Virtuaalinen vaatteiden sovitus!

3D -teknologia ja virtuaalinen vaatteiden sovitus on tulossa vaatteiden nettikauppaan. Pelimaailmasta tuttu lisätty todellisuus ja erilaiset avattaret tulevatkin muuttamaan vaatteiden verkko-ostamista tulevaisuudessa. Kehitystyö on meneillään ja erilaisia pilottiprojekteja on toteutettu.

Aikaisemmin avattaret ovat olleet kömpelöitä ja pelimaailmasta repäistyn näköisiä. Vaatteita on vain drag-and-dropattu avattarien päälle kuten paperinukeille vaatteita, koska toteutukset ovat olleet 2D. Todenmukaisuutta ei ole parantanut sekään, että olet voinut scannata mallinukelle omat kasvosi. Odotankin nyt innolla sitä päivää, kun voin sovitella vaatteita virtuaalisesti. Virtuaalinen vaatteiden sovitteleminen olisi sitä paitsi niin paljon hauskempaa kuin hikoileminen pienessä sovituskopissa ja vaatteiden kiskominen päälle ja pois.

Virtuaalinen vaatteiden sovitus on helppoa ja hauskaa

Edellisessä jutussani Osta vaatteita netistä käsittelin vaatteiden verkko-ostamista yleisesti sekä listasin turvallisia nettikauppoja. Pysynkin vielä samassa aiheessa ja esittelen sinulle nyt muutaman vaatteiden virtuaalisovelluksen, jotka ovat pilotointivaiheessa. Kokeilinpa itsekin erästä sovellusta omalla älypuhelimellani.

Sovita vaatteita Microsoft Kinect:in avulla


Microsoft Kinect 3D tekniikkaan perustuva kehon skannaus on käytössä monissa virtuaalisissa sovituskopeissa. Teknologia on kuitenkin niin kallista, että toistaiseksi se on jäänyt vain isoimpiin ostoskeskuksiin maailmalla ts. se ei sellaisenaan palvele nettiasiakkaita.

Virtuaalisovelluksissa on käytetty liiketunnistimilla varustettua peiliä, joka tunnistaa edessä seisovan henkilön pituuden ja mitat ja henkilö voi kädellään valita ja vetää vaatteita päälleen. Henkilö voi kääntyä 360 astetta ja nähdä miltä vaate näyttää erilaisista katselukulmista.

Edullisempi yksittäisiin Kinect -laitteisiin asennettu sovellus on myös ollut kokeilussa. Tällöin saisit sovelluksen toimimaan television ja älypuhelimen avulla myös kotona. Toki nettikaupassa pitäisi olla tarjolla vastaava teknologia.

Sovita vaatteita avattaren avulla

Virtuaalimalleihin eli avattariin perustuva tekniikka hyödyntää ns. laajennettua todellisuutta, joissa todellisuutta simuloidaan erilaisten mallien eli avattarien avulla. Sovelluksesta riippuen voit tallentaa avattaren itsellesi valitsemalla esimerkkihahmoista omaa vartalotyyppiäsi tai kokoasi vastaavan mallin tai muokkaamalla sen mittoja omien mittojesi avulla. Voit myös valita avattarelle omia kasvojasi vastaavat kasvot tai kuvata sille omat kasvosi. Tai sitten voit lähettää kuvasi ja mittasi sovellustoimittajalle, joka toteuttaa sinulle niiden avulla oman avattaren. Onpa maailmalla mahdollisuus kävellä jopa yleiseen kehoskanneriin, joka luo sinulle skannauksen avulla oman avattaren.

Mielenkiinnolla odotan Gap:in lanseeraamaa virtuaalista sovituspalvelua. Gap on toteuttamassa yhdessä Avametric:in kanssa DressingRoom -sovellusta, joka tulee toimimaan Google Tango -yhteensopivissa laitteissa. Voit valita tällöin omia mittojasi vastaavan vartalotyypin (yhden viidestä erilaisesta). Avattaren avulla pystyt sovittelemaan Gap:in vaatteita ja tarkastelemaan niitä eri katselukulmista. Sovellus on luvattu tuotantoon lähiaikoina. Myös Zalandolla kehitellään koko ajan virtuaalipalveluja, mutta Zalando ei ole tehnyt vielä mitään julkistuksia.

Kokeilin kahta sovellusta, jotka ovat olleet pilottikäytössä mutta eivät vielä tuotannossa. Metail.com -palvelussa loin oman avattaren, jolle tallensin pyydetyt vartalon mitat. Kokeilin testissa olevia vaatteita, mutta en todellakaan tuntenut sovitustilannetta kovin todenmukaiseksi. Sen jälkeen kirjauduin TriMirror palveluun. Ensivaikutelma oli hyvä, mutta kun tallensin avattarelle mittojani kolmatta kertaa, tuskastuin todella: palvelun muut toiminteet tuhosivat mittani. Avatarta ei pystynyt myöskään liikuttamaan ja kääntämään kovin joustavasti.

Fitle:n 3D sovellus älypuhelimessani

Kyllä on vielä pitkä matka tuotantoon, totesin.

Onneksi löysin sitten Fitle:n. Fitle:n kehittämä 3d avatar on mielestäni jo varsin pitkällä kehitystyössään. Sovellus on saatavissa Suomessakin iPhone:en ja siihen on integroitu 43 ranskalaista verkkokauppaa. Kaikki verkkokaupat eivät kuitenkaan toimita Suomeen. Asensinkin sovelluksen heti omaan älypuhelimeeni. Sovellukseen rekisteröidyttiin normaalisti. Sovelluksessa oli hyvät ohjeet ja sovellus skannasi yllättävän hyvin vartaloni mitat: pituus, kaulan ympärys, hartioiden leveys, rinnanympärys, vyötärönympärys, lantionympärys, säären sisäpituus, reiden ympärys, käsivarren pituus, paino. Skannauksen suoritin älypuhelimella tiukoissa vaatteissa edestä, takaa, oikeasta sivuprofiilista sekä kasvoista.

Älypuhelimen avulla kehon skannaus

Mitat tallentuivat sovellukseen ja pystyin muuttamaan niitä – muutamaa mittaa jouduin hieman tarkentamaan. Skannattujen mittojen avulla sovellus teki minusta avattaren. Vaatteiden sovitteleminen avattaren päälle on vasta kehitysvaiheessa, joten vaatteita oli sovitettavissa yhdessä kaupassa vain muutama. Sovellus kertoo sinulle valitsemastasi vaatteesta oikean vaatekoon. Voit kokeilla myös muita kokoja ja sovellus näyttää värikoodauksen avulla ne kohdat, joista vaate kiristää tai on liian löysä. Vaikka luomani avatar ei ollutkaan käytettävissä muissa sovellukseen liitetyissä nettikaupoissa, niin sovellus pystyi kuitenkin kertomaan oikean vaatekoon valitsemastani vaatteesta. Minun piti vain tiedon saadakseni kirjautua Fitle:en.

Fitle-sovellusta ei enää tällä hetkellä (vuonna 2020) ole saatavissa Suomessa.

Milloin virtuaalinen vaatteiden sovitus tuotantoon?

Teknisesti mahdollisuudet tuotantoon ovat jo olemassa. Suurin haaste tuotannolle on varmasti mitä moninaisemmat brandit ja kokoluokitukset. Ei ole olemassa mitään yhtä ja ainoaa standardiluokitusta. Tästä syystä virtuaalinen sovittaminen pitäisi ottaa huomioon jo vaatteita suunniteltaessa. Vaatteen kokoluokitukseen ei riitä yksi alfanumeraalinen arvo vaan vaate pitäisi varustaa yksityiskohtaisilla pituus- ja leveysmitoilla.

Vaatteet pitäisi varustaa yksityiskohtaisilla mitoilla

Toisaalta kaikki eivät ole valmiita tallentamaan omia mittojaan useisiin nettipalveluihin. Kehoskannauskin sinällään saattaa herättää monessa meistä pelkoa. Toisaalta taas ei kannata pelätä peipposia, jos haluaa pysyä kehityksessä mukana. Henkilökohtaisesti uskon, että jo viiden vuoden sisällä virtuaalinen todellisuus on totta myös nettikaupoissa – tavalla tai toisella.

(Päivitetty 30.6.2020)

Jakaminen on välittämistä:

Jätä kommentti

Exit mobile version