”Eläkeläinen menetti yli 30000 euroa kirjautuessaan vahingossa pankin huijaussivustolle”. Kaikki meistä varmaan muistavat uutisen. Onneksi tässä tapauksessa kävi kuitenkin hyvin, sillä pankki säännöistään poiketen palautti koko summan eläkeläisen tilille. Moni on tapaukseen jälkeen varmasti miettinyt uskaltaako verkkopankkia käyttää enää lainkaan vai pitääkö palata pankin luukulle asioimaan.
Verkkomaksaminen on turvallista, kunhan muistat verkkomaksamisen perussäännöt!
Tarkista verkkopankin osoite
Huijaussivustot voivat näyttää hyvinkin aidon näköisiltä, joten tarkista että sivun osoite on oikein ja kirjoitusasu on täsmälleen oikein (ei esimerkiksi norrdea.con tai 0p.fi eli o-kirjaimen sijasta nolla).
Tarkista lukkoikonista, että varmenne on myönnetty oikealle organisaatiolle ja verkko-osoitteelle.
Tarkista myös, että osoiteriviltä löytyy lukkoikoni ja sivun osoite alkaa https:// eikä http:// . Lukkoikoni ja https:// alkuinen verkko-osoite eivät kuitenkaan yksinomaan takaa sivuston luotettavuutta, sillä salauksellakin voidaan huijata. Tarkista siis, mitä tietoja lukkoikonin takana on. Klikkaamalla lukkoikonia näet sivuston varmenteen ja varmenteesta näet verkkotunnuksen eli verkko-osoitteen ja sen organisaation nimen kenelle verkko-osoite kuuluu. Kun organisaatio ja verkko-osoite on oikein, verkkomaksaminen on turvallista.
Luo verkkopankin pikalinkki työpöydälle
Älä koskaan kirjaudu verkkopankkiisi googlettamalla! Täytyy kyllä myöntää, että itse olen rikkonut tätä sääntöä lähes poikkeuksetta aina kun olen tietokoneella kirjautunut verkkopankkiin. Nyt vasta tein verkkopankin pikalinkin työpöydälle. Oletko sinä jo tehnyt linkin? Jos et, niin tässä ohjeet sinulle.
Älä kirjaudu verkkopankkiin googlettamalla!
Pikalinkki työpöydälle Chrome -selaimella
- Avaa Googlen Chrome-selain ja kirjoita pankkisi nettisivun osoite.
- Klikkaa selainruudun oikean yläkulman kolmea pistettä.
- Vie kursori valikon kohtaan ”Lisää työkaluja” (More tools) ja valitse ”Luo pikalinkki” (Create shortcut)
- Anna pikalinkille nimi ja klikkaa Luo. Voit myös asettaa ruksin ruutuun ”Avaa omaan selainikkunaan”. Ilman ruksia sivusto avautuu omalle välilehdelleen.
- Pikalinkki näkyy nyt tietokoneella suoraan työpöydälläsi ja linkkiä kaksoisklikkaamalla pääset suoraan pankin omalle verkkosivulle.
Pikalinkki työpöydälle Firefox – ja muilla selaimilla
- Pikalinkin voi tehdä myös ”drag and drop” tekniikalla ja näin se yksinomaan toimiikin muilla selaimilla.
- Avaa Firefox – tai muu selainohjelma ja kirjoita pankkisi nettisivun osoite.
- Säädä selainikkuna pienemmäksi, jotta näet samalla myös työpöydän. Selainikkunan pienentäminen tapahtuu kätevästi vetämällä hiiren oikealla painikkeella selainikkunaa hieman alemmaksi ja sivulle.
- Tämän jälkeen klikkaa pankin nettiosoitteen edessä olevaa lukko -kuvaketta. Pidä hiiren oikeaa painiketta alaspainettuna ja raahaa nettiosoite työpöydälle. Irrottaessasi hiiren painikkeesta pikalinkki on tallennettu työpöydälle.
Varmistaudu sivuston oikeellisuudesta ja luo pikalinkit myös kaikista niistä sivuista, joihin TUNNISTAUDUT verkkopankkitunnuksilla! Esimerkkeinä OmaKanta, Kela, OmaVero ja vakuutusyhtiöt.
Käytä mobiilipankkia
Mobiilipankki on turvallisin tapa käyttää verkkopankkia, joten asenna älypuhelimeesi ja tablettiisi pankkisi mobiilisovellus. Sen avulla pystyt seuraamaan tilitapahtumiasi, maksamaan laskut jne. Itse henkilökohtaisesti käytänkin mobiilipankkisovellusta paljon mieluimmin kuin verkkopankkia tietokoneella. Mobiilipankin käytöstä voit lukea lisää artikkelistani Mobiilipankki nopeuttaa pankkiasioiden hoitoa.
Tarkista tilisi ja korttisi turvarajat
Kuinkahan moni meistä on tarkistanut tilinsä ja korttinsa turvarajat! Pankkien pitäisi mielestäni säännöllisesti muistuttaa asiakkaitaan turvarajojen tarkistamisesta, sillä aika monella ne taitavat olla oletusarvoilla. Käteisnostoraja lienee melkeinpä ainoa, joka tarkistetaan tiliäkin perustettaessa.
Käteisnostoraja määrittää kuinka paljon kortilla voi nostaa käteistä pankkiautomaatilla kotimaassa ja ulkomailla tai kaupan kassalla.
Maksuraja / ostoraja varmennettaville korttiostoille eli maksupäätteellä tehtäville maksuille määrittää kuinka paljon kortilla voi maksaa ostoksia esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa. Vuorokausikohtainen raja voi vaihdella 0- 50.000 euroon asti ja usein tässä onkin oletuksena tuo 50.000 euroa.
Ja tässä tärkein, kun käsitellään verkkomaksamista! Maksuraja verkko- ja muille etäostoille määrittää kuinka paljon voit tehdä kortilla ostoksia esimerkiksi netissä tai sovelluksissa.
Aluerajauksella voit tehokkaasti myös estää huijausnostot. Aluerajausta kannattaa hyödyntää asettamalla käyttöalueeksi Suomen ja muuttamalla sitä tarvittaessa, esimerkiksi matkan ajaksi.
Muista myös tarkistaa luottokorttisi luottoraja!
Aseta turvarajat niin, että ne vastaavat normaalia päivittäistä käyttöäsi. Esimerkiksi jos teet nettiostoksia vain harvoin, kannattaa maksuraja verkko- ja muille etäostoille pitää nollassa ja muuttaa tarpeen tullen.
Turvarajoja on helppo muuttaa verkkopankissa kohdasta Omat kortit / Kortin tiedot (/ Turvarajat / Muokkaa turvarajoja). Ohjeet turvarajojen muuttamiseen löydät eri pankkien verkkosivuilta kuten esimerkiksi OP:n verkkosivuilta ja S-Pankin verkkosivuilta.
Verkkomaksaminen turvallisesti luottokortilla
Olen aikaisemmin käsitellyt verkossa ostamista artikkelissani Osta vaatteita netistä, mutta tässä vielä muutamia seikkoja, jotka sinun olisi hyvä huomioida.
Verkkokaupoissa kannattaisi käyttää aina luottokorttia, sillä tällöin voit pyytää aina maksunpalautusta mikäli tavara on virheellinen tai sitä ei toimiteta lainkaan.
Luottokortilla maksaessasi voit vaatia maksunpalautusta kuluttajansuojalain 7 luvun 39 §:n nojalla luottokorttiyhtiöltä, mikäli tavaraa ei toimiteta tai se on virheellinen.
Tee ostoksia ainoastaan ennestään tuttujen verkkokauppojen sivuilla tai varmista, että verkkokauppa on hyvämaineinen ja luotettava.
Älä koskaan lähetä kortin tietoja sähköpostissa.
Lue toimitus- ja palautusehdot ennen ostotapahtuman suorittamista. Tarkista, että myös myyjän osoitetiedot, puhelinnumero ja sähköpostiosoite löytyvät sivustolta.
Tallenna tai tulosta tilausvahvistukset. Pidä kirjaa ostoistasi, että tiedät mitä on vielä toimittamatta. Näin et ainakaan haksahda tekstiviestihuijauksille, joissa ilmoitetaan noutamatta olevista tavaratoimituksista (linkkiosoitteet outoja).
Mikäli et halua antaa myyjälle luottokorttitietojasi, voit käyttää maksunvälityspalveluita. Itse käytän usein PayPal -maksupalvelua. PayPalin etuja on, että voit vaatia maksunpalautusta, mikäli et saa tuotetta tai tuote ei vastaa siitä annettua kuvausta. Olen joutunut itse käyttämään kerran PayPal:in maksunpalautusta.
Älä myöskään unohda käyttämäsi laitteiston tietoturvaa! Käytä selainohjelmistosi viimeisintä versiota ja varmista, että tietokoneesi ja älypuhelimesi käyttöjärjestelmä on päivitetty asianmukaisesti.
Yleensäkin kun käsitellään verkkomaksamista ja sähköistä asiointia pankkien ja maksunvälityspalveluiden kanssa, niin haluaisin korostaa vielä sitä, että kirjaudu palveluihin aina suoraan mobiilisovelluksen tai oikean verkko-osoitteen avulla. Älä kirjaudu niihin sähköpostilinkillä tai tekstiviestilinkistä. Näin varmistut siitä, että olet kirjautumassa oikeaan osoitteeseen.
Verkkomaksaminen on turvallista, mutta varovaisuus on valttia!