiola ja linja 510 pysakit
Linja 510 Tapiola ja linja 510 pysakit

Muistin yhtäkkiä, että olin ladannut puhelimeeni myös Moovit -reittioppaan. Avasin sovelluksen ja laitoin kohdeosoitteeksi Pähkinärinteen (oletuksena oli nykyinen sijaintimme). Ruudulle avautui reittivaihtoehto eli bussi 510 Tapiola sekä kaikki pysäkit kohdeosoitteeseen! Siinähän se olisi ollut selkeääkin selvemmin. Noustuamme bussiin ajattelin laittaa päälle Moovitin reaaliaikaiset ohjeet ja pysäkkihälytyksen. Ei voi olla totta, Moovit näytti koko ajan ruudulla pysäkit ja etenemisemme reitillä! Pysäkkihälytys ilmoitti hyvissä ajoin, milloin oli aika valmistautua bussista poistumiseen. Moovitin avulla suunnistaminen on yhtä helppoa kuin navigaattorin avulla ajaminen!

Pysäkkihälytyksen avulla osasimme jäädä juuri oikealla pysäkillä pois.

Moovit-sovelluksesta olisin nähnyt I-junassakin kaikki tulossa olevat pysäkit eikä minun olisi tarvinnut googlettaa erikseen lähiliikenteen reittikarttaa.

Samoin seuraavat vuorot linjasta 510 olisin nähnyt suoraan sovelluksesta.

Seuraavat vuorot linja 510 ja I-junan asemat Moovit
Seuraavat vuorot linja 510 ja I-junan asemat Moovit

 

Moovit -sovelluksen toiminta

Oheiselta videolta näet vielä lyhyesti Moovit -sovelluksen esittelyn. Tärkeä huomio vielä sovelluksen käytöstä; muistathan sulkea sovelluksesta reittiohjauksen ennen kuin poistut sovelluksesta. Reittiohjaus suljetaan reittinäkymästä ruudun yläreunassa olevan vihreän palkin ruksista (oikea ylänurkka). Mikäli reittiohjaus jää päälle, kulutat puhelimesi akkua turhaan.

Reitit ja aikataulut – ReittiGPS ja Moovit vertailu

OminaisuusReittiGPSMoovit
KehittäjäEssentia Solutions OyMoovit App Global
AsennettavissaiPhone, Androidille saatavissa samankaltainen AndropasiPhone, Android, Windows-puhelimet, web-sovelluksena myös
Helppokäyttöinen käyttöliittymäKylläKyllä
Kattavuus Suomessanyt myös valtakunnallinen hakuVain kaupunkien sisäinen liikenne Helsinki, Vantaa, Espoo, Jyväskylä, Kouvola, Oulu, Seinäjoki, Tampere, Turku. Kattavuus lisääntyy jatkuvasti.
Kattavuus ulkomaillaeisadat kaupungit ympäri maailmaa
Liikennemuodotkaikki liikennemuodot, myös lentokone ja laivakaikki kaupunkien yleisimmät liikennemuodot
Kohteiden hakuosoitteiden, liikenneasemien, pysäkkien, matkakohteiden ja yritysten nimien avullaosoitteiden, liikenneasemien, matkakohteiden ja yritysten nimien avulla
Reaaliaikaisuusajantasaiset reitit ja aikataulut, raitiovaunut ja metrot näytetään kartalla reaaliajassaajantasaiset reitit ja aikataulut
Palveluhälytyksetpääkaupunkiseudullakyllä
Muistutus lähdöstäkylläei
Linjojen seuraavat vuorot ei, aikataulut vain koko reittien osaltakyllä
Livekulkuohjeet kävelyosuuksillekarttanäkymässä reaaliaikainen seurantayksityiskohtaiset listaukset asemista ja pysäkeistä karttanäkymän lisäksi sekä reaaliaikainen eteneminen näkyy
Livekulkuohjeet liikennevälineissäkarttanäkymässä reaaliaikainen seurantayksityiskohtaiset listaukset asemista ja pysäkeistä karttanäkymän lisäksi sekä reaaliaikainen eteneminen näkyy
Pysäkkihälytyskyllä, asetettavissa päälle ja poiskyllä, asetettavissa päälle ja pois
Liikennevälineen lähtöaika, matka-aika ja saapumisaikakylläkyllä
Suosikkikohteetkylläkyllä
Viimeisimmät matkateikyllä
Linjakartateikyllä
Aikataulut linjoittaineikyllä
Lippujen hinnateikyllä
Suosikkilinjateikyllä
Widgetiteikyllä
Ilmoitusmahdollisuus yhteisölleeiliittymällä yhteisöön voit lähettää ja vastaanottaa tiedonantoja liikenteestä, onnettomuuksista jne. Seuranta myös instagrammissa ja Snapchatissa
Über taksin tilauseikyllä, vaatii erillisen sovelluksen asennuksen ja rekisteröitymisen
Vaikutus akun kestoonei mainittavajatkuva gps-seuranta kuluttaa akkua huomattavasti
Hinta3,99 euroa veloitukseton
MuutaParas reitti tänään -ominaisuus lähettää parhaan reitin matkoihisi joka päivä kahdesti.

Yhteenveto

ReittiGPS on edelleen hyvä sovellus, mikäli olet tottunut kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä ja / tai käytät aina samoja tuttuja reittejä. Tällöin löydät vaihtoehtoiset reitit ja reaaliaikaiset aikataulut nopeasti kaikkiin kulkuvälineisiin. Moovit sen sijaan auttaa sinua, jos käytät vain harvoin julkisia kulkuvälineitä, et tunne reittejä ja kaipaat yksityiskohtaista reittiohjausta. Varsinkin bussireitin reaaliaikaisesta reittiohjeesta on suuri apu, jos et tiedä ennestään bussin kulkemaa reittiä etkä tiedä milloin sinun pitää hypätä pois bussista.

Vaikka tämä juttuni oli hieman aikaisemman jutun kertausta, minusta oli tärkeää jakaa teille tämä mahtava Moovit-kokemus. Kokemukseni osoitti myös jälleen sen, että sovellus joka tänään osoittautuu parhaimmaksi, ei sitä välttämättä ole enää huomenna. Minkälaisia kokemuksia sinulla on reittioppaista?

Huom! ReittiGPS -sovellusta ei ole enää saatavissa AppStoressa (27.6.2020).

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti