Tee veroilmoitus verkossa

Jälleen on se aika vuodesta kun pitää tarkistaa veroilmoitus edelliseltä vuodelta. Viimeinen palautuspäivä löytyy postissa lähetetystä esitäytetystä veroilmoituksesta. Palautuspäivä on joko 9.5. tai 16.5. Tarkistuksen voit tehdä esitäytetyn veroilmoituksen avulla ja jos sinulla ei ole korjattavaa tai täydennettävää, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Verotus on osaltasi kunnossa. Mikäli olet kadottanut esitäytetyn veroilmoituksen, sinun ei tarvitse huolestua silloinkaan. Tarkistuksen voit tehdä näppärästi Verohallinnon verkkopalvelussa. ”Kirjaudu palveluun” -linkistä avaat kirjautumissivun, johon tarvitset vain verkkopankkitunnuksesi.

Korjaukset ja täydennykset veroilmoitukselle teet myös näppärästi Verohallinnon verkkopalvelussa. Jos ilmoitat tiedot verkkopalvelussa, sinun ei tarvitse sen lisäksi täyttää liitelomakkeita eikä palauttaa ilmoitusosaa. Verohallinto on tehnyt erittäin hyvän videon verkkopalvelusta ”Veroilmoituksesi on verkossa -verkkoseminaari” , jonka avulla täydennät veroilmoitustasi helposti ja opit käyttämään verkkopalvelua.

Veroilmoitus verkossa -palvelu on helppo

Veroilmoitus verkossa -verkkopalvelu
Veroilmoitus verkossa -verkkopalvelu

Kirjauduttuasi verkkopalveluun voit edetä aivan omalla vauhdillasi, tutkia tietoja ja lukea palvelussa olevia ohjeita, jotka löytyvät koko ajan ruudun oikeasta reunasta. Mikäli sinulla on kysyttävää ja haluat ohjeita juuri sinua askarruttaviin kysymyksiin, voit naputella kysymyksesi ruudulle ilmestyvään chat-kuvakkeeseen. Keskusteluyhteys verottajalle eli chat-palvelu on auki veroilmoituksen jättöaikoina klo 9.00 – 16.15. Verottaja ei olekaan enää ”karhu”, vaan verottajasta on tullut hyvinkin inhimillinen ja ystävällinen.

Tallentaessasi tietoja verkkopalvelussa muistathan, että palvelu keskeytyy jos et käytä palvelua 60 minuuttiin. Tallentamasi tiedot katoavat sivulta, ellet paina 60 minuutin aikana joko sivun alalaidassa olevaa Jatka -painiketta tai Tallenna keskeneräiseksi -painiketta. Itselläni kävi näin tallentaessani vuokraukseen liittyviä tietoja ja siinä välillä tietoja kaivellessani ja välilaskentoja tehdessäni. Kaikki tiedot katosivat kyseiseltä sivulta ja jouduin tallentamaan ne uudelleen. Yrityksille tehty veroilmoituksen verkkopalvelu tallentaa tiedot automaattisesti, joten en osannut odottaa tällaisia ongelmia. Asian kanssa kuitenkin selviää, kun etsii kaikki tiedot valmiiksi ja muistaa välitallennuksen aina välillä.

Tietoja ei tarvitse tallentaa kaikkia samalla kertaa vaan voit välillä tallentaa veroilmoituksen keskeneräiseksi ja jatkaa vaikka seuraavana päivänä. Tietoja voit myös korjailla niin kauan kun et paina Lähetä -painiketta. Eli vasta sitten kun olet tarkistanut ja tallentanut kaikki tiedot, vasta sitten painat Lähetä -painiketta.

Yksityiskohtaiset veroilmoituksen täyttöohjeet löydät esitäytetyn veroilmoituksen täyttöoppaasta tai verohallinnon sivuilta.

Tässä veroilmoituksen muistilista sinulle:

TARKISTA KAIKKI ESITÄYTETYT LUVUT JA TIEDOT

Lisää nämä tiedot

  • Puuttuvat ansiotulot
  • Vuokratulot
  • Luovutusvoitot
  • Muut kuin lähdeverotetut korkotulot
  • Muut pääomatulot
  • Puuttuvat pääomanpalautukset

Vaadi nämä vähennykset

  • Matkakustannukset – Oletko muuten tiennyt, että työmatkapyöräilyn kuluja voit vähentää 85 euroa vuodessa esimerkiksi kodin ja juna-asemien väliset matkat.
  • Tulonhankkimiskulut
  • Elatusmaksut
  • Veronmaksukyvyn alentumisvähennys
  • Puolisosiirrot
  • Tulontasaus
  • Kotitalousvähennys – Muistathan kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt remontti- ja siivoustöiden lisäksi näistäkin: tieto- ja viestintätekniikan laitteiden, ohjelmistojen, tietoturvan ja tietoliikenneyhteyksien asennus-, kunnossapito- ja opastustyöt, pitopalvelun tarjoilu- ja ruoanvalmistustyöt, piha-alueen hoitotyöt, puunkaato, polttopuiden teko ja kasaus

Verohallinnolla on oma Youtube-kanava, josta voit katsella tämänkin seminaarin myöhemmin.

Miten säilytät tositteet?

Veroilmoituksen tositteet verkkoon myös
Tallenna liitteet sähköisiksi

Kaiken verotukseen liittyvän tositemateriaalin voit myös säilyttää verkossa sähköisessä muodossa. Tositteiden säilyttämistavasta ei ole mitään säännöksiä, kunhan tarvittaessa pystyt tulostamaan ne paperillekin. Itse henkiökohtaisesti skannaan kaiken materiaalin sähköiseen muotoon jo pitkin vuotta ja hävitän paperit. Sähköiseen muotoon skannaamisesta olen kirjoittanutkin jo aiemmin artikkelissa ”Papereista eroon kuvaamalla” sekä niiden arkistoimisesta artikkelissa ”Evernote paras muistiinpanosovellus”.

Veroilmoituksen tekohetkellä selaan vain esimerkiksi kotitalousvähennykseen oikeuttavat laskut Evernotesta hakusanalla (tag) ”2016-verotus”. Mikäli sinulla on vuokraukseen liittyviä tuloja ja kuluja, perusta verkkopankkiin tulo- ja menoryhmät ko. suorituksille ja maksuille. Moni verkkopankki jo tukee tätä ”oppivaa” luokittelua ja osaa automaattisesti tallentaa ko. tilitapahtumat omiin ryhmiinsä. Tarvittaessa saat sitten erittelyn vuokratuloista ja kuluista yhteenlaskettuina. Verkkopankit kuitenkin yleensä säilyttävät tietoja vain kaksi vuotta, joten sinun kannattaa tallentaa nämäkin tiedot verovuoden alle Evernoteen tai koneellesi. Tositteita ja erittelyitä joudut säilyttämään verotuksen vuoksi viisi vuotta, joten oma koneesi ei välttämättä ole se turvallisin vaihtoehto (koneiden vaihdot ja kovalevyn rikkoutumiset).

Jakaminen on välittämistä:

2 kommenttia artikkeliin ”Tee veroilmoitus verkossa”

Jätä kommentti