Sähköinen valtakirja oikeuttaa asioimaan toisen puolesta

Oletko joutunut pohtimaan miten hoitaisit iäkkään äitisi veroilmoituksen, apteekkiasioinnin tai laboratoriotulosten ja lääkärilausuntojen seurannan? Sähköinen valtakirja antaa sinulle valtuudet hoitaa asioita sähköisesti toisen ihmisen puolesta. Meillä varmasti kaikilla on lähiomaisia, jotka tarvitsevat apua asioiden hoitamisessa. Verkkopalveluissa asioiden hoitaminen on nopeaa ja tehokasta.

Suomi.fi ja sähköinen valtakirja

Olen jo aikaisemmin käsitellyt blogissani Suomi.fi -palveluita artikkelissani Suomi.fi – julkiset palvelut kehdosta hautaan. Tällöin sähköinen valtuuttaminen ei vielä ollut mahdollista. Nykyään palveluita on jo monia, joissa voit asioida toisen henkilön, yrityksen tai yhdistyksen puolesta.

Suomi.fi sähköinen valtakirja
Suomi.fi sähköinen valtakirja

Valtuuttaminen ja sähköinen valtakirja vaatii tunnistautumisen Suomi.fi:hin eli sinulla pitää olla joko verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Tämä on kieltämättä suuri epäkohta, sillä eihän kaikilla iäkkäillä ja nimenomaan apua tarvitsevilla ole verkkopankkitunnuksia. Epäkohta on tunnistettu ja valmisteilla on palvelu, jossa valtuutus voitaisiin tehdä palvelutiskillä virkailijan avulla. Näin myös nekin henkilöt voisivat tehdä valtuutuksen, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia tai valmiuksia yleensäkään sähköiseen asiointiin. Alaikäiset ja edunvalvonnassa olevat henkilöt eivät kuitenkaan voi tehdä valtuutuksia.

Sähköinen valtakirja ja valtuutus vaatii tunnistautumisen Suomi.fi:hin

Sähköisen valtakirjan voit antaa jopa vain tietyn asian hoitamiseen tai tietyksi ajaksi tai vuorokauden, 1 vuoden, 5, 15, 20 ja maksimissaan 25 vuoden ajaksi.

Sähköistä valtakirjaa voit myös pyytää toiselta henkilöltä, yritykseltä tai yhdistykseltä, jos olet täysi-ikäinen ja täysivaltainen henkiö. Pyynnön vastaanottajan täytyy hyväksyä pyyntö, ennen kuin voit asioida hänen puolestaan.

Sähköinen valtakirja ja palvelut

Missä kaikissa palveluissa voit sitten asioida toisen henkilön puolesta? Tässä muutamia esimerkkejä:

 • Veroasioiden hoito kaikissa Verohallinnon asiointikanavissa
 • Ajoneuvon rekisteröinti, omistajanvaihto, liikennekäytöstä poisto jne. Traficom:in palveluissa
 • Apteekkiasiointi
 • Eläkeasioiden hoitaminen Eläketurvakeskuksen kanssa
 • Kela-asiointi, toisen puolesta etuuksia ei voi vielä hakea, mutta toisen puolesta voi tarkistaa ja seurata asioita ja päätöksiä sekä nähdä tulevat maksut
 • Terveydenhuollon asioiden hoito

Kattavamman listan löydät Suomi.fi -sivuilta.

Näin valtuutat toisen henkilön asioimaan puolestasi

 • Tunnistaudu Suomi.fi-verkkopalveluun. Tarvitset tunnistautumista varten esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
 • Klikkaa Henkilökohtaiset valtuudet Valtuudet-sivulta
 • Klikkaa Anna valtuuksia
 • Valitse Lisää Henkilö tai Yritys
 • Anna sen henkilön/ yrityksen tiedot, jonka haluat valtuuttaa hoitamaan asioita sinun puolestasi.
 • Klikkaa Seuraava
 • Valitse nyt kaikki ne asiat ja palvelut, joihin haluat antaa toiselle henkilölle sähköisen valtakirjan eli asiointiluvan puolestasi.
 • Voit valita yhden tai useampia palveluita. Kun olet valinnut kaikki haluamasi, klikkaa seuraava.
 • Anna voimassaolon alku- ja loppupvm tai loppupvm-kohdasta vuosivaihtoehdoista (loppupvm tallentuu valitun vuosivaihtoehdon mukaan).
 • Tarkasta tiedot Yhteenveto ja vahvistus -sivulla ja klikkaa sivun alareunassa Vahvista-painiketta.

Valtuuttamasi henkilö / yritys näkee saadut valtuudet Suomi.fi:hin kirjautuessaan kohdasta Henkilökohtaiset valtuudet ja sen jälkeen Saadut valtuudet.

Jos olet saanut toiselta henkilöltä valtuuden asioida hänen puolestaan, kirjaudu kyseiseen palveluun omilla tunnuksillasi.
Ja valitse Toisen puolesta asiointi -linkki ja sen jälkeen henkilö, jonka asioita haluat hoitaa.

Pyydä sähköinen valtakirja, niin saat hoidettua läheisesi asioita nopeasti.

Tee sähköinen valtakirja Suomi.fi:ssä, niin asiasi hoituvat tai pyydä sähköinen valtakirja, niin saat hoidettua apua tarvitsevan läheisesi asiat nopeasti ja tehokkaasti.

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti