Voisinko saada palvelua QR koodilla?

Oletko sinä koskaan kuvannut QR koodia ja katsonut mitä sen takaa löytyy? Jos sinulla on älypuhelin, niin sinulla on ainakin ollut mahdollisuus tehdä se. Koodeja olet varmaan kuitenkin  nähnyt lehdissä, tuotepakkauksissa, kilpailukupongeissa ja yleensäkin markkinoinnissa. Mainonta, markkinointi ja lisätiedot tuotteista ovatkin varmasti ne yleisemmin käytössä olevat QR koodin käyttötavat.

Minä haluaisin kuitenkin ennen kaikkea palvelua!

Miksi QR koodi?

Koska QR koodi mahdollistaisi

 1. sarja- tai valmistenumeron sisältämän asiakaspalvelutarran, joka voitaisiin kiinnittää tuotteeseen joko valmistusvaiheessa tai huollon yhteydessä.
 2. palvelun tarjoamisen personoidussa muodossa
  Personoidulla palvelulla tarkoitan tässä palvelun tarjoamista kuluttajan omistamalle yksilöidylle tuotteelle. Tuotteelle, jolla on jälleenmyyntiarvoa tai joka tarvitsee huoltoa, muuta palvelua, käyttöohjeita tai lisäosia.
 3. kuluttajalle helpon tavan saada palvelua
  Kuluttajan ei tarvitse etsiä tarvittavia yhteystietoja eikä näppäillä niitä puhelimeensa tai tietokoneen ruutuun. Hän avaa vain tarvittavan sovelluksen ja siirtyy suoraan oman tuotteensa jatkuvasti päivittyvälle palvelusivulle.

Tässä muutama mieleeni tuleva palvelumuoto.

Haluaisin autooni parasta palvelua

lexus-qr-koodi
Lexus qr-koodi

Lexus-asiakkaita palvellaan parhaalla mahdollisella tavalla vai palvellaanko. Haluaisin, että autoni kojelautaan / huoltokirjaan (ja avaimenperään) olisi kiinnitetty valmistenumeron sisältämä QR koodi, joka ohjaisi minut personoidulle palvelusivulle. Personoidulla palvelusivulla tarkoitan autolleni personoitua palvelusivua, josta löytäisin yhteydenottonapit huoltoon, varaosiin ja myyntiin. Palvelusivulta löytäisin myös autooni liittyvät tiedot sekä jatkuvasti päivittyvät tarjoukset. Saattaisin jopa olla kiinnostunut autoni nykyisestä markkina-arvosta.

Vaikka olenkin saanut erittäin hyvää palvelua autoliikkeessä, en ole saanut yhtäkään autooni kohdistuvaa tarjousta oston jälkeen. Toisaalta tarjouksia haluaisin katsoa vain silloin kun se minulle sopii tai niitä pyydän.

Haluaisin suoran yhteyden tietokoneeni tukipalveluun

asus-qr-koodi
asus qr-koodi

Ostamaani tietokoneeseen olisi oston yhteydessä kiinnitetty QR koodi, joka sisältäisi koneen sarjanumero- ja mallitiedon. Kun osoittaisin älypuhelimellani koodia, niin se ohjaisi minut palvelusivulle josta valitsisin minulle sopivan yhteydenottotavan. QR koodi kuljettaisi koneeni sarjanumero- ja mallitiedon yhteydenottosivulle, jolloin tukihenkilö tietäisi heti mitä asia koskee.

Sen sijaan nyt joudun etsimään puhelinnumeroa ja sarjanumeroa ym. mallitietoa ja yhä uudelleen ilmoittamaan ne aina ottaessani yhteyden tukeen.

Haluaisin tilata pyykinpesukoneeni huollon vaivattomasti

LG qr-koodi
LG qr-koodi

Kodinkoneille käyttöopastusta tai huoltoa tilattaessa tarvitaan myös sarjanumerotietoa. Ohjeiden ja yhteystietojenkin etsiminen nettisivuilta on vaivalloista. LG:n kohdalla ilokseni huomasin, että nykyinen huollon yhteydenottosivu palvelee jo varsin hyvin.

Tein itse QR koodin valmistajan puolesta ja kiinnitin sen koneeni kylkeen. QR koodini ohjaa minut nyt koneen mallisivulle. Yhteydenottopainikkeetkin ovat loistavasti esillä, joten minun ei enää tarvitse niitä erikseen etsiä ja naputella puhelimeeni. Koneen sarjanumeron joudun silti vielä itse kurkistelemaan kannen sisäpuolelta.

Haluaisin perheeni juovan maailman parasta kahvia

kahvi qr-koodi
kahvi qr-koodi

Varmistin senkin nyt omatoimisesti ja kiinnitin papumyllyn kylkeen QR koodin, joka kertoo miten kahvi pitäisi valmistaa. Nyt meillä jokainen perheenjäsen osaa keittää maailman parasta kahvia.

Haluaisitko sinä kokeilla QR koodia?

Seuraa ohjeitani ja kokeile:

 1. Lataa sovelluskaupasta (App Store tai Google Play) laitteeseesi QR koodin lukija, jos sinulla ei sitä ennestään ole. Sovelluksia löytyy todella runsaasti, mutta tässä pari QR Code Reader by Scan ja Kaspersky QR Scanner. Molemmat löytyvät sekä iOS- että android-laitteille. Kaspersky:n lukija tarkistaa myös kohdeosoitteen turvallisuuden.
 2. Avaa sovellus älypuhelimellasi
 3. Kohdista sovelluksen kamera QR koodia kohti (tulostetta tai tietokoneruutua kohti), jolloin
 4. Sovellus näyttää ruudulla koodiin sisältyvän kohteen (nettisivun, mobiilisovelluksen, tekstin, puhelinnumeron, sähköpostiosoitteen, yhteystiedon jne.).

Huom! Sivulla esitettävät QR koodit avaavat nykyisin käytössä olevat palvelusivut kuluttajille. QR koodin mahdollistama personoitu laite-/ autokohtainen palveluosio puuttuu. Yleensä yksinkertaiset yhteydenottopainikkeetkin puuttuvat (soitto, chat, sähköposti).

Mitä mieltä sinä olet QR koodeista?

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti