Mobiilipankki nopeuttaa pankkiasioiden hoitoa

Sovellusten kehittyessä ja pankkien konttoreiden vähentyessä verkkopankki ja sen älypuhelinversio, mobiilipankki lisää suosiotaan. Kuitenkin noin 400 000 suomalaiselta eli noin kymmeneltä prosentilta suomalaisista puuttuu vielä verkkopankkitunnukset kilpailu- ja kuluttajaviraston vuonna 2015 tekemän selvityksen mukaan. Luonnollisesti monet iäkkäät ja eläkeläiset karsastavat verkkopalveluita,  mutta mukana on myös paljon pienituloisia, matalasti koulutettuja ja nuoria. Osa ihmisistä haluaa edelleen henkilökohtaista palvelua ja sen vuoksi ei halua siirtyä verkkoon, mutta osalta puuttuu vain uskallus kokeilla uutta tai pankin tietoturva arveluttaa.

Ota käyttöön verkkopankki

Verkkopankki on kätevä tilitapahtumien ja saldon tarkistamiseen. Niillä toiminnoilla voit hyvin aloittaa ilman, että sinun tarvitsee pelätä sotkevasi mitään. Verkkopankkipalvelusta sinun pitää tehdä sopimus pankkisi kanssa. Sinulle lähetetään postissa sen jälkeen käyttäjätunnus ja salasana verkkopankkiin kirjautumista varten. Samoin saat erillisen tunnuslukutaulukon, jota tarvitset maksujen vahvistamiseen. Säilytä tiedot huolellisesti ja varsinkin tunnuslukutaulukko erillään käyttäjätunnuksesta ja salasanasta.

Verkkopankkitunnusten avulla pystyt myös tunnistautumaan erilaisiin sähköisiin viranomaispalveluihin ym. palveluihin esim. veikkaus, huuto.net, nettiposti, vuokra-asuntovälitykset. Verkkopankkitunnusten avulla asioiminen verkossa on turvallista.

Verkkopankkitunnuksilla tunnistaudut myös sähköisiin viranomaispalveluihin.

Ota käyttöön e-laskut

E-lasku on sähköinen lasku, joka maksetaan verkkopankissa. Halutessasi saat ilmoituksen laskun saapumisesta sähköpostilla (tätä asetusta voit säädellä itse verkkopankissa). Laskun tiedot ovat laskussa valmiina, joten lasku tarvitsee ainoastaan tarkistaa ja hyväksyä. Voit myös valita laskuttajakohtaisesti, haluatko maksun veloitettavan automaattisesti eräpäivänä ilman erillistä hyväksyntää. Jälkimmäisessäkin tapauksessa voit asettaa maksimisumman laskuille, jolloin sen ylittävät sinun pitää käydä hyväksymässä verkkopankissa.

E-laskusopimus sinun pitää tehdä pankissa, mutta tilaukset eri laskun toimittajilta sinun pitää itse tehdä verkkopankissa. Joskus laskuista on hyvin vaikea löytää e-laskutilaukseen tarvittavaa viitettä ja silloin ei ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa yhteyttä laskun toimittajaan.

Käytä mobiilipankkia

Verkkopankin mobiilisovelluksella voit hoitaa lähes kaikki normaalit pankkitoiminnot:

 • tarkista tiliesi saldot
 • selaile tilitapahtumia
 • katso erääntyvät maksut (suoramaksut, e-laskut, itse tallentamasi maksut)
 • siirrä rahaa omien tiliesi välillä
 • maksa laskuja
 • soitta pankin asiakaspalvelunumeroihin
 • lähetä ja vastaanota viestejä pankin asiakaspalvelulta

Mobiilipankki on turvallinen, sillä käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi tarvitset aina myös tunnuslukutaulukon. Vaikka siis puhelimesi katoaisikin, niin ilman tunnuslukutaulukkoa et voi maksaa laskuja tai tehdä tilisiirtoja – rahasi ovat turvassa. Toki käyttäjätunnus ja salasanakin kannattaa säilyttää muualla kuin puhelimeen tallennettuna.

Mobiilipankki on turvallinen.

Viivakoodi nopeuttaa laskun maksua

viivakoodi
Viivakoodi

Mobiilipankki -sovelluksen paras toiminto on kuitenkin ”Lue laskun viivakoodi kameralla”. Kaikki laskun tiedot luetaan viivakoodista ja sinun tarvitsee tallentaa vain maksun saajan nimi. Näin vältyt virheellisiltä tallennuksilta tallentaessasi laskun summaa, eräpäivää ja viitenumeroa. Viivakoodillisia laskuja ei kannata todellakaan tallentaa enää tietokoneella! Mobiilipankissa se käy nopeammin!

Näin maksat viivakoodillisen laskun mobiilisovelluksella

 1. Kirjaudu verkkopankkiin
 2. Valitse ”Uusi maksu” toiminto
 3. Valitse ”Lue viivakoodi” ja osoita laskun viivakoodia sovelluksen kameralla asettaen viivakoodin sovelluksen osoittamaan kohtaan. Mikäli sinulla on vaikeuksia saada sovellus lukemaan viivakoodia, tarkista että ympäristön valaistus on hyvä ja ruudulle ei osu kirkkaita valoheijastumia.
 4. Sovellus lukee viivakoodista laskun tiedot ja tallentaa ne sovelluksessa oikeisiin kohtiin. Tarkista tiedoista ainakin eurosumma ja lisää maksun saajan osoite sille tarkoitettuun kenttään.
 5. Hyväksy maksu ja vahvista ao. tunnusluvulla tunnuslukutaulukosta.
 6. Scannaa lasku sähköiseen arkistoosi.
Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti